söndag 29 april 2012

Släpp 1 maj fri - från sura ledarskribenter!

I en (som vanligt) surmagad ledare påstår Ålandstidningens Benita Mattsson-Eklund att 1 maj-traditionen (alltså arbetarrörelsens firande) är på utdöende. Slutsatsen är, om jag förstått henne rätt, att vi skulle lägga ner hela evenemanget och sälla oss till dem som bara firar vårens ankomst under den här helgen. "Demonstrationerna krymper och de unga uteblir", skriver hon. Jag vet inte om hon har varit på det åländska 1 maj-firandet de senaste åren. Talarna och publiken har bestått av båda gamla och unga (jo, (S) har lyckats väl med föryngringen), DunderDans har förgyllt tillställningen med ungdomlig glädje och fart, ärtsoppan tar alltid slut (för tidigt....). 1 maj på Åland har inte alls tappat i popularitet. Det är det i särklass största politiska utomhusevenemanget på Åland varje år (och inomhus är det väl bara valvakan som lockar fler....?). Sedan några år tillbaka har vi också en sossekör som i år vill visa solidaritet med det norska folket och delta på vårt lilla sätt i manifestationen för mångfalden. Därför beslöt vi oss för att öva in den amerikanska folksången "The rainbow race" som vi hoppas att folk ska stämma in i imorgon. Det har jag informerat båda tidningarna om. Nya Åland publicerade hela texten i en "klipp-ut-ruta" för dig som vill delta i sången. Ålandstidningen skrev inte en rad, inte ens i evenemangskalendern.... Sällan har det varit så tydligt hur sossefientlig vår blåa tidning är. Men det är ju bra att det finns mångfald även medialt på vår holme ;-) PS - för dig som vill sjunga med imorgon på 1 maj: Se videoklippet från Oslo här (först sjungs sången på norska och sedan på engelska)

2 kommentarer:

  1. Om Ålandstidningen anser att arbetarrörelsen är på utdöende så bör det påpekas för de som sitter där att det visserligen sällan, men ändå då och då, förekommer att en nedslagen boxare rest sig på 'nio' och knockat motståndaren klockrent. Glömmer man sådana 'detaljer' saknar man antingen erfarenhet eller insikt. Utan insikt blir det sådana utslag av önsketänkande. Publicken gav svar på tal i går. Förnämligt!

    SvaraRadera
  2. Precis, Teddy. Trender vänder. Det påpekar vi också i den ekonomiska diskussion som pågår i stadspolitiken. Det lär vi i Mariehamns socialdemokrater få återkomma till.

    SvaraRadera