fredag 5 april 2013

Med framtiden i fokus

Det är framtiden som är i fokus för (S)-kongressen i Sverige. Partiet lanserar ett framtidskontrakt, den nya slogan är Framtidspartiet och det talas framtid i vart och vartannat tal.

När partisekreteraren Carin Jämtin just hade blivit omvald förklarade hon i sitt tal hur viktigt det är att föra en framåtsyftande politik och inte som nu ha en regering som blickar bakåt: kristdemokrater som pläderar för 50-talets familjepolitik, folkpartiet som driver skolpolitik från 70-talet och centern och moderaterna som talar för 30-talets lönesänkningspolitik.

Visst, i opposition ska man kritisera och peka på det som är fel. I Sverige är arbetslösheten på väg uppåt, skolresultaten på väg nedåt (och som Jämtin hoppades, en regering som är på väg ut).'

Men folk vill inte bara höra hur eländigt det är. De vill veta vad det finns för möjligheter, hur man ska vända utvecklingen i skol- och jobbpolitiken.

Att de svenska socialdemokraterna satsar hårt på att få unga aktiva är väldigt tydligt (och sympatiskt). (S) i Sverige har redan 10.000 medlemmar under 35 år (ungefär 10 procent av deras totala medlemsantal). Men på kongressen ska man besluta att 25 % av alla förtroendevalda ska vara under 35 efter nästan val. En tydligt framtidsmarkering och en rejäl utmaning.

Att de unga socialdemokraterna har inflytande var tydligt igår när partiledningen böjde sig för kravet från ungdomsförbundet på en ungdomsgaranti för arbetslösa unga som ska få ett jobb, studie- eller praktikplats inom 90 dagar. Något som för övrigt redan finns i Finland och som har diskuterats på Åland också.

Ett framtidsparti ska, som Jämtin uttryckte det, ”lyssna på dem med få gråa hår men med många ljusa idéer”. Enkelt och lysande :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar