torsdag 8 mars 2012

På med könsglasögonen, Ålandstidningen!

Det var ett tag sedan jag tänkte på det, hur män och kvinnor lyfts fram på nyhetssidorna i tidningarna. Men idag var det så uppenbart att det inte går att bli att reagera.

Det är internationella kvinnodagen. På Ålandstidningens förstasida hittar vi 5 män på bild men bara 1 kvinna (och därtill 3 bilder på lodjur). Inte ett ord på sidan 1 om vad som firas 8 mars. Ledartexten handlar om IFKs herrlag och dess ekonomiska bekymmer. På nyhetssidorna 4-6 hittar vi 7 män, 3 lodjur och 1 kvinna på bild (grattis Barbro Sundback, du nådde över nyhetströskeln)!

Som den man jag nu är så bläddrar jag förbi familjesidorna (som dagen till ära porträtterar en man och hans grävmaskin) för att nå sportsidorna....nä, tyvärr ingen kvinna på bild där heller.
Man kan förstås invända att man följer nyhetsflödet och dessutom har tidningen lovat att ha jämställdhetstema i lördagens tidning. Kultursidorna är också ett undantag. Men ändå, det här är för dåligt.

Nya Åland har inte helt överraskande tänkt mer inför dagens tidning: Toppnyheten är en genomgång av statistik om kvinnor och män på Åland. På förstasidan finns bara kvinnor på bild, 7 st. Totalt i hela tidningen är det ungefär jämnt fördelat, bara på sportsidorna dominerar männen (vilket ju har en naturlig förklaring i att IFK spelade en intressant ligacupmatch igår kväll). Och ledaren handlar naturligt nog om jämställdhet.

Som pappa till fyra flickor måste jag hålla med ledarskribenten Nina Fellman: På med könsglasögonen! I det här fallet riktas uppmaningen till Ålandstidningens redaktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar