söndag 23 oktober 2011

En första valanalys 24.10

VILKEN VALSEGER!!!!

Socialdemokraterna återtog sina mandat och lagtingsgruppen blev lika stor som för sex år sedan. Det "låg i luften", det ska jag villigt erkänna att jag kände, men att vår partiordförande Camilla Gunell skulle göra ett jordskredsval - det hade vi faktiskt inte riktigt räknat med :-D

Redan efter ett par dagar kraxar förstås olyckskorparna: Hur ska vi få igenom vår politik tillsammans med en massa borgerliga partier? (Och det omvända: Har Åland blivit socialistiskt? Moderat farhåga....)

Jag tycker att Camilla har sagt det klokt under hela valrörelsen: I de tider som är nu krävs samarbete och breda uppgörelser.

Det behövs en stark vänster på det konservativa Åland. Det har vi nu. Den kan bli ännu starkare, men det här valet var en bra början. Igge Holmberg, som får betecknas höra till vänsterfalangen inom vårt parti, gjorde också ett succéval.

Mitten har tappat och vänster och höger (M, ÅF) går framåt. Vi känner igen det från vårt västra grannland. Där kan man med fog fråga sig om det ska behövas en massa borgerliga småpartier som ändå tvingas följa den moderata makten.

Och frågan kan ställas här på Åland också (fast då handlar det mer om center-makten). Här beror dock så otroligt mycket på personer och personernas förmåga att kunna samarbeta med varandra. Just detta faktum gör åländsk politik extra svajig. Politikerna svajar hit och dit - och väljarna därefter.

Jag har skrivit det förr: Tydlighet är något jag själv sätter högt på min önskelista över hur politiker ska vara. Det är därför tydliga sossar kan uppskatta tydliga moderater och tydliga Ålands Framtid-are trots diametralt olika synsätt på saker.

Som en av ersättarna i stadsfullmäktige (nr 4 i ordningen) ska jag satsa stenhårt på att vara tydlig om jag får tillfälle att hoppa in på något möte. Tack alla mina 28 väljare ;-) Och tack till lika många, 28, som ville att jag skulle sitta i lagtinget. Jag hade behövt 27 röster till för att det skulle ha lyckats....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar