Tisdag 08.54 Har skapat ett nytt blogginlägg inför dagens fortsatta debatt. Precis som under måndagen uppdaterar jag enligt fotbollsmatchprincipen, d v s senaste inlägget kommer överst.
16.24 Den förra regeringen lyckades med att öka verksamhetskostnaderna med över tio procent år 2011. "Inte särskilt framgångsrikt", menar Karl-Johan Fogelström, som också frågar sig om klumpsummesystemet är något vi ska leva med även framöver. Nuvarande system är ytterst osäkert på inkomstsidan, vilket gör det svårt för åländska politiker att styra i den ekonomiska politiken. Ett inspel för mer ekonomisk självstyrelse alltså som känns motiverat när landskapet tvingas sanera. Med det har jag bloggat klart för idag. Imorgon är jag tillbaka igen när debatten i lagtinget om landskapsbudgeten för nästa år fortsätter.
16.08 Det har blivit ett mantra att landskapsbudgeten ska vara i balans, säger förra lantrådet Viveka Eriksson (lib). Hon upprepar i princip det Mats Perämaa tidigare sa, att kommunerna får vara med och spara för mycket. Hur man med liberalernas politik då får ihop landskapets ekonomi utan ökade underskott har hon däremot inget svar på. "Under några års sikt" ska man "gå in i systemet" och arbeta med den totala samhällsekonomin. Utreda, vänta och se, alltså....
16.02 Notis i Ålands Radio: Landskapet ska inte finansiera bildningsförbundens verksamhet, som åtminstone delvis har en partipolitisk anknytning. Det skriver liberalerna i en av sina 35 budgetmotioner som lämnades till lagtinget i dag. Intressant utspel samma dag som ABF firar 30-årsjubileum. Detta blir det säkert debatt om senare i lagtinget och ikväll på Alandica....
15.51 "Det är oerhört svårt att lägga väl underbyggda förslag" (Anders Eriksson, ÅF)
15.45 På begäran tog jag mig till kansliet för att lägga ut Barbro Sundbacks gruppanförande på nätet. Läs hela talet på socialdemokraternas hemsida! Många kloka ord. Häremellan har Roger Jansson (M), Mika Nordberg (Ob) och Anders Eriksson (ÅF) hållit sina gruppanföranden.
14.52 "De bästa samhällena är de där alla har det ekonomiskt tryggt och bra", säger Sundback. En god fördelningspolitik är bra för tillväxten. Låginkomsttagarnas köpkraft är viktiga för konsumtionen. "Pengar är som gödsel, de gör nytta endast om de sprids" (Francis Bacon, brittisk filosof, 1561-1626).
14.52 Det borde finnas ett lyckoindex i budgeten, säger Barbro Sundback. Så sant. Vad värderar vi mest? Frisk natur, mindre stress? Ja, det kan man verkligen fråga sig. I budgettider handlar det mesta om euron och cent, men det är bra att vidga perspektiven. (Förresten är danskarna lyckligast i världen....)
14.48 Barbro Sundback betonar hur viktigt det är med regeringen Gunells ledord: Budget i balans. Strategin är att kortsiktigt spara på utgifterna, stimulera ekonomin för medborgarnas och företagens skull och samtidigt omstrukturera den offentliga förvaltningen. Vissa av inbesparingarna/förändringarna möter av naturliga skäl stort motstånd - därför är det viktigt att förslagen är väl förankrade. Som exempel på förankring nämner hon det demokratiska i att kommunerna deltar i arbetet med samhällsservicereformen. Hon påpekar att arbetet går framåt på ett konstruktivt sätt.
14.24 Mats Perämaa vill ha mer pengar till kommunerna och kritiserar att medborgarna får betala totalt 750.000 när sjukdomskostnadsavdraget halveras. Han menar att ett minskat avdrag är en skattehöjning (!). Kreativt sätt att tänka.... Den liberale ex-finansministern talar om en "viss" besparing i antalet anställda (Den största minskningen någonsin?). Man kan inte låta bli att undra hur många landskapsanställda som skulle bli av med jobbet med liberalernas ekonomiska politik.
14.14 "Man sparar inte pengar genom att slå ihop kommuner, man centraliserar", säger centerns Runar Karlsson. Personligen tycker jag inte att samhällsservicereformen först och främst handlar om ekonomi. Det handlar just om det som reformens namn antyder: samhällsservicen. Det är stor skillnad på servicenivån i olika kommuner, likaså skillnad på rika och fattiga kommuner. Det är det som gör reformen nödvändig.
13.49 Vikten av att hålla igång kommunernas investeringar som håller igång sysselsättningen debatteras nu. Det gäller att hålla hjulen rullande, något som inte minst vi socialdemokrater diskuterade när vi hade vår kongress "Arbete och kunskap bygger Åland" nyligen.
13.41 "En arbetsbudget som ska stimulera till tillväxt", sa finansministern och menade att humankapitalet är viktigast. "Där människorna växer växer också samhället". Snygg avslutning på en bra sammanfattning av budgetförslaget.
13.29 Finansminister Roger Nordlund presenterar huvuddragen i budgeten. Den stora förändringen kommer att ske inom skärgårdstrafiken. Med ökade bränsleutgifter måste trafiken med skärgårdsfärjorna organiseras om. "Trafiken kan inte äta upp större och större del av vår gemensamma kaka", säger han och det ligger ju mycket i det.
13.15 Camilla Gunell poängterar att en budget inte bara handlar om pengar, pengarna är medel för att nå politiska mål. Vi vill ju ha ett växande utvecklat samhälle. Det unika med självstyrelsen ska värnas. Hon betonade hur viktigt det är med ett samarbete mellan näringslivet, tredje sektorn och politiken.
13.10 Efter namnupprop inleder lantrådet Camilla Gunell med ett anförande. Hon betonar vikten av hårt arbete, omställning, regeringens mål om ekonomi i balans och om stimulansåtgärder. Landskapsregeringen vill se ett välmående samhälle där alla är med och tar ett socialt ansvar. Skola, vård och omsorger står i fokus i budgeten. I budgeten finns också en storsatsning på integration för att välkomna nyinflyttade till den allt större åländska "familjen" ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar