onsdag 18 november 2009

Hellre biltullar än höjda vårdavgifter

Börjar mitt bloggliv med en insändare....

I budgetdebatten i lagtinget försvarar liberale finansministern Mats Perämaa och ledamoten Folke Sjölund LR:s tuffa nedskärningspolitik med att de tar ansvar, något som de menar att Socialdemokraterna inte gör med sina förslag till förbättringar.

För det första är (s) visst med och tar ansvar för att hjälpa till med förslag som sänker de offentliga utgifterna. Exempelvis har vi i tidigt skede meddelat att vi är emot att utreda en Föglötunnel mer i nuläget. En tunnel som enligt ÅSUBs nyutkomna rapport kanske inte ens har några positiva effekter för näringslivet på och inflyttningen till Föglö och som dessutom inte är kopplad till någon större tanke om hur skärgårdstrafiken i stort skall organiseras. Till mångas glädje meddelade lantrådet Viveka Eriksson under onsdagens debatt att hon nu är beredd att hålla med oss och många andra.

Men frågan om ansvar är intressant och bollas nu tillbaka: Är det att ta ansvar att höja ÅHS-avgifterna, som ju rimligen drabbar låginkomsttagare och de som behöver vård ofta värst? Är det att ta ansvar att stänga en långvårdsavdelning på Grelsby och flytta runt svårt sjuka, när ett nybygge för dem är på gång inom bara ett fåtal år? Är det faktiskt ansvarsfullt med sådana panikåtgärder?

Ett förslag, om man vill höja avgifter: Inför biltullar vid Mariehamns ut- och infarter, börja t ex på prov under sommartid! Ålänningar kunde ha en fri in- och utresa per dag, men de som kör för nöjes skull fram och tillbaka skulle få betala för väg- och miljöslitage. Förhoppningsvis skulle biltrafiken minska, något som även åländska politiker måste börja ta ansvar för. Samtidigt skulle samhället få tillbaks för alla rondell- och smitfilssatsningar. Förslaget skulle dessutom inte drabba fattiga pensionärer, cyklande ungdomar eller medborgare som tar ansvar och åker kollektivt.

Avslutningsvis en fråga till minister Perämaa: Som ett mantra upprepas att landskapet måste klara krisen utan ”extern finansiering”, alltså utan att låna pengar. Kan du förklara för oss vanliga dödliga, varför det är så farligt att låna, när det är dåliga tider, för att hålla hjulen rullande? Det kan vara nyttigt för oss när vi ser på kommunernas och inte minst vår egen privata ekonomi.

Anders Hallbäck
(s)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar