fredag 7 juni 2013

Vi accepterar inte nedskärningarna

Som ni kanske har läst i tidningarna föreslår stadsstyrelsen en besparing på 2 miljoner euro inför nästa års budget för Mariehamns stad. Jag och Barbro Sundback reserverade oss mot beslutet. På tisdag ska fullmäktige diskutera det här:

§ 175 Reservation i ärendet "Specificering av budgetramarna för 2014"

Mariehamns stad befinner sig i en allvarlig ekonomisk situation. Framför allt samfundsskatterna har minskat vilket har gjort att inkomsterna har blivit lägre än stadsledningens prognoser. Skuldbördan har ökat. Under ett flertal år har intäktssidan försummats eftersom det har funnits en ovilja att diskutera en justering av skatteöret. Istället har majoriteten i fullmäktige drivit igenom det man kallar effektivering, kraftiga nedskärningar vilka i fjol drabbade många verksamheter, först och främst inom bildningsnämndens område.

Under ärendets behandling föreslog vi att bildningsnämndens och socialnämndens ramar i planen för 2014 bibehålls på den nivå som redan beslutats, alltså 15 414 000 för bildningssektorn och 29 029 000 euro för sociala sektorn. Detta gör en skillnad gentemot stadsdirektörens förslag på 1 113 000. Jämfört med det som nu stadsstyrelen föreslår är det en lindrigare besparing på 1 363 000 euro, eftersom nu också infrastruktursektorn enligt detta förslag ska spara ytterligare 250.000 euro.

Vi konstaterar att det saknas konsekvensbedömningar av de föreslagna nedskärningarna. Inom bildningssektorn är vi oroliga för att det är timresurserna inom grundskolan som blir föremål för besparingarna. Vi anser inte att stadens skolbarn ska få sämre förutsättningar än i andra åländska kommuner. Vi vill inte pruta på något så oerhört viktigt som våra barns framtid.

Inom socialnämndens område är det äldreomsorgen som kommer att få ta större delen av sparbetinget. Om en besparing på 649 000 euro ska genomföras går det ut över personaltätheten – summan motsvarar ca 13 tjänster. Stadsfullmäktige har sagt sig vilja satsa på hemtjänst och hemrehabilitering och god personaltäthet på Trobergshemmet. Vi vill att staden ska erbjuda en god kvalitet i äldreomsorgen och kan därför inte acceptera en nedskärning av anslaget till socialvården av denna omfattning.

Det sägs i beredningen att ”minskade kommunbidrag förutsätter aktiva och kreativa åtgärder”. Nedskärningarna ska piska fram ett smartare sätt att arbeta. Vi tror inte att detta är möjligt inom äldreomsorgen och i skolan i den omfattning som föreslås.

Naturligtvis kräver den ekonomiska situationen krafttag. Även i vårt förslag justeras budgetramarna så att kostnaderna minskas med 637 000 jämfört med den tidigare planen för 2014. Det behövs ett åtgärdspaket som alla partier står bakom för att komma till rätta med stadens ekonomiska problem. Ovanstående besparingar inom välfärdens kärnområden, utan konsekvensanalys, är inte rätt väg att gå. Ansvaret för att sanera stadens ekonomi ska inte läggas på barn, unga och äldre som behöver allmänna insatser för att leva ett gott vardagsliv.

Mariehamn 7 juni 2013

Barbro Sundback

Anders Hallbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar