tisdag 13 november 2012

Stadsfullmäktiges budgetdebatt 2012

23.18 Debatten lär fortsätta ett bra tag till. Vår vän Igge Holmberg har fyra inlägg kvar (!), Henrik Löthman lika många, Maria Antman, Linda Söderström finns även de på talarlistan. Är det rimligt att ha en kollektivtrafik i Mariehamn på nuvarande nivå, när vi ska se på kostnaderna på alla andra områden, undrar Johan Ehn (M) nu. Innan jag stänger ned för ikväll kan jag inte låta bli att svara på den frågan. Svaret är ja, Johan. Det är ju inte så att Mariehamns busstrafik, men en buss varje halvtimme under dagtid och med gles kvälls- och helgtrafik, är så väldigt välutvecklad. Men den funkar! Med sämre trafik blir det däremot inte lätt för folk att åka kollektivt. Den raseras. Det blir en moderat mardröm i ekostaden.

23.02 Nicolas Panisse talade sig varm för satsningar som får unga i jobb.

22.50 Bättre med en solidarisk skattefinansiering än att avgifter ska höjas, t ex för barnomsorgen! Det säger Linda Söderström. Bildningssektorn drabbas hårt och Linda varnar för vilka risker det finns för att besparingarna drabbar barnen i skolan och på deras fritid.

22.23 Det var full fart i debatten när Igge för några timmar sedan höll sitt första anförande: "Vi tror på att man ska bygga ett samhälle tillsammans. Vi tror på att de som har lite mer, betalar lite mer i skatt. Vi tror på att man om man gemensamt tar ansvar för varandra så blir det ett bättre samhälle där alla mår bättre", sa Igge. Det låter inte som en mardröm i mina öron ;)

22.16 Henrik Löthman talar om personalpolitiken i staden. Det är viktigt att ta hand om den kunskap som de som avgår med pension har och därför lämnar han in ett ändringsförslag.

21.30 Ulla Andersson talar om de äldres situation och vikten av att underlätta för dem att kunna bo kvar hemma. En servicelinje är ett bra komplement till kollektivtrafiken. De äldres livskvalitet är något det talas för lite om, menar Ulla. Äldre är värda att respekteras!

20.58 Rauli Lehtinen (lib) påpekar att han även i fortsättningen är för en avgiftsfri kollektivtrafik. Bra!

20.53 Igge Holmberg får fart på antalet repliker. Servicen har större betydelse för inflyttningen än en procentenhets skattehöjning. Han pekar på vad nedskärningarna leder till: sämre kulturliv, sämre kollektivtrafik. Johan Ehn (M) pratar (återigen, senast var i slutet av maj) om den socialdemokratiska mardrömmen. Klicka på länken och läs hur det var förra gången.

20.45 Man ska inte oja sig eller bekymra sig, inleder Axel Jonsson (ÅF). Han ger en eloge åt (S), som tydligt presenterar sitt alternativ. "Men som borgerlig politiker väljer man förstås det andra alternativet...." ;) "Strukturella förändringar" är det ÅF vill ha. Men vad leder det till för försämringar av servicen?

20.30 Bert Häggblom (Ob) talar sig varm för fastighetsskatt. "Ingen här i fullmäktige kommer att gå emot ungdomsorkestern eller Bastun, allt är inte fotboll". Det senare får man ju hoppas att det stämmer.

20.14 Situationen inom näringslivet är ytterst allvarlig, minskade intäkter till landskapet, minskade skattintäkter, inkomsterna räcker inte till utgifterna. Det är Britt Lundbergs (c) syn på läget. Hon vill spara in lite på verksamheterna och jobba för att få ner kostnaderna och menar att det är positivt med begränsningar: Det får en att tänka nytt. (Ett sätt att tänka nytt skulle ju vara att tänka att om inkomsterna inte räcker, så måste inkomsterna ökas, min anm.)

20.02 Lennart Isaksson har hållit (M):s gruppanförande och nu är det Rauli Lehtinens (Lib)s tur. Liberalerna är ett mittenparti, säger han. Han pratar om den ansträngda ekonomiska situationen. Han varnar för desperation och pessimism. Verksamheterna ska analyseras och effektiveras. Det är så liberalerna ska få ekvationen och budgeten att gå ihop. Mariehamnsliberalerna har beredskap att höja skatten om lågkonjunkturen håller i sig, men inte för 2013.

19.49 Är vi på väg mot ännu mer skattehöjningar? Det verkar Tage Silander (M) vara rädd för. Apropå att "måla allt i svart".

19.43 Britt Lundberg (C) svarar direkt: Centern vill inte höja skatten. Socialdemokraterna målar allting i svart och skrämmer invånarna, anser Johan Ehn (M).

19.38 "Många vet inte ens om att Mariehamn har en låg skatteprocent", menar Maria. Det är servicenivån som skapar en attraktiv stad. Anseende är en viktig faktor för en kommun. Framtidsinriktning och hållbar utveckling är ingredienser. Men högt anseende inger staden förtroende.

19.32 Maria Antman håller (S) gruppanförande. Hon betonar allas vår omtanke om varandra och god service. (S)-gruppen är beredda på en höjning av kommunalskatten med 1 procent för att hålla budgeten i balans. Då har staden råd med investeringar som t ex att börja med nybygget vid Övernäs skola redan nästa år och att bygga om Ålandsvägen. Vi har också råd att bibehålla t ex kollektivtrafiken på rätt nivå. Hon passar över frågan om nivån på kommunalskatten till centern och liberalerna, som under året "indikerat" att de kan tänka sig en skattehöjning.

19.25 Stadsdirektör Edgar Wickström talar om personalens arbetsglädje med går strax in på huvudämnet: stadens ekonomi: "Det är viktigt med en djup analys av vad vi menar vad vi menar med nettoskuldbörda"...."alla förtroendevalda måste ha förståelse för balansräkningen". Vi behöver kunna mer om ekonomi, alltså.

19.17 En minskad takt på sparandet (enligt ÅSUB inte bra för tillväxten), en offensiv satsning på inflyttning, en offensiv utveckling i centrum. Det är något som Petri Carlsson (M) betonar i sitt anförande som varande stadsstyrelseordförande.

19.12 Stadsstyrelsens ordförande inleder nu debatten. Maria Antman är den som ska hålla (S) gruppanförande. Du vet väl att du hör henne direkt i Ålands radio om du vill?

19.03 Det går inte att ta miste på att det finns intresse för debatten. Mer folk än vanligt på åhörarplats, men framför allt full mediatäckning: Ålands radio, Åland 24, Ålandstidningen och Nyan, alla är på plats. Så vad som sägs och beslutas lär vi inte gå miste om.

18.54 Debatten ska strax börja. Jag kommer att blogga under kvällen och kör enligt fotbollsmatchmodell, d v s senaste inlägget överst. Har du något du funderar på kan du alltid skicka ett mejl eller poppa upp på facebookchatten. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar