torsdag 20 maj 2010

Het debatt med ÅF

Det skulle ta en hel dag att svara på alla motinlägg som Erik Schütten kom med efter min insändare i gårdagens ÅT och Nyan på onsdagen. Kan konstateras att Ålands Framtid inte riktigt gillar att bli emotsagda. Men det är ju då det blir debatt! 58 inlägg efter en insändare på ÅTs hemsida får väl betraktas som livligt. Här är två av mina svar på olika påståenden som görs där:

byråkrati vid åländskt skatteövertagande

”Vad gäller TAKS så är Hallbäck ute och cyklar ganska rejält när han påstår att 126 personer skulle jobba på skatteförvaltningen. TAKS är inte bara skatteförvaltningen, det är en samlad myndighet som förutom skatteföervaltningen också innehåller tullmyndigheten samt färingarnas motsvarighet till energidepartementet.” Det visste jag och borde kanske ha nämnt, men ÅF vill väl ta över tullen på sitt självständiga Åland också? Något oljedepartement behöver vi däremot kanske inte….

”Ytterligare en sak är påståendet om oerhört dyra IT-system. I hela norden pågår denna uppgradering hos förvaltningarna för att dels göra förvaltningen mer kostnadseffektiv, och dels mer tillgänglig och transparent för kunderna.” Ja, och? Det kostar väl? Enligt Törnroos kostar IT-systemet lika mycket för ett litet ”land” som för ett stort. I princip.

Att skattebördan är hög förklarar Schütten med att färingarna har sämre skatteunderlag än ålänningarna.
Sedan skriver han apropå egen beskattning att det ”dock inte” blir så bra ”att det skulle löna sig rent ekonomiskt att ta över beskattningen oförändrad. Däremot finns en mycket stor potential genom att dels städa upp i de offentliga utgifterna, och dels skapa nya incitament för inkomster.”
Jaha? Vilka utgifter, Erik, skall du städa i? Var skall du skära ner? I den onödiga byråkratin, har vi förstått – och att en egen skatteförvaltning blir ett tillskott till en redan stor offentlig sektor på Åland, det borde ju vara självklart – oavsett om man har koll på mina eller Rolf Granlunds siffror.

Vad säger ni för övrigt om redarföreningens oerhörda tveksamhet till en egen skattebehörighet? Har ni kollat i ÅSUB-utredningen vad det står om sjöfartsstöd och hur mycket pengar det handlar om?

"JMT" skriver att detta var "det bästa från rött håll på länge":

Tack, JMT, för berömmet.
Jag får ju höra från annat håll att jag är dåligt påläst. Det är möjligt, man kan ju läsa hur mycket som helst. Men ÅSUBs utredning har jag läst – vi har haft en omfattande diskussion inom (s) och ja, Erik Schütten, vi tror på full sysselsättning. Hur hög arbetslöshet tror du på? Det verkar vara ett viktigt mål för dig att skära ned i välfärden. Men vart skall de bortrationaliserade ta vägen? Och att det finns ”onödig byråkrati” överallt är ju inte heller sant. Inom vissa områden (t ex den sociala sektorn) borde det till mer resurser. Och inte minst om vi får en högre arbetslöshet och blir självständiga. Då skall vi ta ansvar för de kostnader som uppstår av det också, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar