tisdag 11 juni 2013

Offentlig sektor bidrar visst till BNP

En infekterad debatt om jordbruket pågår mellan lantbrukarna och näringsministern. Utan att lägga mig i sakfrågorna desto närmare så handlar en del om Fredrik Karlströms uttalande i radion om att böderna "kunde bli ordentliga skattebetalare i framtiden".

I dagens Ålandstidning finns dock ett debattinlägg som jag inte kan låta bli att kommentera. Det är VDn för Tomtens Mjölk AB Leif Hagberg som menar att landskapets förvaltning ska klara av att om omorganisera sig och effektivisera. Och så slutklämmen: "Offentlig sektor bidrar ej till BNP, det gör det privata näringslivet".

Vad Hagberg inte tänker på är att samspelet mellan offentlig och privat sektor är viktigt. Utgifterna för kommunerna och landskapet inkluderar konsumtion av varor och tjänster, investeringar, transfereringar och räntor.

Precis som jordbrukarna är trötta på att stämplas som "tärande" så är jag trött på att offentligt anställda anses vara onödigt dyra. De gör viktiga insatser inom skola, vård och omsorg, samhällsplanering, trafik och miljöarbete, samt mycket annat.

Det är onödigt att i debatter sänka sig till den nivå som man kritiserar andra för att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar