fredag 30 augusti 2013

Fusket dränerar vår välfärd

Klumpsumman är på rekordnivå, alltså borde allt vara frid och fröjd, skriver Ålandstidningens chefredaktör Niklas Lampi. D v s, landskapets uppgift är "att justera utgifterna något så att de ligger i fas med en årspeng som även i detta krisens år når nya höjder".

Ålands Radio uppfattar detta som "hård kritik" mot landskapsregeringen och finansminister Roger Nordlund (C) som till radion mycket riktigt konstaterar att "kostnaderna för välfärden har också stigit, därför är utgifterna större nu än för några år sen".

Kostnadsjakt är förstås viktigt, det finns mycket att omstrukturera och göra bättre. Men det som Lampi och hans marknadsliberala gelikar aldrig nämner är justeringarna på inkomstsidan.

Åland behöver nu spara många miljoner euro, konstateras det.

Nya Åland hade ett intressant uppslag i gårdagens tidning. Det handlade om skattefusk i Finland och på Åland. Tar man de finländska uppskattningar som finns och applicerar dem på Åland så går vi miste om mycket pengar. Den svarta ekonomin skulle enligt Statistikcentralen och ÅSUB motsvara 7,5 procent av Ålands BNP, som är på drygt 1 miljard euro. Det motsvarar 88 miljoner obeskattade euro.

Ja, ni förstår själva. Den så kallade krisen hade inte varit så djup med de pengarna. "Fuskarna dränerar vår välfärd" kunde ha varit rubriken på Lampis ledare. Men den kanske kommer....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar