måndag 24 maj 2010

Övertagande är inte nödvändigtvis billigt

"Sanningen är nyttig för de till vilka den sägs, men den är skadlig för de som säger den, eftersom de därigenom gör sig förhatade.”

Ett citat av Blaise Pascal som pryder Ålands Framtids hemsida.

Först och främst: Jag har inget emot de aktiva i Ålands Framtid. Men "martyrskapet" - att ÅF är sanningssägarna som det är synd om - har jag lite svårt för. Partiet får naturligtvis tycka att det är vettigt med ett självständigt pytterike. Visst är det en kittlande tanke att kunna få bestämma över sitt eget. Och visst, det finns massor av problem med att vara en del av det väldigt finska Finland. Själv har jag svurit många gånger över all finsk information, speciellt från fackligt håll....Det är en oerhört viktigt politisk fråga att hävda ålänningars språkliga rättigheter.

Man får naturligtvis tro att det skulle gå jättesmidigt att ha en egen skatteförvaltning. Eller så kan man tro att det kostar att vara självständig. Det är liksom baksidan av myntet.

Varför har Åland så stor offentlig sektor, som ju många inom ÅF är så bekymrade för? Ja, några av orsakerna är förstås att det t ex finns en egen lagberedning, sexton kommuner plus en lagstiftande församling, en egen vårdapparat för få människor, egen "riks"radio som skall bekostas av få licensbetalare etc etc.

Radion är faktiskt ett talande exempel. Landskapet ville inte ha med YLE att göra. Det skulle vara ett eget åländskt radiobolag. Planerna var storsvulstiga. Det skulle göras åländska barnprogram och åländska musikinspelningar. Ja, en lagtingsledamot tyckte t o m att vi själva kunde bevaka världsläget :-)

Vad hände? Ja, man fick köpa in in- och utrikesnyheter+väder som ju lyssnarna vill höra (ett tag både från väst och öst, men det blev för dyrt sen). Helt plötsligt hade man dessutom en massa "tomrum" i tablån som inte fylldes av riksprogram. Ser man det positivt så skapades ju nya journalistjobb, men inte blev det billigare direkt och frågan är om det blev bättre....

Min poäng är: Ta inte över för övertagandets skull. Utred konsekvenserna. Fundera över vilken byråkrati och vilka rättssäkerhetsaspekter det finns i det lilla samhället med ekonomisk självstyrelse. Och - som jag har påpekat tidigare här i min blogg - vad är det för slags beskattning vi skall ha som eget land/med utökad självstyrelse?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar