måndag 8 juni 2020

Här är årets badplatser 2020

För sjätte året i rad: min personliga badplatssamling. Här finns bra och dåliga platser som jag har besökt. I år kommer utgångspunkterna många gånger vara Örebro och Eskilstuna, där jag bor respektive jobbar. Så ni som har kännedom om bra bad där - tipsa!

Närke

Unden (Häggeboda)

Unden är en stor sjö och väl värd att besöka flera gånger. I Häggeboda finns egentligen ingen badplats, men vi hyrde en stuga med sjötomt och därför blev den svenska badpremiären där i år. Stenigt och grunt där vi var, men kristallklart vatten! De ljuvliga solnedgångarna längs sjöns östra sida höjde betyget.

Tivedsbadet

En av länets finaste badplatser som visade sig vara oerhört populär den varma augustidag vi var på plats. En utflykt hit kan verkligen vara en hel dag - men du får ha med dig egen matsäck. En liten glasskiosk finns med begränsat utbud. Annars talar bilden för sig själv: Lång strand med fin sand! Långgrunt med sandbotten med räfflor. Fin skog i närheten för promenader eller bär- och svampplockning.

Lillsjön, Lekeberg

En kompis tipsade om denna vildmarksbadplats som ligger längs med Bergslagsleden. För bilburna badgäster är den inte helt lätt att hitta. Parkeringen ligger en bra bit ifrån och ingen skyltning finns från närmaste större väg. Med med en envis chaufför och gps så hittade vi. Och det var värt mödan! Vacker plats, jättefin grund sjö, med smal sandstrand och lagom lite folk. Grillplats och vindskydd för den som vill sova ute. Blåbärs- och svampskog alldeles ovanför stranden.

Sixtorp

I samma kommun som Lillsjön finns den betydligt större sjön Multen. En välskött badplats med ordnad parkering, toaletter och information, fin brygga och flotte. Perfekt sandbotten och gräsmattor att vara på. Dessutom lagom långt från stora orter, vilket gör att det inte blir för mycket folk. En riktigt bra badplats.

Älgsundet, Stora Trehörningen

Den största sjön i Tivedens natioonalpark har en känd badstrand, Vitsand, men eftersom det regnade när vi var där, fick vi vänta några dagar. Då blev det dopp på andra sidan sjön. Även här en ljuvlig solnedgång om man är ute på kvällen. Fin sandbotten, trolsk natur.

Lanna badgruva

En varm dag i början av juni tänkte vi att skulle testa detta stenbrott, känt för sitt fina, kalla vatten. Tyvärr lite för välkänt. Den fullständigt kryllade av folk runt den minimala lilla badplatsen. Många soldyrkare låg längs med brottets väggar, men att hoppa från kanterna är troligen rätt farligt. Det stupade betydligt mer än t ex vid de gotländska stenbrotten.

Leken, Lekeberg

Leken får verkligen pluspoäng! En välskött badplats av större storlek, med ytor som räcker till. Stora gräsytor, grillplatser, glasskiosk. Hopptorn långt ute i sjön. Botten som består av sand eller småsten.

Lögardammen, Latorp

Några kilometer före Garphyttan (om man kommer från Örebro) finns denna konstgjorda sjö. Vatten såg väl ärligt talat lite stillastående och unket ut, åtminstone längs kanterna, men när man väl var i kändes det ändå rätt fräscht. Till och med hopptorn har man satsat på, så djupet är det tydligen inget fel på. Ytorna runt dammen är väl tilltagna, så några hundra badande får nog plats.

Södra Lången

En kvart med bil norrut från Örebro hittar man, med hjälp av gps, till Kårstaö. Det är inte skyltat till badet, vilket lär bero på att det ligger på privat mark. Markägaren har dock fixat till badplatsen fint för gästande badare. Barnvänligt och med sandbotten, som blir lite dyig en bit ut. Rekommenderas att ta sig i från bryggan där det är djupt från början.

Hjälmarbaden

Fräschare än senast, blev intrycket. Och det var drygt ett år sedan. Fina bryggor som såg nya ut. Här blir det djupt rätt så fort. Ytorna runt stranden är inte så väl tilltagna, men platsen är vacker intill bron över till Ässön i Hjälmaren.

Falkasjön

I Kilsbergen finns många skogssjöar och vid denna är naturen dramatisk, tack vare Falkaberget med sitt stup ner mot vattnet. Vid stranden mittemot passar det bra att gå i, men räkna med att det är stenigt. Verkar vara ett populärt ställe för folk som svalkar sina hundar. Fina ytor att ligga och koppla av på.

Björktjärnen

En stenkast från ovannämnda sjö ligger Björktjärnen. Följ bara Bergslagsleden en dryg kilometer. Jag valde södra sidan av sjön för att slippa biltrafik. Ingen ordnad badplats utan här gäller det att hitta en bra plats att ta sig i. Namnet till trots tyckte jag att karaktären var mera sjö än tjärn. Fint vatten och vacker skog.

Hultasjön

Sjön beskrivs som idyllisk och trolsk, med all rätt. Fina ytor för sol och lek alldeles ovanför vattnet. Sandbotten. Detta har varit en kommunal badplats, men nu finns ingen skyltning dit. Risig väg, så är du rädd om bilen kan ett alternativ vara att gå dit från samhället Garphyttan, vilket inte bör ta mera än cirka en kvart.

Ånnaboda, Kilsbergen

Den mest kända badplatsen i området, så här kan man räkna med mycket folk en varm sommardag. Fint område, med gräsmattor, grillplats och raststuga. Överraskande att det inte finns någon glasskiosk! Badet passar alla! Bra barnområde och en handikappramp innanför bryggorna och djupt direkt utanför. Enda nackdelen är att det kan bli för mycket folk.

Bastedalen

Vid Vätterns östra strand ligger denna idylliska by som också har en fin småbåtshamn. Just där jag badade var det ingen badplats. Jag var nämligen på kajakkurs och tränades i att välta med kajaken och ta mig upp igen. Kul, men inte helt lätt! Eftersom jag ramlade ur kajaken ett par gånger (med vilje) räknas det dock in som en plats där jag har badat i år. Och Vätterns fina vatten lär man återkomma till både som badare och paddlare.

Hällen

Tillbaka i Hjälmaren. Hit paddlar man med Örebro kanotförening från klubblokalen i Skebäck. Perfekta stället för en kvällsutflykt när det är soligt. Fina klippor och stockar att sitta på. Ur badhänseende är platsen egentligen inget vidare. Det är stenigt och lerigt. Så det är paddlandet dit och platsen som motiverar ett dopp. Man behöver ju piggna till så att man orkar ta sig hem.

Ramsjön

Knappt tre mil norr om Örebro hittar man denna mysiga skogsjö och den välskötta badplatsen. Fräscha toaletter när vi var där. Två bryggor på ganska långt avstånd, vilket gör att det finns stora möjligheter att sprida ut badgästerna som därmed inte behöver trängas. Inte mycket störande trafik varken på den närbelägna grusvägen eller på sjön. Ett plus för alla smultron vi hittade ;)

Göljan

Att vandra på Göljestigen var en trevlig utflykt. Att åka bil dit tar en halvtimme från Örebro. Det är stenigt och kuperat och strax efter att man nått 200 meter över havet ligger den lilla skogssjön. Vid rastplatsen intill vattnet finns möjlighet att ta sig i. Botten är inte speciellt bra, men det är djupt till midjehöjd redan efter ett par meter. Skönt att svalka sig efter en påfrestande vandring i solen.

Pelles kalkbrott, Glanshammar

I Tåsta naturreservat ligger denna pärla. Klart och varmt vatten, fina ytor att ligga på, både på sten och gräs. Brottet är lätt att ta sig i både för den som vill hoppa i djupt vatten och den som vill vada i från ett av hörnen. Stenig botten, förstås. En av sommarens finaste platser.

Tåsta, ett mindre kalkbrott

En solig septemberdag valde jag att leta upp ett annat kalkbrott i samma naturreservat. Här var det något svårare att ta sig i, men på södra sidan finns ett par "trappsteg" som fungerar bra. Trots litenheten verkade vattnet hålla ok kvalitet. Här blir det troligen sällan trängsel, för badplatsen finns inte med på några skyltar eller på webben (förrän nu här i min blogg)

Tjugestasjön

Bara några kilometer från ovannämnda kalkbrott ligger den lilla sjön i Tjugesta som har en till synes välskött kommunal badplats. En av bryggorna verkade nyligen vara utbytt. Här blir det djupt fort och vattnet var kanske lite väl brunt. Omgivningen var dock vacker och gräsytorna rymmer många badare.

Hästhagen, Örebro

Örebro är ingen badstad, men kommunen försöker! Årets nyhet är det nya badet i Svartån i närheten av campingen nära Karlslunds herrgård. Jag erkänner villigt att jag var skeptisk, men ån var faktiskt OK att bada och platsen är väl vald vid ett parti där det inte är så strömt i vattnet. Plus för närheten till glasskiosk och fin toalett.

Snavlunda

Fortsätter man ett par kilometer längs med ån från Hästhagen hittar man Snavlunda. Här gör Svartån en liten "krok" och vattnet står rätt stilla. Det är inte nödvändigtvis positivt, även om man slipper vara rädd för att dras med i strömmen. Bryggan är stabil och omgivningen är mycket vacker, men jag kommer inte att återkomma så många gånger för att bada. Vattnet var lite unket.

Västmanland

Skillingeudd, Kungsör

Vilket toppenställe, bara några kilometer från E20 mellan Örebro och Stockholm. Fina bryggor, barnvänligt och med fina ställen att slå sig ner i solen. Magnifikt att titta ut över stora Mälaren.

Kvarnsjön, Arboga

Motsatsen till stora Mälaren blir väl pittoreska lilla Kvarnsjön sydost om Arboga - också detta bad bara ett par kilometer från E20. Följ vägen till Kanalcaféet och fortsätt över bron över Hjälmare kanal. Mysig strand som verkar locka många under varma dagar. Fin brygga och bra botten, dock lite litet om många ska i samtidigt.

Långgrundet, Lunger

En riktigt fin badplats vid Hjälmarens norra sida. Här finns sandstrand med volleybollnät, grillplatser och en bastu! För 10 kr per person får du använda den fritt, vilket vi gjorde, eftersom det blåste och var lite kyligt vid vårt besök. Bastun har egen brygga och utanför den är det fin sandbotten precis som vid stranden. Så speciellt långgrunt var det inte heller, namnet till trots.

Storsand, Torrvarpen, Hällefors

På gränsen till Värmland finns denna stora sjö, som har flera badplatser. Tipset är att åka till västra sidan. En sliten skylt skvallrar inte mycket om den storslagna sandstranden, väl i klass med många betydligt mer kända. Att det var 14 grader i luften och snålblåst vid mitt dopp drog förstås ner både känslan och tiden vi tillbringade på stranden, som annars består av fin sand, precis som botten. Långgrunt.

Sörmland

Borsöknasjön

Eskilstunas finaste badplats, säger flera av mina vänner. Ja, visst var den fin och vattnet var varmt redan tidigt i juni. Jag, som cyklade dit i mycket varmt försommarväder, var verkligen i behov av ett dopp, så jag var positivt inställd, men med det sagt ger jag bara medelbetyg för stället. Överbefolkat och med rätt tråkiga ytor att sitta på.

Skjulsta, vid bastun

En pärla till badplats året om. På vintrarna finns bastun öppen några gånger i veckan och på sommaren kan man också bada vid bastun som ligger i samma byggnad som ett trevligt café. Vid bryggan varnas för strömt vatten i Eskilstunaån, men så länge man håller sig någorlunda nära land tyckte jag inte att det kändes av.

Skjulsta, sandstranden

Det är inte långt mellan ovanstående badbrygga och den lilla sandstranden i naturreservatet, men både miljö och bad är annorlunda. Hit kommer barnfamiljer, för här är det lätt för badare i alla åldrar att ta sig i. Sandbotten. Fina gräsytor under imponerande gamla ekar att vistas på. Dock kan det bli mycket skugga mitt på dagen eftersom träden är höga. En av de vackraste platserna i Eskilstuna, bara tre kilometer från min arbetsplats!

Sundbyholm

Populär strand en mil nordöst om Eskilstuna. Värd ett besök! Lång strand, med fina omgivningar, inte minst rastplatser för t ex grillning. I den närbelägna hamnen finns kiosk och krog. Vacker slottsmiljö för den som vill känna historiens vingslag. Mälarens vatten är dessutom aningen finare än åvattnet inne i staden.

Vilsta

Mest centrala badplatsen i Eskilstuna. Stora gräsytor, rätt så lång sandstrand och en imponerande brygga längs med ån. Här har det varit problem med kanadagäss, det förstår man på alla skyltar, där man t o m uppmanas att ha hund med sig på stranden för att skrämma bort fåglarna! Så detta är ingen strand för hundrädda. Jag hade läst att det kunde vara skräpigt här, men jag tyckte att det var välstädat och snyggt och för ett kvällsdopp efter jobbet dög det bra, inte minst med tanke på närheten till tåget sen.

Vilsta koloniområde

Motsatsen till ovanstående stora strand hittar man på andra sidan ån. Vid kolonistugorna hittar man en liten badplats som inte har någon skyltning. Hit tar man sig till fots eller på cykel. Här var det mycket sjögräs och själva badet är som ni ser inte stort, men det finns en hel del plats på land att vara på. Fin plats för ett dopp med lunch eller fika efteråt.

Bårsten, Tummelsta

Ett par mil från Eskilstuna ligger Tummelsta och det finns ingen skylt vid stora vägen som skvallrar om den fina badplatsen. Här var det lugnt och tyst i början av september när en kollega ville visa sin favoritsjö. Välskött plats med stolar och bänkar och en bra brygga. Det är dock inte så djupt utanför den, vattnet går upp till magen på en vuxen man. Riktigt naturskön plats och fint vatten.

Arvidstorp, Näshulta

En swimmingpool är väl ingen badplats? Nä, det kan man väl tycka. Men eftersom morgondoppet med husets värdinna var så trevligt, så får det vara med på listan ;)

Värmland

Strandvallen

I centrala Karlskoga ligger en av många badplatser i sjön Möckeln nedanför fotbollsplanen (som ju har en fantastisk placering). Fint område med mycket gräsmattor. Botten har lagom lutning så det blir djupt rätt snabbt. Bra parkering i närheten och inte långt till stadens centrum.

Näset västra

Välskött badplats några hundra meter från den föregående med bryggor med badstegar och fin sandbotten vid strandkanten. Glasskiosk, minigolf och caféet Pumphuset i närheten. Vacker udde och fin strandpromenad ovanför. Verkligen fint!

Näset östra

På andra sidan Näset finns en mindre badplats med sandstrand. Här är botten tyvärr dyig och viken grund. Enda anledningen att välja östra sidan framom västra är antagligen att det är mindre folk här.

Sandudden

I Degerfors finns flera fina bad och det första vi blev guidade till var Sandudden i Knutsbol. En liten populär plats. Grov sand på land och lite stenigt i vattnet, men miljön är mycket fin. Udden ligger mitt i sjön Möckeln, med utsikt både mot Degerfors och Karlskoga.

Stora sten

Som namnet antyder finns det en flera meter hög sten vid Möckelns östra strand. Max en bil ryms vid sidan om stora vägen så detta bad är nog mest som ett ”nödstopp” för den som har varmt i bilen. Fin botten och vacker miljö vid Letälvens mynning.

Stora Degernäs

Strax norr om Degerfors, på södra sidan av Möckeln, ligger en stor och kilometerlång strand. Närmast parkeringen finns dessutom en mindre brygga. Området rymmer många badande och det är lagom långgrunt. Härlig plats som jag gärna återkommer till!

Våtsjön

Värmländsk utpost på gränsen till Närke. Tråkigt nog ligger den mycket vackra badplatsen alldeles bredvid E18. Badet består av två bryggor, varav den ena ligger vid restaurang Lakelodge. Skyltar informerar om att det är ett bad för restaurangens gäster, men det är oklart om det gäller båda bryggor. Hursomhelst, vi tog ett kvällsdopp när restaurangen var stängd. Fint vatten, djupt direkt utanför bryggan.

Uppland

Malstasjön

Krokiga vägar i närheten av E18 öster om Rimbo ledde till Malsta, som har en kyrka med vacker utsikt över denna sjö. Nedanför kyrkogården fanns en liten fin badplats, med omklädningsrum och toaletter. Fina gräsmattor. Vattnet kändes en aning stillastående och inte så väldigt klart. Barnvänligt innnanför flytbryggorna.

Alsta sjö

Ett smultronställe några mil från E18 mellan Enköping och Uppsala. En badplats som har det mesta förutom att det inte går att dyka. Bra vatten, stora ytor, grillplats. Ligger i kanten på ett naturreservat. Stranden ligger mot söder vilket talar för chans till sol under hela dagen, om vädret så vill.

Västergötland

Torskabotten

Liten långsmal sjö i Tollered mellan Alingsås och Lerum. En fin plats att stanna till vid om du kör på E20. Badplatsen ligger nära ett villaområde och har bord för medhavd picknick och toaletter. Bryggan är i gott skick och vattnet är fräscht.

Kioskenbadet, Öxsjön

Min barndoms badsjö. Många barndomsminnen dyker upp vid ett besök i Öxeryd fem kilometer från Lerum! Den största badplatsen är verkligen inte stor, det är mycket sten i vattnet och det finns inga faciliteter, men platsen är ljuvlig och vattnet kristallklart, om än oftast kallare än i andra sjöar i närheten. För den som undrar så fanns det en kiosk vid vägen förr, därav namnet. Synd att den inte är kvar nu när allt fler har byggt hus i området.

Småland

Spånen, Alvesta

Årets mest otippade badplats. En tågförsening gjorde att jag var tvungen att bo på hotell i denna lilla småländska ort, mest känd som järnvägsknut. Här visade det sig finnas en fin badplats vid en vacker skogsjö drygt tre kilometer från centrum. Vandringen dit var fin genom villakvarter och svampskog. Vid badet finns både barnvänlig strand och brygga med hopptorn. Vacker miljö med grillplats och motionsspår alldeles bredvid.

Åland

Degersand, Eckerö

Denna underbart fina sandstrand kommer överst på Ålandslistan, inte för intet. Det är en fantastisk plats, speciellt på eftermiddagar och kvällar. Det ska gärna blåsa lite så att vågorna blir roliga. Fast sandbotten, finkornig ljus sand på stranden. Grillplatser och nära till café.

Lilla Holmen, Mariehamn

Ja, vad ska man säga om denna underbara plats som är med år efter år? Att det var här jag lärde mig vinterbada. Det är här kaffestunderna med galna gänget Ålands projektbad tog sin början och de fortsätter nu utan mig. För er som inte känner till badet så kan ni förvänta er en låååååång brygga, långgrunt, mycket folk en solig semesterdag. Närheten till centrum är också en styrka för den som inte har bil. Området har utvecklingspotential vad gäller omklädningsrum och aktiviteter.

Hästhagen i Eckerö Marby

Under en veckas stugsemester var denna brygga vår närmaste badplats. Fint ordnad och med bastun alldeles ovanför. Dock överraskande grunt nedanför stegen, inte mer än en dryg meter. Lerig botten, men skönt vatten.

Hästhagen - sandstranden

Som tur var berättade stugbyns ägare att det finns en liten sandstrand norr om stugbyn. Här var det finare möjlighet att gå i, speciellt längst norrut (för er som inte kan väderstreck så är det närmast stora vägen). Fin sand på stranden, som dock är mycket liten. På kvällen blir det skuggit här, tack vare, eller på grund av, höga träd som skuggar.

Alflyttan Ett kilometer norr om Marsundsbron hittar man denna lilla ö, vid Eckerös östra sida. Hit kommer man bara sjövägen. Soldränkta åländska klippor i röd granit att sitta på. Botten var lite lerig, men vi hittade lite stenar att stå på. Den härliga skärgårdsmiljön gör att man inte lägger så stor vikt vid svårigheterna att ta sig i.

Marsunds badplats, Hammarland

En badplats som får höga poäng :) Här finns nämligen allt från sandbotten och grunt vatten för små barn till hopptorn med fem meters höjd och fyra meters djup under. Omklädningsrum och fina ytor med gräs för många att ligga på. Ett par kilometer till närmaste butik i fall man blir glass- eller kanske jordgubbssugen sen.

Öra badplats, Hammarland I Öra, alldeles vid landsvägen mellan Eckerö och Mariehamn finns en liten söt plats för bad. Nackdelen är just närheten till stora vägen. Underbara släta klippor i röd granit. Ett solställe mer än ett badställe, för det kan bli mycket skräp i vattnet och botten är inte så fin.

Kalvhagsudden, Strömma, Hammarland Man ska ha tur att ha en god vän med stuga här. En inre vik som blir varm. Möjlighet att dyka i från land, men också att klättra i från berget. Fridfull miljö och när det blåser kan det bli friska vindar. Högt betyg.

Ytterbyviken, Jomala

Ett fint alternativ för den som vistas i Mariehamn, men som vill pröva något nytt ställe att bada, bara 8 kilometer ut på landet. Vi tog ett sent höstbad från bryggan, ute vid bastun som finns längs ute på bryggan. Som vinterbadsställe saknas omklädningsmöjligheter inomhus, men får man tillgång till bastun är det ju ett perfekt ställe! Sommartid finns en flytande brygga här, likaså simskola. Mycket fina klippor i västerläge att sola när man är där på sommaren.

Gotland

Skalasand, Fårö

Tillsammans med Degersand på Åland bildar den här platsen toppduo på den här listan. Stranden ligger strax söder om fyren och består av finkornig sand. Här går det ofta vågor och du kan blicka ut över en orörd horisont. Speciellt är att sanden gnisslar när man går på den (!). Fin sandbotten. Fin blåbärsskog i närheten.

Sudersand, Fårö

I mitten av juli får man räkna med mycket folk här, den är ju en av Sveriges mest kända stränder och ligger mitt i turiststråket. Här finns strandbar, after beach, souvenirer, glasskiosker och parkeringsavgifter. Det är dock förståeligt att folk vill hit. Stranden är flera kilometer så det finns ändå rätt så gott om plats.

Hallshuks hamn

Här är det omgivningen snarare än badet som är grejen. Den lilla småbåtshamnen i det lilla fiskeläget är en favoritplats. Även här kan blicka ut över horisonten och den omgivande naturen är dramatisk med höga klintar. Byn Hallshuk är värd en promenad före eller efter doppet, som tas genom att klättra ned från en stege längst ut vid hamninloppet.

S:t Olofsholm

En favoritplats på Gotlands nordöstra sida. Vacker stenig vik, med en liten sandstrand, toalett och ett litet "biblioteksskåp" om du behöver en bok att läsa på stranden. Här hittar man också massor med salmbär om man är där under rätt säsong.

Blå lagunen

Det mest kända kalkbrottet på ön, vilket tyvärr gör att det kan bli för mycket folk. Vi tog ett snabbt dopp i duggregn (!). När det är kallt i havet är ju kalkbrotten ett bra alternativ för att få bada i något varmare vatten. Den aktuella dagen skiljde det tre grader mellan S:t Olofsholm och Blå lagunen.

Bungeviken

Långgrund vik några kilometer från Fårösund. Fina omgivningar och populärt hos barnfamiljer. Len sandbotten som "aldrig tar slut". Känns det som i alla fall.

Kustparken, Fårösund

Lång och fin brygga som tar en ut till djupt vatten. När det blåser kan det bli lite kallt och fåglar har ockuperat platsen lite mycket, antagligen beroende på att det sällan är mycket badande här. Ingen strand att tala om, hit går man för att simma.

Badhusparken, Fårösund

Som före detta Fårösundsbo har jag alltid tänkt att stranden mot norr passar bäst för morgondopp, men i år blev det tvärtom - ett dopp i solnedgången. En stilla kväll kan det vara fantastiskt fint. Och vi var inte ensamma!

Båtklubben, Fårösund

Man kan tycka att detta är nästan samma badplats som ovanstående park, men icke! Den är precis tvärtom. Djupt, stenigt, med en trappa som bara har två steg under vattnet. Inget för badkrukan som tvekar. Vattnet var vid badtillfället två grader kallare än inne i badviken.

Follingbo kalkbrott

Mina barns favoritbad på Gotland. De gillar det klara, varma vattnet och omgivningarna och jag får hålla med, även om den steniga knaggliga botten kan vara lite vass för fötterna. Här ska man dessutom gärna ha med sig strandstol, för strandkanten är förstås också stenig.

Svarthäll, Ireviken

Motsatsen till ett litet kalkbrott! Vidsträckt strand på nordvästra Gotland. Här får jag Danmarkskänsla (barndomsminnen!). Här kan det blåsa och bli ordentliga vågor, men vill man sitta i lä finns många fina sanddynor och en skog ovanför stranden att gömma sig i. Toppenbetyg för denna plats!

Mullvalds, Ardre

Motsvarigheten till Svarthäll på östkusten har många namn. En del säger Sjaustru, andra Ardre. Mullvalds kallade mina gotländska vänner den bit av den många kilometerlånga stranden som vi var vid. Här kan det blåsa och bli ordentliga vågor, men vill man sitta i lä finns många fina sanddynor och en skog ovanför stranden att gömma sig i.

Barläst

Barnvänlig badplats mellan Lärbro och Slite. Som utflyktsmål för till exempel grillning är det trevligt, men jag är inte imponerad av själva badplatsen. Det är grunt och mycket växtlighet i vattnet. Det brukar vara varmt i vattnet här, vilket ju tilltalar en del.

Valleviken

Barlästs motsvarighet lite längre norrut. Här fick vi det allra varmaste doppet en kväll. Men, som sagt, det var grunt och det var mycket sjögräs och lite stillastående vatten. Sjökrogen vid hamnen serverade däremot utsökt mat!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar