lördag 1 augusti 2015

Bara välavlönade till lagtinget?

Det är svårt att avgöra om Kjell Holmströms insändare i Ålandstidningen 31.7 är ironisk, men den andas åtminstone politikerförakt på allvar. Men visst, man får tycka att våra lagtingspolitiker gör för lite till en ”oskäligt hög lön”.

Om man tror att lagtingsarbete bara handlar om att vara med i debatterna i plenum kan säkert arvodet verka högt. Däremellan arbetar politikerna dock periodvis hårt i sina utskott och med andra uppdrag som de blir utsedda att göra. Seriösa lagtingsledamöter förkovrar sig också i aktuella politiska frågor och de politiska grupperna bjuder in företrädare för olika branscher, föreningar, arbetstagare och myndigheter för att höra dem i en mängd frågor, allt för att kunna fatta beslut efter bästa förmåga.

Det som är mest uppseendeväclande i Holmströms insändare är dock att han menar att vi som inte tror oss ha möjlighet att komma upp i en lön som motsvarar lagtingsarvodet (....inom privata sektorn, lägger han till....) inte skulle passa i lagtinget. Om inte detta är ironi, menar Holmström att lagtinget bara ska bestå av personer som redan har en ansenlig inkomst. Vad talar för att välavlönade skulle representera folket bättre än andra?

Det finns väldigt många intelligenta människor som inte löneförhandlat lika bra som andra, som prioriterat familj framom karriär eller har väldigt viktiga kunskaper som inte värderas i de jobb de har nu.

Jag är övertygad om att det behövs en blandad kompetens i ett lagting. Det behövs folk i olika åldrar med olika sorters utbildning och erfarenhet, från arbeten både inom det offentliga och privata.

1 kommentar:

  1. Saklig, solid och solklar tydlighet i denna fullständiga demolering av Kjell Holmströms insändare.
    Heja Hallbäck!

    SvaraRadera