tisdag 25 september 2012

Vart tog demokratin vägen?

Biblioteket behöver en chef! Det har vi socialdemokrater i stadsstyrelsen och nu ikväll i stadsfullmäktige föreslagit. De övriga partiernas ledamöter har, med några få undantag, skruvat på sig och sett uttråkade ut när (S) argumenterat för, som Igge Holmberg så väl uttryckte det ikväll, kulturens flaggskepp: stadsbiblioteket.

I den omorganisation som vi politiker skulle ta ställning till är flera tjänster borttagna inom kultursektorn. En "kulturledare" ska vara chef över både bibliotek och annan kultur. Det kanske kommer att fungera, det vet vi förstås inte. Men med samma argument behöver kanske inte badhuset en chef? Éller dagisen föreståndare?

Nåväl, det mest intressanta i debatten är demokratidiskussionen som kommit igång i samband med omorganisationen. I den nya förvaltningsstadga som antogs i slutet av förra året står att: "Förvaltningschef respektive affärsverkschef beslutar om indelning av stab eller sektor i avdelningar. Respektive förvaltningschef eller i förekommande fall avdelningschef beslutar om ytterligare indelning av verksamhet och personal i enheter samt om arbetsledning och verksamhetsansvar inom sådan enhet."

Det är detta som bildningschefen har att följa och följdaktligen följer i fallet med kulturen och biblioteket. Han gör inte tjänstefel när han först förhandlar med de anställda som berörs, både de som degraderas och de som flyttas upp i hierarkin. Sen kommer hela omorganisationen i ett stort paket för både stadsledning, infrastruktur och bildning till oss i stadsstyrelsen och till stadsfullmäktige.

Om vi, som ska vara folkets röst och högsta beslutsfattare i staden, har något att invända ska vi....inte invända. För det är inte vårt ansvarsområde. (Fast ändå är det det, för vid inrättande av indragande av tjänster är det fullmäktiges ord som gäller, så här finns en s k logisk kullerbytta).

När stadsdirektören fick mycket kritik i våras för "politisk agenda" och tjänstemannastyre sas det från framför allt moderat håll att det var fel att skjuta in sig på tjänstemän, man skulle debattera politiker sinsemellan.

Men betyder inte förvaltningsstadgan just att det nu är bildningsdirektören som får stå till svars för om inte biblioteket kommer att fungera optimalt? Inte kan väl medborgarna kräva ansvar av politiker som enligt stadgan och tolkningen av den inte ska lägga sig i?

Effektivt är det kanske, men vart tog demokratin vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar