torsdag 16 december 2010

En blivande stadsdirektör som inte kan räkna procent?

I dagens Ålandstidning fortsätter skriverierna om vad blivande stadsdirektören skulle ha tjänat om han fått en bonus på fem procent varje år under sitt sjuåriga förordnande. Om han ”lägger manken till” och uppvisar goda resultat av sitt arbete.

Det är inte lätt med matematik.
Edgar Vickström själv tror, enligt tidningen, att man bara multiplicerar med 6 år gånger 5 och att höjningen då blir 30 %.
Då har han missat något under lektionerna i procenträkning i skolan. Efter första året blir höjningen 5 %. Om vi utgår från förslaget om en utgångslön på 9.000 euro blir det 9.450. Följande blir 5 % på det: 9.922 osv. Ålandstidningen räknar idag helt rätt: Det blir en höjning på 34 %.

Men som reportern Tone Nordling mycket riktigt påpekar: Om man sedan lägger till en tvåprocentig löneförhöjning enligt kollektivavtalet så måste man multiplicera med 1,07 för varje år. Gör man det är lönen uppe i 13.506 euro det sista av de sju år som stadsdirektörens förordnande gäller.
Det blir en löneökning på 50 % (inte 44 procent som Ålandstidningen skriver).

Hursomhelst, det är en kolossal löneökning i jämförelse med vad andra stadsanställda får. Tänk er att alla de skulle ha samma löneutveckling! (eller bonus, som det väl sist och slutligen handlar om). Vad skulle då driftskostnaderna bli för den tungt skuldsatta staden? Det kunde vara nästa uppgift för procenträkningskunniga journalister att räkna ut....

4 kommentarer:

  1. ... och er ordförande sade visst enligt tidningen att det blir 60 procent? Kackar du inte i eget glashus nu, Anders?

    SvaraRadera
  2. De mest upprörande tycker jag trots allt är att de redan välavlönade grabbarna, supportar varandra och alltid ska ha mer medan vi vanliga ska ha förståelse och spara. Den här gången handlade det tom om direkta skattemedel.

    SvaraRadera
  3. Mia, eftersom du nu tvunget verkar vilja göra det här till en könsfråga: Vad var Emma Dahléns lönekrav?

    SvaraRadera
  4. Hasse. Även en fantastisk ordförande kan räkna fel. Men en stadsdirektör som vill ha en lön som är mer än tre gånger så hög som en lagtingsledamot bör man kunna ställa högre krav på vad gäller grundläggande matematik.

    SvaraRadera