tisdag 30 mars 2010

Dags att tänka lite ekonomi, centern?

Morgonen inleddes med läsning av Centern-aktuellt, en Harry Jansson-produkt som tydligen delas ut till alla hushåll. Det är ramlag, ramlag, ramlag (läs: egen beskattning) som skall säljas in. Min gamle teaterkompis Janke har intervjuat Maiken från Färöarna, som förstås (?) anser att Åland skall följa Färöarnas strävanden till självständighet.

Intressant att läsa, eftersom (s) igår diskuterade ämnet med Kristian Törnroos, ålänning som arbetar som ekonom på den färiska skatteförvaltningen TAKS.

Han berättade om ett "land" med en enorm offentlig förvaltning, varav 126 personer (ja, de har just sparat in några tjänster....) sysslade med löneskatter, tull och moms m m på hans arbetsplats. Kristian arbetar med IT och förklarade hur komplicerade IT-system som krävs för en egen skatteförvaltning som skall vara så smidigt och enkelt det går.

Vad det skulle kosta för Åland att överta beskattningen i ren administration är svårt att sätta en exakt prislapp på, men på en direkt fråga ansåg han att det inte är troligt att ett åländskt skattesystem skulle vara billigare att bygga upp än det färiska. Eftersom färingarna är nästan dubbelt så många som oss, kan man lätt räkna ut att det blir en ännu dyrare "självständighet" för oss.

Och är man sedan då "självständig", när man sitter med sin nya svindyra skatteförvaltning? Ja, kanske. Men är vi beredda på att betala detta kalas? Hela anledningen till att Harry Jansson och de andra vill att vi skall övertygas är ju att Finland blivit så finskspråkigt att vi inte kan leva som enspråkiga i detta land utan problem. Vi är, som Harry skriver, "Stateless People" (pst, inte jag, Harry, jag har mitt moderland i väster att falla tillbaka på om jag skulle tröttna på Åland).

Hur skall vi då summera dessa rätt olika ståndpunkter när vi jämför oss med Färöarna? Tja, vad väljer vi?
Nuvarande system (som går att utveckla): Ekonomisk trygghet och garantier vid kriser, fungerande skattesystem om än med låg möjlighet att påverka den förda skattepolitiken, språkproblem, ständig uppvaktning i Helsingfors för att få rikspolitikerna att förstå de åländska frågorna
Färiskt system: Höga skatter (uppemot femtio procent för vanliga löntagare!) för att kunna bibehålla välfärd, byråkrati, stor sårbarhet vid kriser, isolering, men med rätt att bestämma själv?

Att tänka efter före är kanske en sliten kliché, men här är det motiverat att gå efter det mottot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar