torsdag 4 april 2013

Om man ser samhället som en familj....

Att Stefan Löfven skulle använda ”familjen” som tema genom hela sitt tal på (S)-kongressen i Sverige var kanske lite oväntat, men väldigt bra för att beskriva (S) ideologi.

I en familj gör varje individ sitt, men man hjälper varandra. Alla behandlas (förhoppningsvis) lika oavsett kön. Har någon familjemedlem en svaghet blir det hela familjens svaghet, men familjemedlemmarnas styrka blir en gemensam styrka.Översätter man ”familjen” med samhället får man grunden för socialdemokratisk politik.

Annars började Löfven med att förklara att han självklart är feminist. Det är stöld att kvinnor får lägre löner, sa han, och berättade om en uträkning som visat att den genomsnittliga mindre inkomst som en kvinna har under ett arbetsliv motsvarar vad en bra villa kostar i Göteborg....Vad nämnde han då för åtgärder för ett mer jämställt samhälle? Jo, att begränsa visstidsanställningarna, få bort de ofrivilliga deltidsjobben, arbetsmiljöarbete. Och så att ställa krav på att män och kvinnor delar lika på att ta hand om barn när de är små.

Antifeminism, rasism och homofobi har rädslan gemensamt. En stor rädsla är att förlora sina privilegier, men hot och hat får inte kuva oss, sa Löfven. Nej, kampen mot diskriminering måste intensifieras. ”Det finns inte något mer patriotiskt än att kämpa för ett samhälle för alla oss med tusen olika bakgrunder”. Och igen: Vi i Sverige ska vara som EN familj. (Budskapet är förstås lika gångbart på Åland).

I klimatfrågan lanserade Löfven ett nytt begrepp: ”Hållbar frihet”. Det handlar om friheten att arbeta, resa och bo fritt, men inom planetens begränsningar. Även det här kan vi ansluta oss till på Åland. Även våra företag, inom transport, turism eller vad det nu månde vara måste ta marknadsandelar inom den gröna teknologi. Det skapar jobb och det skapar framtidstro hos unga.

Socialdemokraterna i Sverige har en stark jobbpolitik. Den kan också ses ur familjeperspektivet: En familj har ju inte råd med unga vuxna som inte har någon sysselsättning. I en familj behövs allas insats. Så är det med den stora familjen också, alltså vårt samhälle.

Det blev kanske lite högtravande det här, men det är en konst att formulera en ideologi på ett enkelt och begripligt sätt. Det lyckades Löfven med idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar