tisdag 19 april 2011

Inflyttade måste få inflytande

Det är med fasa jag läser i Ålandstidningen (19.4) att Sverigedemokraten Jimmie Åkesson gratulerar Sannfinländarna till valframgången med argumentet att det är glädjande att kritiken mot massinvandringen fått ett sådant brett stöd från den finländska befolkningen.

För mig som nybliven finländsk medborgare är det en gåta att man kallar immigrationen till Finland för massinvandring.
Idag finns det 168.000 utländska medborgare i Finland (Hbl 4.4).
Det är knappt 3,5 procent av befolkningen.
Tillsammans med de svenskspråkiga i Finland utgör de ungefär 8,5 procent av de bosatta i Finland.

Vem i Finland hotas av oss?

Jan Saarela, docent i befolkningsekonomi vid Åbo Akademi, ser den motsatta möjligheten:

Immigrationen kan på sikt gynna samhällsekonomin genom en ökad utrikeshandel när informationsbarriärerna blir lägre eftersom invandrare har kunskaper om sina hemländer, vilket gynnar handelskontakterna.

Det vet många av oss inflyttade – att vi tar med oss information om hur saker och ting sköts på annat håll – och ofta har vi på Åland haft en god förmåga att ta till oss det bästa från den omkringliggande världen.

Att vinna på att kritisera invandring är tyvärr ett vinnande koncept i den europeiska politiken – det får man konstatera. Lyckligtvis tar de flesta åländska politiker avstånd från dessa yttringar. Och det är med glädje vi kan notera att det inte finns något främlingsfientligt parti på fredens öar.

Men diskriminering på vardagsnivå finns ändå på våra holmar.

28 %, vilket motsvarar 7.000 personer på Åland, svarade i ÅSUBs undersökning ”Upplevd diskriminering på Åland 2010” att de känt sig diskriminerade.
En femtedel av dem, alltså 1.400 boende på Åland, känner sig utsatta på grund av sitt språk. Ännu fler, över 1.800 personer, på grund av sitt ursprung.

Detta är inte acceptabelt och detta är det allt för tyst om, vilket är en diskriminering i sig.
Av dem med icke-nordiskt modersmål svarade 8 av 10 att de blivit diskriminerade på grund av sitt nationella eller etniska ursprung. Nästan varannan av dem på grund av hur de ser ut!

Ett sådant Åland vill jag inte ha. Åland behöver inflyttade representanter i lagtinget och kommunernas fullmäktige som vet hur det är för att dessa problem skall motarbetas mer aktivt. Det är ett demokratiproblem att det inte är så.

Det finns ingen statistik över hur många lagtingsledamöter, av alla någonsin, som inte varit födda på Åland. Men har någon varit född utanför Norden? Inte vad jag kommer på. Ett internationellt framgångsrikt Åland behöver inflyttade. Som tur är är vi många och vi har skyldigheter i samhället i likhet med alla andra. Men vi har också rätt till inflytande.

2 kommentarer:

  1. Invandring och integration är centrala frågor i en allt mer internationaliserad värld - viktigt att tydligt motivera varför invandring och mångkulturella möten är viktiga! Som nyinflyttad på Åland har jag funderat på det här - anpassning, ses som främling/tillhörig etc. - och jag skriver om dem på dromverklighet.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Ska läsa, Monika! Jag håller med dig till punkt och pricka. I den kör som jag leder har många inflytadde samlats. Det är en härlig stämning och blandning av dialekter. Hoppas att vi bler ännu mer internationella :-) Ska gå in och kika på din blogg.

    SvaraRadera