tisdag 28 februari 2012

Bra med samarbete om busstrafik

Bra, Lars Porko, att du lämnade in ett medborgarinitiativ om ett samarbete kring busstrafiken mellan Mariehamn och Jomala.
Det är ju märkligt att det inte finns redan. Jomala växer ju enormt och det finns många bostadsområden som skulle ha nytta av busstrafik in till sta´n, t ex på Möckelö och Solberget.

För stadsbor skulle det vara värdefullt att ha bussar ut till de allt fler större butikerna norr om staden - inte minst med tanke på att det kommer att finnas många arbetsplatser där för Mariehamnare.

För de i Jomala som bor nära staden skulle bussåkande bli ett konkurrenskraftigt alternativ till att ta bilen, förutsatt att turerna även i fortsättningen är lika täta som i Mariehamn idag.

En utmaning blir förstår hur rutterna ska gå. Idag har Röde Orm ett fungerande system. Men det handlar ju om trafikplanering och ekonomiska resurser och måste gå att lösa.

Miljöpolitiskt är det här helt rätt väg att gå och det skulle också lätta upp andra problem, så som den ansträngda parkeringssituationen i centrum, som i och för sig är tämligen överdriven om man jämför med andra städer, men ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar