fredag 5 mars 2010

Min syn på ROTavdrag och dagisdebatt

Igår var det (som vanligt) en intressant Debatt i SVT. Diskussionen om den journalistiska bevakningen av kronprinsessans bröllop i all ära, men det var debatten om avdragen för hushållsnära tjänster, som finns både i Sverige och Finland, som var intressantast.
Gudrun Schyman sopade som vanligt banan och var överlägsen med sina analyser. Själva frågan om avdraget är ju inte någon stor sak i den stora statsbudgeten, men det är en ideologisk symbolfråga.
Varför städning, snöskottning, häckklippning och barnpassning som man låter ett privat företag sköta inte skall vara något som jämställs med vilken annan tjänst som helst är svårt att förstå.
Kan inte låta bli att göra en jämförelse med debatten om den nya barnomsorgslagen på Åland. Åsikten att "har du skaffat barn, skall du väl orka med dem också och inte kräva att samhället skall betala" har inte varit helt ovanlig. Detta har alltså handlat om barn under tre år som får ett syskon och därför inte behöver gå på dagis, enligt lagförslaget.
Här menas det från höger-håll att samhället alltså inte skall stötta den växande barnfamiljen, om den så önskar, med att det äldre barnet skall ha möjlighet att gå på dagis. Däremot kan samhället subventionera att föräldern anlitar en granne som kommer och passar barnet varje dag - för då kan föräldern göra avdrag för det i beskattningen....
Varför säger inte då samma debattörer som de gör när det gäller dagisdebatten: "Har man skaffat hus, trädgård, barn och stort hem så skall man väl orka med det också"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar