söndag 27 oktober 2013

"Jag är inte bitter"

Ja, ni har säkert många sett sketcherna från svenska Idrottsgalan med Robert Gustavsson som imiterar speedwaymästaren Tony Richardsson, som ironiserar över alla andra som får priser i sina fjantiga idrotter. Av någon anledning är det bitterhet jag börjar tänka på när jag läser vad partiledare Axel Jonsson från Ålands Framtid skriver i dagens Nya Åland.

Jonsson verkar bitter över att inga andra borgerliga partier förstår vad det betyder att vara borgerlig. Han håller med tidningens ledarskribent Nina Fellman om att Johan Ehn (M) är som en gråsosse (överdrifternas julafton?) men samtidigt tycker han att Felllman själv överdriver och saknar trovärdighet när hon skriver att Jonsson tagit sitt parti högerut.

Ledaren skrevs efter Åland 24:s partiledardebatt som var en intressant uppvisning av en stark landskapsregering och en svag opposition. Det är klart att det är jobbigt för Jonsson att hans parti inte får vara med och bestämma och att de andra borgerliga kan samarbeta så konstruktivt med oss socialdemokrater - och att det samtidigt visat sig vara något som väljarna gillar - i Ålandstidningens opinionsmätning nyligen backade ÅF till förmån för Moderaterna medan Socialdemokraterna, som vann valet och leder regeringen, håller sin popularitet.

Det är intressant men märkligt att Jonsson tror att det är i detta läge han ska satsa på att sprida "sosse-skräck": Han antyder att Nya Åland är en S-tidning (för vilken gång i ordningen...?), han pratar om regeringens "väg mot....höjt skattetryck" och som spiken i kistan om vårt lantråd och hennes illröda halsduk....lite kul i det sammanhanget är det ju att det på bilden från debatten är Gun-Mari Lindholm (Ob) som har den röda scarfen och att Katrin Sjögren (Lib) också har något rött kring halsen :)

Axel Jonsson skulle behöva läsa den utmärkta tidskriften Tvärdrag. Där pågår idédebatt på en något seriösare nivå än att pajkasta med Nya Åland om vilken klädsel lantrådet har. I Tvärdrag från i somras finns en artikel om den ekonomiska krisen i Europa i vilken den världsberömde indiske ekonomen Sony Kapoor intervjuas. Kapoor är bland annat medlem i en panel i Financial Times som sätter betyg på finansministrarna.

Tidskriften ställer en fråga om hur tillväxtmål och hårda åtstramningar (högerpolitik) verkligen kan vara en fungerande kombination. "För att öka tillväxten behövs investeringar och kännetecknande för den här krisen har varit att varken statliga eller privata institutioner satsat. Det sker en utarmning av människor", säger Kapoor.

Detta har regeringspartierna på Åland förstått, även om vissa i vårt regeringsblock vill profilera sig som höger och det är väl fullt naturligt. Men Åland har en mittenregering, stödd av en stor majoritet ledamöter i en skala från Igge Holmberg (S) på vänsterkanten till Runar Karlsson (C) på höger sida.

Axel Jonsson får inte vara med och bestämma. Han är bitter över att inte bli betraktad som mittenpolitiker. Det blir han knappast framöver heller om han inte styr om politiken. Hoppas att han framöver slipper socialdemokratiska mardrömmar - det verkar ha lyckats för Johan Ehn. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar