måndag 12 november 2012

Dags för budgetdebatt i sta´n

Ikväll är det budgetdebatt i Mariehamn. Jag tror att det kommer att bli intressant. Det finns mycket att tala om.

I grunden handlar diskussionen om kommunalskatten om huruvida Mariehamns stad kan gneta sig fram mera, om det går att nagga servicen i kanten mera, om vi "har gjort hemläxan" som bl a Moderaterna i Mariehamn påstår att vi inte har.

Än så länge har jag inte riktigt förstått vilken läxa som vi i staden påstås inte ha gjort. Kanske får jag det klart för mig ikväll.

Besparingar är aldrig kul att behöva ta till, det visar den "arbetsbudget" som landskapsregeringen lagt fram. Medborgarna har krav på service - ålänningar vill ha en fungerande offentlig service: bra sjukvård, vägar och skolor. Därför blir det en hel del höjda röster om att "politikerna bara skär ned och försämrar".

Den stora skillnaden mellan landskapspolitiken och den kommunala politiken är dock att man kommunalt kan styra mer över inkomstsidan. Det går att bedriva skattepolitik.

Man kan välja ett större skatteuttag för att kunna producera det medborgarna/väljarna vill att samhället ska kunna erbjuda. Man kan också välja det motsatta. Det finns politiker i Mariehamn som är övertygade om att skatten går att sänka.

Alla företräder vi olika väljare. Den stora frågan är kanske inte vad Bert Häggbloms eller Jörgen Petterssons väljare anser - de har säkert röstat på dessa herrar med vetskap om att de ligger till höger bland de borgerliga ledamöterna i stadsfullmäktige.

Nej - frågan är vad liberalernas väljare anser om den försämrade välfärden. Frågan är vad miljövänner som röstat "grönt" anser om att kollektivtrafiken kan komma att nedmonteras. Frågan är vad moderater som vill bibehålla standarden inom bildningssektorn tycker.

Ikväll kan du följa budgetdebatten via den här bloggen. Hoppas på en spännande debatt. Jag vet att socialdemokraternas fullmäktigegrupp är taggade med mycket goda argument.

Som man säger i Norge: Ha det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar