torsdag 8 mars 2012

Hur gör Ålandstidningen på våffeldagen?

Till skillnad från mig skickade Igge Holmberg in en insändare igår med samma tema som jag skrev om igår: Att Ålandstidningen så flagrant "missade" internationella kvinnodagen igår. Och att det istället var tvärtom mot förväntat - att männen dominerade kraftigt i nyhetsväg.

Ledarskribenten och kulturredaktören Benita Mattsson-Eklund svarar att tidningen inte måste ägna sig åt kampanjjournalistik och jämför med att man t ex inte måste skriva om arbetarrörelsen på 1 maj (vilket jag också tycker att skulle vara oerhört konstigt om man inte gör).

Hon har en viss poäng i att journalistiken ska vara oberoende, men talar emot sin egen tidning. Nog skrivs det om jul vid jul, kärlek på alla hjärtans dag och sill och midsommarstänger på midsommar. Men det är ju harmlösa ämnen med möjlighet till kommersiell vinning på temabilagor.

Vad vinner tidningen på att skriva om feminism och kvinnofrågor? Eller om arbetarrörelsens kamp genom tiderna? Ja, inte så mycket pengar kanske. Men journalistik handlar om att beskriva samhället ur alla aspekter och belysa samhällsproblem.

Ser fram emot morgondagens tema om jämställdhet i Ålandstidningen. Tydligen tycker inte alla på tidningen som Mattsson-Eklund (varför skulle man annars ha detta tema två dagar efter internationella kvinnodagen?).

Och snart kommer det nya dagar att uppmärksamma. Ska bli intressant att se vad tidningen har för policy på våffeldagen ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar