lördag 3 september 2011

Erland och budgetslitaget

Liberalen Olof Erland har en förkärlek för att generalisera och skriver i en insändare i Ålandstidningen om socialdemokraternas syn på skatter och välfärd.
Han har hakat upp sig på att en (S)-bloggare skrivit "dela ut" istället för "fördela" eller "omfördela". De senare orden är förstås tydligare och bättre att använda för att beskriva hur välfärdstjänster ska finansieras.

Visst är det skillnad mellan socialdemokraternas och Erlands språkbruk: Han skriver om "budgetslitage" och om att skära i driftskostnader, medan vi i (S) talar om att prioritera de svagaste och beskatta de som har råd om så krävs.

Om man som Erland bara ser siffrorna i landskapets budget som slitage, kan man ju undra om man förstår att det är viktiga verksamheter man skär i....

Om det är att bedriva politik för särintressen (som Erland menar att (S) gör) att förespråka tillräckliga resurser till fattiga pensionärer och ensamstående som inte har råd att gå till tandläkaren, att förespråka avgiftsfri buss för att värna miljön eller att förespråka att skärgårdsbor skall ha en rimlig hälsovårdarberedskap - ja, det får väljarna avgöra.

Socialdemokraterna kallar det generell välfärd. Olof Erland kallar det budgetslitage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar