fredag 7 juni 2019

Här är årets badplatser 2019

Samlandet av badplatser är i full gång. Så här inför september är jag nu uppe i tangerat personligt rekord, 52 platser.

Jag har samlat dem landskapsvis och börjar i år med Gotland, där jag vistats mest. Sen följer Åland, Närke, Västmanland osv. . Varsågod, här är min lista:

Gotland

Fårösunds båtklubb I Fårösund finns mycket badmöjligheter, men på vintern föredrar jag bryggan vid båtklubbens bastu ute på piren. Får man låna nyckel till bastun är det förstås ett extra plus för den ovane vinterbadaren, men huvudsaken är den fina trappan är där och att det blir djupt direkt, vilket är bra för den som inte vill pina sig när temperaturen är ensiffrig.

Badhusparken, Fårösund Väster om båtklubben ligger den välskötta Badhusparken och ortens största badplats. Fin sandbotten och barnvänligt både i badet och på land, med en fin lekplats. Hundar är också tillåtna.

Kustparksbadet, Fårösund I Kustparken finns fina bryggor, men omklädningsrum och bastu är privatägt, så det känns lite som man är inkräktare. Här är det djupt ute vid stegarna, om man tilltalas av det. Blåser det får man passa upp så att inte medhavda handdukar blåser i vattnet.

Bungeviken

Hemmastranden i sommar, eftersom jag har bott i en stuga alldeles i krokarna. Därför har jag också följt temperaturväxlingarna. På en knapp vecka föll temperaturen t ex 8 grader (tur att man inte var på Gotland den veckan). Annars blir det fort varmt här eftersom det är långgrunt. Mycket barnvänligt. Stranden skulle dock behöva lite upprustning. Bra parkering och lätt också att komma cyklande från Fårösund på vackra vägar i charmig landsbygd.

Bungenäs

En stenstrand, så det är inte bekvämt att ta sig i. Märkligt att man inte satt några stegar vid bryggorna. Utsikten söderut och västerut mot öppet hav är däremot magnifik. Och på stranden finns några stora sängar utplacerade för solande.

Bungenäs naturreservat

En vandring här kan göra dig svettig och varm och då går det, med viss möda, att ta sig vid den steniga kustremsan. Man får balansera sig fram. Det finns alltså ingen badplats här, men nöden har ingen lag.

Skalasand, Fårö Nyhet för mig för i år. Vilket ställe! Underbar sand, som för ett "sjungande" ljud när man går på den. Miljön är vacker och det blir lagom djupt fort. Ett klart plus när vi var där var att tillgången på blåbär i skogen ovanför var riklig!

Ekeviken, Fårö Möjligen slår denna strand den ovan nämnda, det beror på hur man ser det. Fårö lär ha Sveriges bästa stränder sägs det. Den mest kända är Sudersand. Ekevikens är något kortare, men även här är det ljuvlig sand, men det är mer långgrunt än vid Skalasand, vilket ofta gör vattnet några grader varmare, men samtidigt kan det kännas tradigt att ta sig till någorlunda djupt vatten. Miljön runt stranden är ett lugnt stugområde, vilket definitivt är att föredra jämfört med Sudersands mer pulserande strandliv.

Blå lagunen

I Ar, väster om Fårösund, finns kalkbrottet som alla turister talar om. Tyvärr. För det kan bli löjligt mycket folk här på sommaren. Man får vara strategisk och välja tidig morgon eller sen kväll om man inte gillar att trängas. Men platsen ÄR fin och det är något speciellt med kalkbrottens till synes kristallklara vatten, som dessutom ofta kan vara lite varmare än havsvattnet.

Valleviken Här finns en fin liten strand. Lite väl långgrunt för den vuxne. Däremot är det en mycket bra plats för vinterbad om man väljer ett dopp i hamnen, för bredvid den ligger den allmänna bastun. I vinter har det varit fredagskvällar som gäller. Jag fick uppleva bad en stjärnklar vinterkväll, då det faktiskt blev dopp i vak, något som är rätt sällsynt på Gotland.

Smöjen

Detta område på nordöstra Gotland har flera kalkbrott och det finns gott om plats för många människor. Vattenkvaliteten har varit god varje gång jag gjort ett besök. Vid ett av brotten finns en rolig hög kant att hoppa ifrån, uppskattningsvis fyra meter.

Hide

Härlig stor sandstrand med ytor för lek, spring och beachvolley. Mycket långgrunt, fin sandbotten långt ut. Påminner om Bungeviken, men är mer välskött. Ett minus när det blåser är att det inte finns så många buskage att gömma sig bakom.

St Olofsholm

Vacker vik med sandstrand i söder som övergår i sten norrut. Fina gräsytor att vistas på. Botten var mjuk och fin, men med mycket sjögräs. Plus för fina omgivningar med mogna salmbär!

Barläst

Från Lärbro på norra Gotland tar man vägen mot Vägume och österut mot vattnet. Lummigt och fint område. Här ligger ett gammalt hamnområde med kalkugnar från 17- och 1800-talen, men numera är det ett utflyktsmål för öbor, sommargotlänningar och turister. Själva badplatsen är liten och det kan bli trångt här på sommaren. Miljön runtomkring ger jag tio poäng för, men badet var sådär. Mycket växtlighet i vattnet och svårt att komma ut på djupt vatten, i kombination med utsikten mot Cementas fabrik på andra sidan viken, drar ner.

Lännahamnen, Slite

Slite har riktigt fina bad och detta är favoriten. En orsak är de fina gräsytorna i sluttningen ned mot badplatsen. Bryggan tar dig snabbt ut till djupt vatten och det finns en badflotte (som dock ligger väldigt långt ut, så det behöver vara rätt bra värme i vattnet för att man ska våga simma dit). Hamnmiljön är kanske inte den finaste, men å andra sidan speciell.

Slite havsbad

Närheten till centrum gör den här stranden mycket tillgänglig. Jag föredrar att gå lite vid sidan om och ta mig ut till en brygga, där det finns fina "omklädningshytter". Men föredrar man sandstrand finns en lång sådan. Även här finns gott om service, eftersom affärer, caféer, camping och stugby finns i anslutning till stranden.

Vitviken, Gothem

Åminne är en känd badort på östra kusten och Vitviken är en del av samma strand. Varför jag har fastnat mer för den delen vet jag inte. I alla fall är detta en riktigt fin sandstrand som lockar mycket folk under soliga dagar. Här finns också bra kringservice, som fina toaletter och café. På Gotland tänker jag ofta på var solen står när jag ska fara och bada. Eftersom denna plats ligger mot öster betyder det att den är finast på förmiddagar, med andra ord.

Svarthäll

På andra sidan ön i förhållande till Vitviken ligger en minst lika fin sandstrand som börjar vid Ihreviken i söder. Den nordligaste delen kallas Svarthäll. Att hitta dit är lite klurigt, skyltningen är lite "försiktig". Men många husbilsturister hittar ändå dit. Utrymme finns det gott om och fina platser både i lä och direkt ute på sanddynorna finns att välja på. Mjuk sand på stranden, men i vattnet finns en och annan stor sten att se upp för.

Tingstäde träsk

Stor insjö på norra Gotland, med barnvänlig badplats nära Fårösundsvägen. Fint ställe att fika på. Vattnet höll god klass i år, men under fjolårets värmebölja kändes det lite soppigt.

Brissund Lång strand med gott om plats för soldyrkare och de som vill leka i sanddynerna. Stora flata stenar i vattnet, men ganska långt ut till djupt vatten. Norr om badet ligger Krusmyntagården, med fon trädgård och café.

Kalkbrottet, Follingbo

Av kalkbrotten är detta faktiskt favoriten, även om det finns flera som är mer kända. Kanske just därför, förresten. För här finns det utrymme för många människor utan att det blir alldeles för trångt. Vattnet har varit fräscht alla gånger vi har varit på plats. När havet drabbas av algblomning är detta förstås ett bra alternativ och dessutom är det ofta varmare.

Snäck Vårdoppet 1 april var en stor upplevelse, när ett sjuttiotal entusiaster firade vårens ankomst, ett arrangemang som Gotlands Allehanda ordnar. Det var en kul grej och i år var det 8 grader i vattnet. Annars är det lite väl stenigt på botten och viken är rätt drabbad av algblomning på somrarna.

Gustavsvik I Visby är detta mitt favoritbad. Fin brygga ut till djupt vatten. Handikappramp. Härliga ytor att ligga och sola på. Fina grönområden i närheten och utsikt över ”stora havet” och gångavstånd från centrala stan.

Kallbadhuset, Visby Vinterbadplats i centrum, ett stenkast från Almedalen. Visby sockenbastuförening sköter anläggningen med den äran under vintern, med gott om öppettider. Om det blåser kan det gå ordentliga vågor, vilket också kan komma från färjorna som anlöper till Gotland. Inget ställe där du får vara i fred och en pytteliten strand att vara på när det är högsäsong. Räkna med publik när du simmar.

Gnisvärd

En pärla söder om Visby, halvvägs till Klintehamn. Söder om ett vackert fiskeläge ligger denna långa sandstrand. Västerläget betyder mysiga kvällsbad, kanske med lite picknick med? Ett litet minus för något dyig botten när man kommer en bit ut.

Sjaustru

Byter vi kust igen kommer vi till ännu en härlig sandstrand. Denna är många kilometer och byter sen namn till Ardre. Enklast tar du dig dit på asfalterad väg förbi "Sjaustrukocken", från Gammelgarn. Här hittar du definitivt en ledig plats! Ligger dock öppet, så en blåsig dag kan vinden kyla lite. Å andra sidan blir det då stora härliga vågor eftersom denna badplats verkligen ligger vid öppet hav. Totalt sett ligger Sjaustru alltid högt uppe i toppen på mina badlistor :)

Burgsviks hamn

Det var inget vidare väder när vi kom till Burgsvik, men jag kände ändå lust för att bada. Och tur var det, för det var riktigt varmt. I år upptäckte vi också att det finns ett hopptorn längst ut på piren (som jag dock inte provade). Dessutom finns här en fin bastu, som är öppen då och då för vinterbad. Stranden är liten, men några fina badbryggor är ett bra alternativ för att komma i där det är lite djupt..

Åland

Lilla Holmen, Mariehamn Vinterbadarnas ställe på Åland. Här tar folk morgondopp, lunchdopp, eftermiddagsdopp och kvällsdopp, året runt! För att få tillgång till omklädningsrummen utanför sommarsäsong krävs medlemskap i Ålands motionsförbund. Ett sextiotal kvinnor och män är medlemmar i vinterbadssektionen. Omklädningsrummet för herrar är dock litet och sunkigt och hela huset borde rivas för att bygga nytt. Stranden är dock ljuvlig och bryggan håller hög klass. Det medhavda kaffet som avnjuts en solig dag på en bänk vid omklädningsrummet södra vägg är en del av helheten.

Algrundet, Mariehamn Till denna halvö i Östernäs hittar mest stadsbor, eftersom skyltning saknas för turister. Liten fin sandstrand och mycket långgrunt, men vadar du ut tillräckligt långt blir det plötsligt djupt eftersom det går en ränna för båtar som ska in till Mariehamn.

Mariebads strand

Ett ställe för den som gillar att steka sig i solen på en trevlig solstol. Badplatsen är liten men alltid välskött. Sandbotten, men inte så långt ut, sen blir det dy.

Flundreviken, Möckelö I kvällssol kan det vara magiskt vackert här med de röda granitklipporna mot det blåa havet. Dessutom är det fin sandbotten långt ut. Enda problemet man kan hitta här, när vattnet blivit varmt sommartid, är algblomning. I år blev premiärdoppet vid denna natursköna plats, med sällskap av tre döttrar, 8 juni. Underbart!

Espholm

Ett kvällsdopp vid denna fina badplats söder om Mariehamn är i princip aldrig fel, men kanske bäst sommartid ;-) Fina faciliteter med bland annat grillplats. Men varför det inte finns någon badflotte längre undrar man.

Jomalviken

Den här lilla badplatsen brukar finnas med på mina badlistor och en eftermiddag sent i augusti uppstod möjligheten att fara hit. Kunde konstatera att man ska vara här på morgonen eftersom platsen ligger i skugga sen. Men jag gillar den enkla bryggan, att det blir djupt snabbt och att man ofta får vara helt i fred. Ingen skyltning och inte många som bor i närheten här, inte.

Godby badstrand

Norr om Godby finns denna mycket välskötta badstrand, med fina omklädningstrum, fräsch brygga och - hör och häpna - toalett med rinnande vatten. Sandbotten en bra bit ut och det behövs för det är väldigt långgrunt, knappt en meter vid bryggans ände. Vacker vy mot Färjsundet när man simmar ut lite.

Bamböle I Finström ligger en av de finare allmänna badplatserna på Åland. På kvällen står solen rätt här. Fina klippor och gräs att sitta på. Kan vara livligt under simskoleavslutningar, när även stadens barn hittar dit. Kul med hopptornet!

Teneriffa

Playa San Telmo, Puerto de la Cruz I år blev det semester till Teneriffa. En naturskön ö som jag föll för genast. På norra sidan är dock stränderna steniga och svarta av lavasand. Det går nästan alltid höga vågor, vilket betyder farliga underströmmar. Mitt i staden ligger en väldigt liten ”strand”, dock med en fin trappa att gå i från. Stenig botten.

Playa Del Muelle, Puerto de la Cruz Bättre och säkrare bad än den tidigare nämnda stranden. Här rekommenderar jag att man går i från någon av de stegar som finns längst hamnens murar.

Playa De Las Teresitas, San Andrés Öns bästa strand, har den blivit utsedd till. Vågbrytare skyddar dig från strömmar. Hit har skeppats sand från Sahara, vilket skiljer den från de svarta stränderna med lavasand. Strandbarer och folkliv präglar denna natursköna plats några kilometer från huvudstaden Santa Cruz.

Närke

Hjälmarebaden Var badar man i Örebro? Den frågan har jag ställt mig inför flytten dit. Min favoritsajt www.badkartan.se föreslog denna strand, 11 km från staden. Vi tog en joggingtur på Ässön först och väl uppvärmda blev doppet en fin belöning. Stranden och omklädningsrummen höll hyfsad standard, men bottnen var inget vidare. Det blir fort dyigt.

Västmanland

Sjöbodviken, Lunger

Söder om Arboga ligger fina områden vid Hjälmaren och i Lunger hade vi förmånen att få bo i en stuga nära denna ljuvliga plats. Barnvänligt, grillplatser och en stege vid piren med tillhörande bänk att sitta på och se ut över arkipelagen utanför.

Namnlös ö i Hjälmaren

Kanot eller båt är bra att ha om man ska bada på någon av de små öarna utanför Sjöbodviken. Och alla badplatser räknas, även de allra minsta. På denna lilla holme var det annars ganska ogästvänligt, men en fin sten hittade vi, med stenar i vattnet som blev passlig trappa för ett dopp.

Björkudden, Lunger

Det mesta som jag beskrev om Sjöbodviken gäller även denna badplats en stenkast ifrån. Denna brygga med tillhörande grill- och lekplats ligger i västerläge vilket betyder chans för kvällssol :-)

Lungers Hamn

Intill småbåtshamnen och en liten camping finns en välskött badplats. Lagom långgrunt vilket gör att badare i åldrar kan simma här. Plus för vägen dit, som slingrar sig genom jordbrukslandskapet i Götlundasocknen.

Högsjön, Racksäter

Arboga kommun sköter badplatsen med den äran och sjön är liten men med fint vatten. Inte så lätt att hitta om man inte hade fått tips, för någon skyltning från stora vägen mellan Arboga och Örebro fanns inte. Nåväl, väl framme hittade jag bara ett minus - närheten till E18. Motorvägsljud och bad hör inte ihop, enligt mig.

Sörmland

Östabadet, Stallarholmen

Två dopp i Mälaren blev det under ett besök i det vackra samhället Stallarholmen, öster om Strängnäs. Men Östabadet, mitt i samhället, var invaderat av canadagäss, så det kändes inte så trevligt. Badplatsen har annars potential, med stora ytor för badgäster och fin lekplats.

Ekeviksbadet, Selaön

Tack vare ett tips hittade vi undanskymda Ekeviksbadet några kilometer nordväst om Stallarholmen. En förening sköter om stället och gör det med bravur. Här finns fina omklädningsrum, väl skötta bryggor och bord och en grillplats med tak. Och till på köpet ett hopptorn. Toppklass! Här blir det väldigt djupt fort. Även en fullvuxen bottnar bara alldeles längst in.

Nickstabadet, Nynäshamn Wow! Grattis alla Nynäshamnsbor och campinggäster, ni har ju en fantastisk anläggning. Här finns ett par välskötta bryggor, fina bänkar, hopptorn och stora gräsytor att njuta av. Plats för hundratals badvänner. Extra plus att det är lätt att ta sig hit med pendeltåg. Gå av vid hållplatsen Gröndalsviken så får du en vacker promenad norrut på gång- och cykelbanan.

Årsta havsbad

Mellan Haninge och Nynäshamn ligger badet vackert beläget. Stora sandytor och två långa bryggor gör att hundratals badare skulle få plats. I år var det andra gången någonsin jag stannade här och det har varit lika folktomt båda gångerna. Märkligt, men i Årsta kanske folk kräver sol och över tjugo grader. Ett minus är att parkeringen kostar 20 kronor i timmen. Inte så gästvänligt, enligt min mening.

Lännabadet, Haninge Hit var det svårt att hitta, men använd gps så går det bra. Oansenlig parkering, så även här rekommenderas att komma till fots eller med cykel. Badplatsen har en liten strand, men fina klippor att sitta på. Lagom djupt bara några meter ut från stranden.

Uppland

Ekillabadet, Bålsta

En av storfavoriterna bland insjöbaden. Förutom en simtur på djupt vatten, eller varför inte ett dyk från hopptornet, kan du ta en promenad i naturreservatet, eller bara sitta i gräset eller sanden och beundra utsikten. Höga poäng!!

Södersjön, Almunge Almunge i närheten av Arlanda har en liten fin sjö att svalka sig i med kommunal badplats som såg välskött ut när jag var där. Grunt, så ska du ta ett snabbt dopp går du ut på bryggan.

Småland

Åsnen, Urshult Det finns många badmöjligheter i Åsnen - det vet ni som följt min blogg genom åren. Vid mitt besök i år kom jag utan bil, vilket gjorde det naturligt att hoppa vid bryggan mitt i byn. Detta är ingen badplats, snarare en brygga i en park, men funktionellt om man bor på Urshults hotell och vill gå och ta ett morgondopp .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar