tisdag 16 november 2010

Särintresse eller allmänintresse

Man känner igen sig i frågorna som de olika partierna tar upp i debatten om landskapsbudgeten. För hur mångte gången i ordningen pratar Fredrik Karlström om TV-licensen (som om den skulle vara så hemsk för folk, det är ju ett system som används i hela övriga norden)? För hur mångte gången skall vi höra om den åländska profileringen av polisen? Måste säga att detta känns som väldigt marginella frågor när man tänker på den totala landskapsbudgeten.
Socialdemokraterna följer upp besluten från höstens kongress om "minst samma välfärd" för ålänningar som för finländare i övrigt. En generell fråga som påverkar många, inte minst bristen på allmän tandvård.
S motionerar också om en förändring av näringsavdelningen (och det pratar i och för sig andra oppositionspartier om också). Och S har en del att komma med vad gäller miljöfrågorna.
I den svenska valrörelsen pratades det mycket om särintressen kontra allmänintressen. Där tycker jag att det viktigt att åländska (s) håller fanan högt: Visst kan man motionera i små frågor, men de stora linjerna måste handla om vilken politik man vill bedriva för att det skall gagna hela Åland så mycket som möjligt. Att vara emot TV-licensen och själv äga en kommersiell radiostation luktar, tyvärr Fredrik Karlström, särintresse. Att jobba för ålänningars rätt till social service med samma villkor som i riket är däremot av allmänintresse. Tycker jag.
För övrigt tackar jag Erik Schütten för snabb åtgärd vad gällde Nyans löjliga twittrande som överbelastade www.politik.ax. Kul att du läser min blogg, Erik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar