onsdag 16 december 2009

Hur går det med miljömålet att minska utsläpp från bilar?

Det är helt klart svårt att hinna med att blogga. Men här kommer ett nytt inlägg, som spinner vidare på bilism-debatten. Noterade förresten att Annika Orre hakade på det här med biltullar och föreslog sådana för att hålla centrum bilfritt. Skulle kanske vara lättare att genomföra praktiskt än tullar vid utfarterna....

Hur går det med miljömålet att minska utsläpp från bilar?

I landskapets miljöhandlingsprogram 2005-2008 står följande: ”Utsläppen från väg- och småbåtstrafiken minskar sammanlagt med 20 % till år 2010 jämfört med 2001 års nivåer.
Det är snart 2010. Har landskapsregeringen för avsikt att följa miljöhandlingsprogrammet? Och i så fall, HUR skall utsläppen minska med 20 %?

I samma program står att kollektivtrafiken skall stödjas för att minimera utsläppen från biltrafiken. Hur går det med den minimeringen nu när landskapet skall spara på kollektivtrafiken? Att som trafikminister Veronica Thörnroos konstatera i Ålands Radio att ”folk ändå kör bil” är att kapitulera. Det rimmar inte med en offensiv åländsk klimatpolitik, som jag anser att borde föras.

Social- och miljöutskottet har för länge sedan konstaterat att miljövänliga bränslen för biltrafik inte finns allmänt tillgängliga i landskapet. ”För att stimulera en utveckling på detta område behövs särskilda åtgärder i syfte att främja handeln med alternativa bränslen och fordon som är anpassade för sådana bränslen.” Hur arbetar landskapsregeringen med sådana stimulansåtgärder?

fredag 20 november 2009

Trevlig kommentar som värmde

Kommentar (nummer 44!) på min insändare i Ålandstidningen (se tidigare inlägg):

"....alldeles oavsett vad man tycker om förslaget så skall Hallbäck ha erkännande för att han har kurage att som företrädare för ett politiskt parti öppet gå in i debatten.

Det är relativt lätt att se när anonyma företrädare för speciellt de två politiska partier som innehar regeringsmakten är inne och rumsterar. Men vad är det som gör att de fegar ut och inte vågar föra ut sin politik öppet under eget namn?

Och var håller partisekreterarna hus? Det är ju uppenbart att "slaskspalten" läses med hull och hår och ivrigt debatteras "internt" inom slutna dörrar och bakom röda lampor!Varför är det så? Varför vågar man inte öppet försvara sin politik?

Att säga att den försvarar man från lagtingets talarstol är ett enda stort svek mot väljarkåren. Att använda media enbart selektivt för att försöka få ut ett budskap via en insändare en gång i månaden med ett språkbruk som ytterst få bryr sig om att läsa är ett missbruk av demokratin!

Heja Hallbäck och tack för att du visar att åtminstone någon av politikerna lever på det nya årtusendet!

Johan Dahlman

mitt svar:


Tack Dahlman.

I min värld är partisekreteraren en opinionsbildare, som finns som kanal mittemellan lagtingsledamöterna och partimedlemmarna. Jag är också trött på allt skall vara så anonymt på debattforum och i tidningarna.

Dessutom skall väl politisk debatt få vara fri och visionär? Kanske inte allt man skriver/säger måste vara färdiga lösningar utan "tankar" om vårt samhälle som vi stöter och blöter mot varandra. Det förstår inte alla, utan de tror nu att jag kämpar för biltullar.

Min rubrik var ju "hellre biltullar"....vilket alltså betyder att jag hellre skulle införa det än att höja avgifter i sjukvården. Jag vill ju inte höja avgifterna i sjukvården - jag tycker att privatbilismen är ohållbar i längden, men kan förstås inte definitivt säga att biltullar är ett realistiskt förslag.

Det finns en del andra förslag som är intressanta som kommit fram i den här debatten, både här och på facebook....

torsdag 19 november 2009

Bra respons på insändare

På www.alandstidningen.ax blev det en hel del kommentarer på min insändare, som egentligen handlade om ansvarsfull politik, men där jag, medvetet, undrade varför avgifter inom vården höjs, samtidigt som nöjesbilismen på våra vägar är "gratis". Visst var det ett "knep" för att få folk att reagera :-)

Här ett axplock av kommentarer och mina svar på dem:

sign Det är inte bra nu

Mer och mer inser jag att vi behöver ett antal duktiga socialdemokrater i åländsk politik. Det är ju sist och slutligen deras politik som har skapad vår välfärd.

Nuvarande regering utgör ett veritabelt hot mot vår framtid. Det är
bara att lyssna på debatten så förstår man varför.

mitt svar:

Åland behöver utvecklas på många områden, bland annat gällande att ta ansvar för miljön och samhällets svagaste. Där finns mycket att förbättra, var så säker.

jvs skriver

"Vissa av sossarnas förslag om besparingar är någots så när vettiga.Men nu börjar väl det gå över styr BILTULLAR.till att börja med hur många miljoner € kostar bara installationen av övervakningen?. Men mycket märkligt är också när det gäller den så kallade regeringen att sparförslagen gäller inte politikerna i marmorborgen. De sitter där och låter Ålands folk ta smällen fast de är delaktiga till en del av den kris som uppstått med den slösarpolitik som de har bedrivit under de goda åren.De skulle åtminstone kunna säga att de också går med på permiteringar eller sänka sina löner.Där tycks sossar och regeringen gå hand i hand.Ett exempel bland många Olof Erlands dubbla löner.Den ena skulle räcka till en sjuksköterskas lön i ett par år bara den."

mitt svar

Begriper inte heller Erlands dubbla löner. Jag vet att bilismen är en "helig ko" på Åland. Men även heliga kor måste ifrågasättas. Desperat känner jag mig inte alls. :-D

kommentarer från andra efter det

bilist skriver

Biltullar är ett mycket bra förslag. Om socialdemokraterna inte ger efter för alla bilgalningar utan vågar gå vidare med denna fråga kan ni räkna med mitt stöd i nästa val.

Nu blir det S skriver

Ni kan vara lugna inom S ni har just nu ett enormt stöd. Den åländska väljarkåren är inte dum.


Pastorn skriver

"Anders: Det är ett billigt retoriskt knep att ställa två saker mot varandra. Det är inte så att de kroniskt sjuka får betala om vi inte inför biltullar....

Som du säkert vet så lägger vi ålänningar ut mer skattepengar per capita än något annat ställe i hela världen på vår sjukvård. Betyder det att vi har världens bästa vård? Nej det gör det inte! Den rättvisaste då? Nja, det går ju att få bättre vård gratis på annat håll så inte det heller. ÅHS är ett svart hål och en stor trög organisation. Det måste gå att få det att löpa smidigare utan att svälta sjukskötare eller sparka ut patienter...."

Svar:


Jag förstår faktiskt inte varför man inte kan jämföra olika offentliga verksamheter och ställa dem mot varandra. Vi har en begränsad landskapsbudget och måste ju vara sparsamma. Att då utreda en tunnel till en ö med 500 invånare samtidigt som man höjer avgifter för sjuka, måste väl kunna ifrågasättas, utan att man blir kallad populist? Min jämförelse med bilismen tycker jag fortfarande är relevant. Bilismen kan definitivt ifrågasättas - precis som du gör med ÅHS "tröga organisation".
Knappast är sjukhuset på Åland Nordens bästa - och kommer aldrig att bli. Men ifråga om vägar för oss 27.000 ligger vi bra till i jämförelse med övriga världen: vägsträckan Mariehamn - Godby är minst lika "fin" som E6:an mellan Göteborg - Oslo!!!! Billig retorik att jämföra vägar på olika håll också?

onsdag 18 november 2009

Hellre biltullar än höjda vårdavgifter

Börjar mitt bloggliv med en insändare....

I budgetdebatten i lagtinget försvarar liberale finansministern Mats Perämaa och ledamoten Folke Sjölund LR:s tuffa nedskärningspolitik med att de tar ansvar, något som de menar att Socialdemokraterna inte gör med sina förslag till förbättringar.

För det första är (s) visst med och tar ansvar för att hjälpa till med förslag som sänker de offentliga utgifterna. Exempelvis har vi i tidigt skede meddelat att vi är emot att utreda en Föglötunnel mer i nuläget. En tunnel som enligt ÅSUBs nyutkomna rapport kanske inte ens har några positiva effekter för näringslivet på och inflyttningen till Föglö och som dessutom inte är kopplad till någon större tanke om hur skärgårdstrafiken i stort skall organiseras. Till mångas glädje meddelade lantrådet Viveka Eriksson under onsdagens debatt att hon nu är beredd att hålla med oss och många andra.

Men frågan om ansvar är intressant och bollas nu tillbaka: Är det att ta ansvar att höja ÅHS-avgifterna, som ju rimligen drabbar låginkomsttagare och de som behöver vård ofta värst? Är det att ta ansvar att stänga en långvårdsavdelning på Grelsby och flytta runt svårt sjuka, när ett nybygge för dem är på gång inom bara ett fåtal år? Är det faktiskt ansvarsfullt med sådana panikåtgärder?

Ett förslag, om man vill höja avgifter: Inför biltullar vid Mariehamns ut- och infarter, börja t ex på prov under sommartid! Ålänningar kunde ha en fri in- och utresa per dag, men de som kör för nöjes skull fram och tillbaka skulle få betala för väg- och miljöslitage. Förhoppningsvis skulle biltrafiken minska, något som även åländska politiker måste börja ta ansvar för. Samtidigt skulle samhället få tillbaks för alla rondell- och smitfilssatsningar. Förslaget skulle dessutom inte drabba fattiga pensionärer, cyklande ungdomar eller medborgare som tar ansvar och åker kollektivt.

Avslutningsvis en fråga till minister Perämaa: Som ett mantra upprepas att landskapet måste klara krisen utan ”extern finansiering”, alltså utan att låna pengar. Kan du förklara för oss vanliga dödliga, varför det är så farligt att låna, när det är dåliga tider, för att hålla hjulen rullande? Det kan vara nyttigt för oss när vi ser på kommunernas och inte minst vår egen privata ekonomi.

Anders Hallbäck
(s)

torsdag 22 oktober 2009

Stark offentlig sektor viktig om Åland tar över beskattningen

Ålands statistik- och utredningsbyrå presenterade i dagarna en dyster ekonomisk framtidsrapport. Den finländska statens finanser kommer att vara dåliga en lång tid framöver och med det klumpsummesystem vi har blir vi drabbade oavsett hur stabilt näringsliv och goda skattebetalare vi än har här på Åland. Den globala finanskrisens återverkningar på Ålands ekonomi har satt fart på den ingalunda nya debatten om egen åländsk skattebehörighet. Det verkar inte vara speciellt "tryggt", som många hävdar, att förlita sig på framgångar för den finländska ekonomin.

Enligt ÅSUBs rapport om åländsk beskattning som blev klar i april i år så är det svårt att sia om hur en framtida åländsk ekonomi skulle klara sig om vi tar över skattepolitiken. Utredningens slutsats är att ett övertagande trots allt mest är en fråga om självstyrelsepolitik. Det ena hänger ihop med det andra, tycker jag. För som utredaren skriver: en åländsk full kontroll över beskattningen skulle ge "intressanta finanspolitiska möjligheter för en självstyrelse".


HÄR KOMMER den brännande frågan som jag tror att ålänningarna vill ha svar på: Vilken finanspolitik vill de åländska politikerna bedriva om de får ha hand om skatteinkomsterna? Det vill nog säkert de finländska politikerna som ska övertygas i den här frågan också veta. För oss som tror på en nordisk välfärdsmodell med en stark offentlig sektor är det här centralt. Det är finanspolitiken mycket av resten av de politiska prioriteringarna får rätta sig efter. Med kraftigt sänkta inkomstskatter ökar klyftorna mellan rik och fattig - det visar sig inte minst i vårt västra grannland, där krisen slår hårt mot de som redan har det svårt.

Jag är övertygad om att väldigt många med mig, inflyttade som jag såväl som ålänningar, är nöjda med den höga standard inom den offentliga verksamheten som finns här nu. Och som nu oundvikligen försämras på grund av att inkomsterna i budgeten inte täcker utgifterna. Kan ett skatteövertagande trygga att framtidens välfärd bibehålls på en hög nivå för ålänninngar i alla samhällsklasser, så är jag för en sådan utveckling.

MEN VAD vill då de åländska politiska partierna i den här frågan? Ja, bilden är splittrad i många av de politiska grupperingarna. Magnus Lundberg (C) har länge talat för en platt skatt, men frågan är om han har stöd i partiet, som i mångt och mycket talar för en stark välfärd på Åland. Ålands Framtid säger inte rakt ut vad de vill, men med tanke på att den offentliga sektorn alltid är det stora "problemet" i partiordförandens retorik, kan man anta att partiet också föreslår skattesänkningar. Samma gäller för FS. Återstår liberalerna, vars lagtingsledamot Folke Sjölund skriver på (Lib):s hemsida: "Vi har nu ett välfungerande klumpsummesystem som ger god utdelning åt landskapets kassa." Detta är svårt att hålla med om i dessa kristider och inte minst efter att vi nu tagit del av ÅSUBs dystra framtidsrapport om hur hårt finanskrisen kommer att slå mot den åländska ekonomin de kommande åren.


DET STÅLBADET får vi tyvärr ta oss igenom - för något skatteövertagande lär det inte bli på ett tag. Först måste åländska politiker enas om att det skall ske - men samtidigt måste vi börja tala om för medborgarna vad partierna står för gällande vår framtida välfärd. Så att det inte går som i Sverige under den moderatledda regeringen här också.