tisdag 30 augusti 2011

Tandvård hör till välfärden

”Visste du att man kan bli dement om man inte sköter sina tänder?”. Det undrade min dotter en dag när hon kom hem från skolan.

Jag ska inte säga att jag visste mer än att tandhälsan kan påverka övriga sjukdomar. Men när jag sen läser Sveriges största tandvårdstidning, Dentalmagazinet, får jag veta att förlorade tänder, enligt japansk forskning, kan leda till förändringar i nerver och hjärna och därmed orsaka bl a demens.

Wille Valve (M) anser inte att tandvård hör till den generella välfärden.

Visst kommer en tandvårdsreform att kosta pengar, men hur mycket har inte nuvarande landskapsregering velat utreda. I en sådan utredning borde också framgå hur förebyggande tandvård kan löna sig i form av mindre vårdinsatser för följdsjukdomar (t ex demens).

Politik är att prioritera. Man kan lägga våra gemensamma pengar på en Föglötunnel eller på golfbanor. Eller, som (M) var så stolta över; ett lyxigt badhus i Mariehamn. För min del säger jag hellre nej till skrytbyggen och ja till rättvisa reformer för alla.

Wille Valve ställer sig skeptisk till att en landskapsanställd chef (med en meddellön på över 4.800 euro/mån) ska få nyttja allmän tandvård. Min motfråga: Ska denna person också betala sin cancerbehandling eller vad dagisplatsen eller skolgången för sitt barn kostar? Utan skattesubvention?

Finlands finansminister Jutta Urpilainen (socialdemokrat) flaggar för höjd skatt bl a på kapital, gåvor och arv, villket förstås kommer att påverka höginkomsttagare. Vi andra kan förhoppningsvis se fram emot en högre klumpsumma som kan användas till minst samma välfärd som i riket, exempelvis tandvård.

1 kommentar:

  1. Klart vi kan föra ett resonemang om huruvida tandvård bör höra till den generella välfärden eller inte. I rådande, kärva budgetläge prioriterar jag för min del en fungerande barn- och vuxenpsykiatri högre än allmän tandvård. Det gör jag, dels eftersom ett modernt samhälle år 2011 behöver en fungerande psykiatri, men också för att en fungerande psykiatri kan vara den avgörande skillnaden mellan en arbetsför och en sjukskriven.

    Tandvården är dessutom en livsstilsfråga, där du som individ kan göra medvetna, upplysta val - inget socker i kaffet eller godis mellan måltiderna. Det finns säkert behov av att se över tandvården. Vi är garanterat av samma åsikt om att barn och ungdomar fortsättningsvis ska ha allmän tandvård. Och jag är öppen för att diskutera nya förslag i stil med tandvårdssedlar eller annan, måttlig subventionering för dem som behöver. De viktigaste frågorna för min del är:

    1) Varifrån ska vi ta pengarna då vi hade ett underskott på 32 miljoner euro 2010 och kring 18 miljoner för 2011? Alla vet att utjämningsfonden tar slut 2012 och vi fortsätter gå med underskott. Camilla Gunell sa i en radiointervju förra veckan ungefär att hon har "svårt att se att landskapet klarar sig utan lån". Vi ska alltså låna ca 18 miljoner euro PLUS några miljoner för att köpa allmän tandvård från privata entreprenörer. Det sistnämnda var vad Carina Aaltonen föreslog från talarstolen i lagtinget förra veckan.

    2) Funkar det bra i Finland? Enligt de finländare jag diskuterat med funkar det OK i Helsingfors, men riktigt dåligt i alla små kommuner där man kan få vänta månader på att få en tid. Viktigaste frågan är om det ger bra service till medborgarna eller inte.

    SvaraRadera