måndag 2 juli 2012

Om cykelsemester Eckerö T/R

Semestern inleddes i blandat väder, som dock var väldigt passande för cykelsemestern som familjen Hallbäck, d v s mor, far, fyra barn och två hundar gjorde fredag-söndag. Tänkte inte berätta om alla strapatserna utan istället delge några reflektioner när man turistat på hemmaplan. Vi var nämligen inte ensamma cyklister längs vägen Mariehamn-Eckerö, så det här är vad fler än vi upplever:

Bristen på cykelbanor. Sträckan mellan Mariehamn och gränsen till Hammarlands kommun är hemsk. Tunga lastbilar och bussar susar förbi i hög fart och vinddraget är inte kul, inte att ha vingliga barn på cykel på vägrenen heller....

Tack och lov för den betydligt mindre vägen via Hammarland Torp upp till Kattby! Se upp dock, populär väg även för motorcyklister (som dock skötte sig väl). Kan avslöja att det redan finns kantareller längs sträckan.

För en cyklist är det en stor brist att det inte finns EN ENDA KIOSK mellan Mariehamn och Hammarbo!

Det finns inte heller ett enda ställe att lagligt slänga sopor! (Försökte i Kattby, men inte ens vid återvinningsstationen fanns någon container som hette ”brännbart”). Jo, det fanns en papperskorg vid rastplatsen vid Marsund, dock helt överfull, vilket inte förvånar det minsta.

Eckerö är en föregångarkommun. Cykelbana direkt vid kommungränsen mot Hammarland.

Leklandet. Vilket smart sätt att använda en tom fotbollshall på sommaren. Och med årets sommarväder en helt nödvändig attraktion på Åland.

Slutligen: Ramsholmen! Borde det göras mer reklam för. Vilket härligt ställe att äta frukost eller ta en eftermiddagsfika på. Där trivs en cykelsemestrare :-)