16.37 S har duktiga utbildningspolitiker. Göte Winé och Sara Kemetter håller debatten levande om hur ungdomar mår, om mobbning, vilka stödinsatser som behövs i skolan, att kreativa ämnen måste prioriteras. Slut för idag! Imorgon är jag ledig så då får jag hänvisa Er, kära vänner, till Ålands Radio sändningar eller livesändningen på www.lagtinget.ax. Ha det gott!
16.24 Dagens roligaste uttalande: "Fru talman, jag gör som lagtingsledamot Kemetter vill" (Petri Carlsson, M)
15.48 Göte Winé plockar ut en viktig mening i budgetförslaget: Landskapet strävar efter att kunna erbjuda en studieplats åt alla. Det kan låta självklart att det ska vara så. Göte är också mycket nöjd med att ungdomar kan läsa upp grundskolebetyget på Ålands folkhögskola och att Katapultungdomar kan göra detsamma på Ålands gymnasium.
15.31 Bra ledarskap i skolan behövs: Våra skolledare behöver arbeta med mer pedagogik och mindre med administration, säger Sara Kemetter. Hon pratar också om att kreativa ämnen leder till bättre studieresultat. Elever presterar mycket bättre i teoretiska ämnen om man satsar på att utveckla ämnena bild och musik, påpekar hon. Läser på www.norden.org att den internationella uppmärksamheten kring de konstnärliga ämnenas betydelse i undervisningen har ökat, inte minst till följd av att UNESCO har satt upp Arts in Education på dagordningen. EU-kommissionen gjorde 2009 till kreativitetens år och England har satt igång en storstilad satsning, ”Every primary School to become a musical school”, som har fått 332 miljoner pund i anslag.
15.15 Regeringen vill förhindra utanförskap. Det börjar med att tillhandahålla resurser redan i grundskolan. Det ska finnas resurser till stödundervisning, Yrkesstarten, Katapult etc och dessutom ska regeringen följa hur man arbetar med ungdomsgaranti i Finland. Det är så härligt när den moderate utbildningsministern (Johan Ehn) talar som en socialdemokrat ;)
15.08 Bra, Sara Kemetter!: "Vi har stora möjligheter att utveckla kollektivtrafiken bara vi är envisa". Ja, här krävs nog en oherrans envishet på Åland, bilismens paradis. Danne Sundman, som tydligen i tiderna varit för avgiftsfri buss, säger nu att avgifter kan "hjälpa upp trafiken". Hur fattar inte jag. Men positivt att han talar sig varm för miljövänligare resande.
13.24 Debatten har varit igång ett tag efter lunchen och det är trafikens område som nu diskuteras. Viveka Eriksson (lib) varnar för en "Master Plan" (eller övergripande plan, som jag föredrar att kalla den på det enspråkigt svenska Åland) när det gäller skärgårdstrafiken. Liberalerna vill sätta igång direkt med att dra Kökarstrafiken över Föglö. Men om man inte vet hur hela systemet ska bli, hur vet man då att den förändringen blir bra i ett senare skede?
11.43 Det behövs IT-expertis för att den digitala agendan ska bli bra, påpekar centermännen Roger Nordlund och Harry Jansson. Förhoppningsvis finns den på Åland. Den digitala agendan ska inte bara gälla offentlig sektorn, den ska gynna även privata sektorn, påminner Nordlund. Tony Asumaa (lib) påpekar att kommunerna har kommit längre i utvecklingen, medan landskapets IT-system har stora brister. Desto viktigare då med en agenda och en samordning. Landskapet kan väl lära av de kommuner som har kommit längre?
11.23 Samhällsservicereform, samhällsservicereform, samhällsservicereform....
10.58 Samordning och likvärdig service är ledord i de arbetsgrupper som arbetar med samhällsservicereformen, "det största demokratiprojeket som satts igång på Åland", enligt kansliminister Gun-Mari Lindholm (ob). Vart är vi på väg? undrar liberalerna. De vill veta vad det ska bli, inte hur processen ska gå till. Gun-Maris partikamrat Danne Sundman konstaterar, mycket riktigt, att sättet att jobba kräver kreativitet i kommunerna - det kommer inte direktiv uppifrån från lagtingsnivå. Det är ju demokratiskt.
10.22 Är Ålands Framtid att montera ned offentlig sektor? Den rubriken har jag haft på ett blogginlägg tidigare. Ja, när Brage Eklund nu jämför med den engelska regeringens tuffaste budget på decennier i förra månaden (de offentliga utgifterna ska ned med 25 procent), så verkar svaret på frågan vara ja från det hållet. Med ÅF vid rodret skulle vi gå en mycket mörk framtid till mötes. Det är intressant ibland att lyssna till högerpolitiker. De verkar delta i en tävling i vem som är bäst på att nedrusta det gemensamma.
10.02 Harry Jansson (C) pratar om en egen plats i EU-parlamentet. Inget nytt under den solen :) Alla håller väl med om det? Nåväl, medan han pratar vidare kan man ju läsa hela lantrådets tal från igår.
10.00 Läser Nyans ledare. Nina Fellman vill att alla ska tycka lika, det blir tydligen mycket bättre då. Har hon inte förstått att debatten i stadshuset blir mer ideologisk för att man där har skatteinstrumentet i sin hand? Håller med om att lagtingsdebatten är lugnare och att alliansbygge är viktigt, men det är också viktigt att hålla sina vallöften.
9.39 Wille Valve (M) inledde dagen med att även han prata om samhällsservicereformen och tar minsta kommunen Sottunga som exempel. Är det vettigt att driva en kommun enbart med ideella krafter? frågar sig Valve. Ålänningarna är värda bättre än så! Så rätt.
8.51 Ibland är man tidigt ute. Budgetdebatten fortsätter först 9.30 - jag som hade trott att det var kl 9. Nåja, tydligen ska lagtingets kör ha övning inför julfesten en halvtimme före. Kan ju vara roligt att sjunga upp sig inför dagens mödor, så jag tror att jag hakar på :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar