tisdag 14 april 2015

Rusta inte ned public service

Debatten om Ålands Radios resurser och kvalitet blossar med jämna mellanrum upp och Jörgen Pettersson (C) är en av dem som vid ett flertal tillfällen tidigare velat begränsa radions resurser. I samband med debatten om att omorganisera chefsskapet passar han på att framställa det som att radions journalistik är utan hunger och driv. Detta skyller han på ”ledningen”, vilket man då får anta är redaktionschefen och de som alternerar som nyhetschefer och producenter. Petterssons påstående att radions nyhetsbevakning och journalistik ligger femton år efter tidningarnas är rent löjeväckande, men ligger i linje med hans otroliga förmåga att förhärliga sig själv och den tidning han jobbade på i många år.

Vi har arbetat med aktualiteter, nyheter och debatt på Ålands Radio i cirka 15 år vardera. Därför vet vi att påståendet om att nyhetsbevakningen där skulle ligga efter är taget ur luften. Under Petterssons tid som redaktör var det däremot inte helt ovanligt att Ålandstidningen låtsades att radion inte haft nyheter, som tidningen sedan presenterade som sina egna några dagar senare.

Radion är ett speciellt lämpligt medium för samhällsdebatt och på vår tid uppmuntrade ledningen redaktionen att göra satsningar på politisk debatt. Så sker även nu. Jämfört med andra lokalradiostationer ligger Ålands Radio snarare hästlängder före. Självstyrelsepolitiken bevakas mycket mer noggrant än politiken i stora städer och regioner och det är förstås bra för närdemokratin och medborgarna.

Radions nyhetsbevakning har hög trovärdighet. I hela Norden visar undersökningar att allmänheten har mycket högt förtroende för public service. Vi har nu en situation där tidningarnas ekonomi är hotad av att allt färre prenumererar, att så mycket nyheter på internet är gratis och att annonsörerna har många andra plattformar och kanaler att marknadsföra sig på. Ur demokratisk synvinkel blir då public service ställning ännu viktigare än tidigare. Det skulle inte förvåna oss om Åland på sikt bara har en tidning. Andratidningar dör tyvärr ut överallt runt omkring oss. Om radions redaktion då inte har tillräckliga förutsättningar finns en uppenbar risk för monopolisering av nyhetsbevakningen.

Pettersson tycker att det är en bagatell att radions styrelse vill att vd och redaktionschef ska vara samma person samtidigt som han skriver att det är ”kitsligare” och ”svårare” för motsvarande chefer på tidningarna. Vi förstår det som att Pettersson i alla fall har insett risken på tidningarna med att beroendet av annonsörer kan påverka journalistiken.

Ålands Radio står tack och lov fri från den problematiken vilket är ett viktigt skäl till att lyssnarna litar på det som rapporteras. Det är vår bestämda uppfattning att trovärdigheten också hänger ihop med att radiojournalistiken står fri från politisk inblandning. På lilla Åland är det nära mellan beslutsfattarna och redaktörerna, vilket gör detta ännu viktigare än i större regioner att styrelsen inte har något inflytande över det journalistiska arbetet, varken direkt eller indirekt. Att rusta ned public service är inte förnyelse, Jörgen Pettersson. Radion har redan tvingats spara, speciellt på den tekniska sidan. Nu vill styrelsen försvaga redaktionsledningen. Det kallar vi försämring.

Anders Hallbäck (S)

Tony Wikström (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar