söndag 24 juli 2011

Kristen....och främlingsfientlig????

Det är förstås besvärande för Fremskrittspartiet, Norges motsvarighet till Sannfinländarna, att en av deras före detta medlemmar begår ett av de värsta terrordåden i europeisk historia.
Han kallar sig också ”kristen” fundamentalist.
Många höjer förstås på ögonbrynen: Kristen? Hur kan det gå ihop?

Som av en händelse har jag just läst Helle Kleins bok ”Längtan efter mening” - en mycket intressant analys av svenska Kristdemokraterna. Partiet hade en framgångsvåg under slutet av 1990-talet. Då hade f ö Ny Demokrati före dess haft sin uppgång och sitt fall.

Inom kristdemokraterna har motståndet mot andra kulturer varit starkt. En medlem i partistyrelsen ansåg t ex på 90-talet att ”minareter uttrycker något hotfullt” (till skillnad från kyrktorn). En kommunfullmäktigeledamot i Örebro varnar för att muslimerna ska ”ta över”. Det finns många fler exempel.

I början av Kristdemokraternas existens (1960-talet) var det ännu värre. Det varnades för ”icke-vita raser”. När Expressen avslöjade att en före detta nazist satt i partiledningen skulle en av partiets grundare, Lewi Pethrus, förklara sig:
”Nazismens aktivitet för att undanröja smutslitteratur och moralupplösande film med mera var det ju inte något ont uti. Det var ju snarare det som gjorde att även kristna stödde deras program”.

Detta handlar alltså om Kristdemokrater, inte Sverigedemokrater, märk väl.
Förhoppningsvis har KD blivit ett modernare, främlingsvänligare parti. Kanske extremisterna har flytt till SD.

Men det finns en reaktionär ”kristen” höger, kända även för t ex sin homofobi. Jag skriver kristen inom citationstecken, för för mig har inte de här åsikterna något med kristendom att göra. Jag blir också upprörd över att alla dessa främlingsfientliga partier har mage att kalla sig ”demokrater”.

Slutligen, jag vill starkt rekommendera Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet. Han slår huvudet på spiken:

Anders Behring Breivik är ensam ansvarig för sina handlingar. Men de kan inte förstås om man inte också förstår det politiska klimat i vilket de utförts, och som finns i både Norge och Sverige”.

Som Lindberg påpekar ansåg Lasermannen, som sköt ihjäl elva mörkhyade människor i Sverige, att han hade ett "politiskt stöd" från Ny Demokrati....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar