Det handlar om friskolor som drivs av rikskapitalister och som bekostas av skattebetalare, likadant med privatiserad äldreomsorg. Och något som är aktuellt i nyhetsförmedlingen just nu: jobbcoachningsbolag som gör mångmiljonvinster och som får sina inkomster från statliga arbetsförmedlingen – men vars verksamhet är ytterst sparsmakad och kritiserad.
I gårdagens Aktuellt berättade arbetslösa deltagare i sån här jobbcoachning hur de fick ägna sig åt fotbad (!) och att virka vid sidan om mer eller mindre meningslösa studiebesök. De som ska jobba med att hjälpa de arbetslösa är outbildade och alldeles för få. Det här skapar inte sysselsättning annat än för några få i jobbcoachningsbolagen. Det är sådana här saker debatten om vinster i välfärden handlar om. Kommunernas (S)-politiker säger nästan samfällt ja till förslaget att ”förbjuda vinstuttag i företag som producerar välfärdstjänster”.
Men riktigt så enkelt är det nog inte. Vem startar företag om man inte får göra vinst? Den ”rävsax” de svenska socialdemokraterna har hamnat i är att den här utvecklingen har gått så rasande snabbt under de sex åren med borgerliga regeringen. 160.000 svenska ungdomar går i friskola, 40 procent av alla vårdcentraler är privatägda, 60.000 barn går i privata förskolor osv osv. 180.000 anställda jobbar i privat välfärdssektor. Det är definitivt många verksamheter som kan kastas omkull om det blir ett förbud mot vinster.
Det är därför partiledningen tänker pragmatiskt. (S)-ledningen talar om skärpta krav på personaltäthet, vinstbegränsning och ökad kontroll av t ex friskolor. Jag tror att det är en klok väg i det läge som är – det finns många föräldrar, skolungdomar och anhöriga till äldre vars omsorg måste tryggas.
Men ett aber blir den kontrollapparat som krävs när man ska skärpa tillsynen. Det var inte direkt imponerande att höra hur arbetsförmedlingens generaldirektör var totalt ovetande om vad jobbcoachingsbolaget egentligen sysslade med.
Hemma på Åland ska vi vara oerhört försiktiga med att släppa utvecklingen så här långt. Det har vi inte gjort. Vi har fungerande offentliga skolor, äldreomsorg som är tillgänglig för fattig och rik och bra kommunal barnomsorg. Sverige kan vi ha som skräckexempel innan vi lockas att privatisera välfärden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar