tisdag 2 oktober 2012

Tragiskt med den utbredda arbetslösheten och bristen på lösningar

Lagtinget är i Bryssel och jag har fått förmånen att komma med. Att åländska politiker utbildas utanför holmen har tydligen kritiserats hemma. Måste säga att den kritiken är obefogad. Det är ju oerhört värdefullt för åländska lagstiftare att få kontakter i EU-parlamentet och i kommissionen, speciellt när vi nu inte har någon egen parlamentsplats. Så att få träffa Nils Torvalds, den finlandssvenska MEP:en (Member of Parliament), är bara det en anledning att åka hit. Detsamma gäller alla de tjänstemän vi pratat med på Finlandskontoret här och andra ledamöter från framför allt Sverige.

Nog diskuterat om den saken. Det var speciellt en sak som fastnade av allt som diskuterades igår. Det var faktiskt inte framtiden för snusandet i Finland och Danmark som brydde mig, inte heller hur strukturfonderna ska se ut i framtiden. Jag är absolut medveten om att detta är viktiga frågor för Åland i likhet med diskussionerna i kommissionen om spelmonopolens framtid.

Men ändå var det den folkpartistiske svenske parlamentsledamoten Olle Schmidts svar på frågan hur man här i Bryssel kan tackla ungdomsarbetslösheten som etsade sig fast. Frågan kom efter att Schmidt deklarerat att EU kunde ha en finansminister. Schmidts lösning: Lägre löner och sämre arbetsrättslösningar.

Ja, den politiken har vi hört förr i svensk debatt. Det är den rådande i det borgerliga Sverige. Har den löst ungdomsarbetslöshetsproblemen? Som svar på den frågan är det bara att titta på statistiken och konstatera att välfärdslandet Sverige ligger väldigt risigt till i jämförelse.

Arbetsmarknadspolitik kommer att bli tema på höstens s-kongress om några veckor i Mariehamn. En av gästtalarna är förra LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon skulle suckat om hon hört Schmidts uttalande och sagt att ett rikt land som Sverige inte ska behöva bli ett låglöneland. Det gynnar inte välfärden som vi vill fortsätta att bygga på och bevara en hög standard på.

EU är en koloss av byråkrati som jobbar med detaljer men också med helheter. Jag anser inte nödvändigtvis att det är här som arbetslöshetsproblemen ska lösas. Jag tror tyvärr att högerdominansen är för stark för att de socialdemokratiska lösningarna ska få gehör.

Men jag tycker att det är tragiskt att det finns så stor arbetslöshet i Europa. Det största hotet mot jämlikhet i denna världsdel.

Det om detta. Idag ska lagtinget vidare för att studera Valloniens regionala styre, något som jg tror att blir resans höjdpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar