onsdag 30 mars 2011

Vi säger nej till Sannfinländare i regeringen

Ett uttalande från socialdemokraterna på Åland:

Vi åländska socialdemokrater ser med oro på utvecklingen inom den finländska politiken. De populistiska och främlingsfientliga Sannfinländarna får härja fritt i debatten och det vore skrämmande om de får möjlighet att delta i regeringsförhandlingarna efter valet.

Vi kan inte omfatta Sannfinländarnas värdegrund och motstånd mot svenska språket. Vi tror på ett mångkulturellt samhälle – inte ett nationalistiskt.
Därför behövs en tydlig markering från åländsk sida.

Vi ålänningar, som själva representerar en minoritet i Finland, måste väl om några stå på oss och hävda minoriteternas rätt och därmed ta avstånd från Sannfinländarna som eventuellt regeringsparti. Så gjorde samtliga svenska partier i riksdagen när det gällde Sverigedemokraterna inför det svenska valet i höstas. Alla deklarerade att de inte regerar med stöd från ett nationalistiskt parti.

Men i Finland gullas det med Sannfinländarnas ledare Timo Soini.
Därför kommer vår kandidat i riksdagsvalet, Christian Beijar, med sitt tydliga budskap: Om Sannfinländarna föreslås ingå i den finländska regeringen nästa mandatperiod, då skulle han som riksdagsledamot rösta emot.

2 kommentarer:

  1. Det tror jag det att (s) inte vill varken se eller höra talas om sannfinändarna. de tar ju sina röster i huvudsak från (s. Därmed inget sagt om SF och deras ideer. Om (s) hade sett efter sitt hus och i verkligheten drivit arbetarnas hjärtefrågor skulle det inte finnas stort utrymme för soini och andra likvärdiga. Kanske lite självrannsakan inom (s) skulle göra gott.

    SvaraRadera
  2. Hej, Bror! Självrannsakan är naturligtvis ett måste, både för finländska och svenska (s) efter valen.
    För Åländska (s) är det förstås inte jättelätt att påverka SDP direkt. Men vi håller fanan högt här hemma iaf när det gäller språktolerans och mångkultur :-) Tack för kommentaren....!

    SvaraRadera