onsdag 17 november 2010

Vilken välfärd är onödig?

Gun Carlson (c) tog upp välfärden i dagens budgetdebatt i lagtinget. Om jag förstod poängen rätt, så var det att välfärden kostar för mycket för kommunerna och att välfärdssystemet blivit för utvecklat, vilket gör att folk inte tar "egna initiativ". Åtminstone fyllde Danne Sundman (ob) på med en kommentar som innebar något liknande.
Visst skall välfärdssystemet granskas. Det finns säkert "onödig" välfärd. Men vad det är som Gun Carlson tycker är onödigt fick jag inte klart för mig.

Socialdemokraterna har ett nyantaget välfärdsprogram: "Minst samma välfärd som i riket". Där pekar vi på bristerna i den åländska välfärdspolitiken: Att det saknas lagstiftning för att garantera att ålänningar har samma rättigheter som övriga finländare.

Det är mer angeläget att ålänningar når upp till samma standard på välfärd som i övriga landet (t ex vad gäller tandvård och vårdgaranti) än att diskutera hur man kan försämra välfärden så att kommunerna klarar av sina åtaganden. Och gör de inte det, så är det bara ytterligare ett bevis på att det behövs en kommunref....förlåt, samhällsreform var det ju det hette....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar