tisdag 23 februari 2010

Stornäset verkligen den bästa platsen?

Socialdemokraternas medlemsmöte i förra veckan utvecklade sig till en intressant diskussion om näringspolitik, sysselsättning och miljö.
Som socialdemokrat är jag förstås positiv till satsningar som gynnar den åländska turismen men inte till vilket pris som helst.
Jag anser att ett av de viktigaste kriterierna som måste uppfyllas om landskapet skall satsa skattepengar på en näring är att satsningen har möjlighet att generera arbetsplatser vilket i sin tur gynnar den åländska ekonomin. Samtidigt måste detta ske utan att det tas förhastade beslut som ödelägger värdefull natur.
Motståndarna mot golf på Stornäset har presenterat viktiga argument som talar för att landskapet borde bevara området orört. Flera av (s) medlemmar efterlyste vid medlemsmötet också att området borde göras mer känt som det allmänt ägda, strandnära friluftsområde det nu är. Att marknadsföra området för friluftsturism är också en satsning.
Att det skall vara så svårt att hitta en lämplig plats för en ny golfbana tyder på bristande regional planering. Om en regionplanerare förutsättningslöst skulle peka ut det bästa området för en ny golfbana på Åland, med tanke på närheten till Mariehamn, möjlighet till kringaktiviteter och bra boende, hållbar utveckling vad gäller transporter och minsta möjliga åverkan på miljön, skulle verkligen Stornäset bli alternativ nummer ett?
Om det är ekonomiskt ohållbart eller politiskt omöjligt att bygga en golfbana någon annanstans än på Stornäset så kanske det är andra näringslivsprojekt som borde diskuteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar