söndag 25 februari 2024

Här är årets badplatser 2024

Badplatssamlandet fortsätter. Det blir tuffare och tuffare för mig att slå personligt samlarrekord - vi får se hur det går i år. Jag badade på 85 olika ställen i fjol. Som vanligt uppmanar jag dig som läser detta att tipsa om fina badplatser, speciellt där jag rör mig mest, alltså Närke, Sörmland, Åland och Gotland.

NÄRKE

Rostastrand

Första doppet i år togs på hemmaplan vid bryggan på Rostastrand. Svartåns vatten har inte alltid toppkvalitet, men det känns fräschare vintertid. Och vid lunchtid en solig vinterdag får man solen rakt i söder, alltså emot sig när man ska ta sig i.

Ånnaboda

Ett mycket bra ställe för bad, både på vintern och sommaren. Vintertid sköter kommunen om att vaken i Södra Ånnabosjön hålls öppen - och lagom till det nya året har det satts dit en väldigt stabil lucka över vaken. Stort plus för värmestugan intill där man kan byta om. För kombinationen minusgrader och blåst är inte alltid den skönaste.

Hästhagsbrottet, Kumla

Ett starkt fäste för närkiska kallbadare. Här är det ofta folk - och många av dem har stämt träff via Facebookgruppen "Kallbad i Kumla och Örebro med omnejd". Här badar man i ett stenbrott och vintertid finns även här ett lock som sätts på vaken för att förhindra att den fryser igen.

Brevens bruk, Brevensån

En personlig favoritbadplats, kanske beroende på den fina bruksmiljön man får uppleva när man tar ett dopp i Brevensån. En fin flotte är tillgänglig för den som vill gå i från en bra stege. Ett bra ställe för ett badstopp och varför inte lite medhavd fika?

SÖRMLAND

Lytterstabadet

Årets första nykomling som genast blev en positiv upplevelse! Badet som ligger tio minuter med bil från Vingåker såg väldigt välskött ut. På lördagar (åtminstone vintertid) håller ideella krafter igång en bastu på eftermiddagen - och det var verkligen populärt - men så råkade vi förstås pricka in en mycket solig och härlig februaridag för vårt besök.

ÅLAND

Lilla Holmen

Här började mitt vinterbadande en gång i tiden - och platsen är idealisk för det. Fina förutsättningar med omklädningsrum och en pump som håller vaken öppen. Men man ska komma ihåg att det också är en härlig badplats på sommaren. Att den ligger så centralt i Mariehamn är ju också ett stort plus, både för den som vill ta ett dopp på lunchen eller för turisten som vill ha nära till glasskiosker och restauranger på Torggatan några hundra meter bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar