1) Lilla Holmen, Mariehamn, är årets hittills mest frekvent besökta badställe. Det beror på att jag har vinterbadat i år, något jag verkligen rekommenderar! Jag har den förmånen att jag har fem kompisar att stämma träff med, vilket gör det till en fantastiskt trevlig social grej :) Badplatsen håller hög klass, vinter som sommar. Vill man träffa folk från hela världen (ingen överdrift) är det här rätt plats. Vill man vara för sig själv eller ogillar sand ska man byta ställe.
2) Storströmmen vid Strandis i Larsmo (i Österbotten) blev lite otippat badplats 2 i år. Vi hade varit med Ålands projektkör och framfört "En värld full av liv" och söndag morgon tog jag och två av mina vinterbadarvänner oss med taxi (!) till detta ställe. Här finns bastu direkt vid vattnet, som dessutom var öppen och varm när vi kom! Och taxichauffören väntade tålmodigt på parkeringen och körde oss tillbaka till hotellet efteråt ;)
3) Stora Härsjön, Lerum: På påskafton for undertecknad mot Lerum och det blev svettigt i bilen. Då erinrade jag mig att det finns en bastu vid vattnet. Mycket gå-i-vänlig brygga (som väl egentligen inte var öppen den kvällen). Antar att man ska boka bastun för att få vara där. Jättefint annars. Passar för dopp i solnedgång.
4) Öxsjön, Klinten, Lerum. Lerums bästa vatten är förstås Öxsjöns. Den är vattentäkt, ganska djup skulle jag gissa och därmed någon grad kallare än omkringliggande insjöar. På Klinten kan du hoppa i direkt och sola på klipporna.
5) Strax sydost om Ekilla by i Bålsta hittade jag en fantastisk strand (se bilden här ovanför), ett fint stopp för dig som passerar på E18. Ett gömt paradis! Inte mycket skyltning för turister. Kanske Bålstaborna vill ha denna oas vid sjön Ekolln (verkar det som den heter....) för sig själva.
6)Kallviken, Ytterby, Jomala. Här har jag badat på privat mark hos mina goda vänner. Vi badade vedeldad bastu före och då kändes det inte kallt i viken, trots att det var på regniga midsommarafton. Tyvärr är bottnen på det här stället inte speciellt mysig, men som sagt, detta är ingen offentlig badplats.
7) Mariebadstranden. Här har det varit ovanligt lite folk i juni. Det berodde nog dels på vädret, förstås, men också på att personalen vid inomhusbadet satt upp ett nät längs vattnet för att skydda stranden från bajsande fåglar. Det gjorde dock att stranden såg avstängd ut. Här är det också sandigt, men solstolarna som vem som helst får låna lyfter betyget.
8) Aspen i Lerum. Det mest lättillängliga stranden för Lerumsturisten. Vid högsäsong får du räkna med många gäng med ungdomar som gärna spelar hög musik. Väldigt barnvänligt annars, med en lång brygga ut för oss som vill dyka i direkt.
9) Stamsjöbadet, Lerum. Perfekt för morgondopp. Ett minus för den trötte är att det är en sju-j-dra uppförsbacke dit från Lerums city. Trygg plats om du har små barn. Dessutom en fin ramp för rullstolsburna och andra som vill ta sig sakta och säkert i.
10) Bockön, Öxsjön, Lerum. Här behöver du oftast inga badkläder :) Men en roddbåt eller kanot för att ta dig dit. Inte så bekväma klippor att ligga på, men en liten grillplats på öns högsta punkt. Undertecknad har också övernattat däruppe. En fin naturupplevelse.
11) En varm eftermiddag i Stockholms city? Den utmärkta sajten www.badkartan.se gav mig tipset att hoppa i på Riddarholmen. Jag var ganska ensam om att klä om på kajen och klättra ner, men vattnet i Riddarfjärden såg hyfsat rent ut. Räkna med turister som tittar ut dig :D
12) Norrviken i Hammarland, Strömma. Inte en badplats man hittar om man inte råkar ha en god vän med en stuga med fantastiskt läge vid sjön :) Varmare vatten än genomsnittet, eftersom denna lilla "pöl" i princip är lite insjö. Det var dessutom djupt direkt nedanför klippan, vilket gjorde det lätt att bara hoppa rakt i.
13) Stranden vid gästhamnen på Lappo. Här har jag badat förr, men badet får tyvärr inget toppbetyg. Bottnen är tråkig och det är lite för långt att gå för en lång man innan man kan simma ordentligt.
14) Sandstranden på Prästö. Miljön är otroligt fin och stranden är härlig för den som vill sitta på en filt och njuta av medhavd picknick. Barnvänligt och lätt att ta sig till med parkering precis vid strandområdet. Men även här var det väldigt grunt för mig. Men sandbottnen var mjuk och fin.
15) Klipporna sydväst om Älviksvägen i Lemland. Ingen officiell badplats och sannerligen inte lätt att smyga sig emellan alla sommarstugetomter. Men lyckas du har du fina klippor att byta om på inför ett dopp i solnedgång. Då är denna plats som bäst, skulle jag säga. Stenigt dock, så var beredd på att halka i :)
16) På Espholm söder om Mariehamn finns en jättefin badplats som ligger i stadens naturskyddsområde. Märkligt nog marknadsförs den inte av Mariehamns stad som en allmän badplats (åtmistone inte på hemsidan). Skyltningen är också väldigt sparsmakad. Detta är ett riktigt fint strandområde. Mycket gräsyta, bänkar att sitta på, omklädningshytt och grillmöjligheter. Även sopsortering (vilket tyvärr inte alla gästande förstår). Denna plats får högt betyg! Även här är det solnedgångsläge eftersom man hoppar i åt väster.
17) Algrundet, Östernäs marknadsförs inte heller som allmän. Må vara, skönt för oss som vill ha oasen för oss själva i och för sig. Fin sandstrand och aldrig brist på plats :)
18) Arkipelagen vid Ledsöra, Vårdö. Ett sommarnöje, förutom att bada, är definitivt att paddla kajak. Ett bra ställe på Åland att hyra utrustning är Sandösunds Camping. Då kommer du lätt ut på fina obebodda holmar. Förstås finns inte så många färdiga badplatser, men gott om avskildhet och vackra vyer.
19) Degersand i Eckerö. Det tog in i augusti innan Ålands kanske allra finaste strand fick besök av mig, men det är å andra sidan inte ovanligt. För vattnet här är ofta lite kallare. En sån här sval sommar fick man helt enkelt trotsa den kylan och hoppa i ändå. Här går vågorna oftast högre än på andra ställen, vilket ju ofta kan vara roligt. Det mesta ger pluspoäng här: den mjuka sanden, att man träffar folk från när och fjärran, att det finns volleybollnät och gott om möjlighet att bygga fina sandslott. Enda minuset är väl att den som vill ha en omklädningshytt får gå långt "bak" från stranden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar