söndag 25 februari 2024

Här är årets badplatser 2024

Här är den! Listan med 100 badplatser år 2024! Nytt personligt rekord. Att samla badplatser har blivit en rolig hobby och jag är väldigt glad för den feedback jag har fått! Jag har valt att ha en landskapsindelning och den ser ut så här: 29 i Närke, 26 på Gotland, 18 på Åland, 14 i Sörmland, 5 i Västmanland, 3 i Uppland, 3 i Värmland, 1 i Småland och 1 i Skåne. Det är bara att scrolla nedåt om du vill läsa vad jag tyckte om alla dessa platser:

NÄRKE

Rostastrand

Första doppet i år togs på hemmaplan vid bryggan på Rostastrand. Svartåns vatten har inte alltid toppkvalitet, men det känns fräschare vintertid. Och vid lunchtid en solig vinterdag får man solen rakt i söder, alltså emot sig när man ska ta sig i.

Björktjärnen, södra

Tog ett morgondopp, alldeles för mig själv, i denna vackra skogssjö i Kilsbergen. Platsen ligger vid Bergslagsleden så man kan komma dit med bil från två håll, men man får räkna med en dryg kilometers promenad från närmaste väg. Intill viken finns ett vindskydd, grillplats och torrtoalett.

Björktjärnen, norra

På norra sidan av sjön får man mera sol. Badplatsen ligger inom ett militärt skjutfält, så det gäller att hålla koll på när man får vara där. Är bommen öppen vid vägen dit är det fritt fram. Mycket fin botten och fina gräsytor att sitta på, men en solig lördag kan det bli trångt, inte minst på den minimala parkeringen.

Gårdsjölägret

Ett stenkast från Björktjärnen finns Stora Gårdsjön. Vid sidan av Ramsjön är det Kilsbergens finaste sjö, utmärkt för till exempel paddling. Och förstås..bad! Gårdsjölägret är ett ställe för friluftsliv, där du kan övernatta i vindskydd. Och förstås ta ett dopp! Dock inte med så fin botten, men med en utsikt över några små öar i sjön och fågellivet. Här rekommenderas kvällsdopp om du vill ha solen på rätt ställe, eftersom udden som lägret ligger på har norrläge.

Sjötorpet

Vill man ha ett bra bad i Stora Gårdsjön och kanske en stund med fika efteråt är det till västra änden av sjön vid Sjötorpet man ska ta sig. Lätt att gå i från land och inte speciellt långgrunt. Från Gårdsjölägret till denna plats får man promenera ungefär en kilometer.

Bocksbosjön

Favorit i repris. Vissa platser gillar man med en gång. Kanske beror det i det här fallet på kantarellställena i närheten, men i mitt fall kan kärleken sammanfattas med: stillhet, tystnad och fint vatten!

Stora Ymningen

Denna avlägset belägna skogssjö ligger inom ett militärt skjutfält. Det gäller att hålla kolla zonindelningen och när det är fritt att köra på den grusväg som leder fram till sjön från Garphyttan. Väl framme kan konstateras att parkeringen rymmer två bilar, så det blir snabbt fullt ;) Men badet får pluspoäng. Botten var OK och som synes på bilden är det vackert och folktomt. Med andra ord, en plats i skogen där kan du kan njuta av vågkluck och vind, men inte många andra ljud, såvida det inte pågår militärövningar i närheten.

Falkalägret

Det finns många fina sjöar i Kilsbergen - Falkasjön är en av dem! Här blev det årets preimär för kajaken och sup och då kom vi lätt ut till den stora ön mitt i sjön, där kommunen erbjuder lägerliv i form av fina vindskydd. Vattnet var klart och fint men det var lite geggigt att gå i, något som ändå väl kompenserades av den bedårande naturen.

Falkasjön, södra

Många vandringsleder och mountainbikespår passerar denna plats, så här rör det sig mycket folk. Det är nästan lite konstigt att ingen iordningställt en vettig badplats längs sjön. Alla har ju inte möjlighet att paddla. Men visst kan man doppa sig på södra sidan. Var beredd på att det blir bråddjupt med en gång och att strandkanten består av grovt grus.

Igeltjärnen

Minsta sjön av alla i samlingen, uppskattningsvis 75 gånger 50 meter. Men vattnet verkar rent. Idylliskt! Man når bryggan via en spång genom en fin myr. Platsen ligger ett stenkast från Gårdsjötorp och runtom finns goda möjligheter att plocka bär och svamp.

Ånnaboda

Ett mycket bra ställe för bad, både på vintern och sommaren. Vintertid sköter kommunen om att vaken i Södra Ånnabosjön hålls öppen - och lagom till det nya året har det satts dit en väldigt stabil lucka över vaken. Stort plus för värmestugan intill där man kan byta om. För kombinationen minusgrader och blåst är inte alltid den skönaste.

Klockhammar

Naturskönt, idylliskt, välordnat. Och ändå kändes det inte bra. Skyltarna om "privat bad", "Du är välkommen, men..", för att inte tala om den hutlösa parkeringsavgiften, signalerar inte välkomnande. Men badet är bra.

Hultasjön

Liten skogssjö i Garphyttan som har varit med på min lista ända sedan jag upptäckte den. Före detta kommunal badplats. Stora fina gräsytor och en liten grillplats, men annars finns det inga faciliteter. Man kan vandra runt sjön och det är ett populärt område för ortens hundägare för att ta lite längre promenader. Fräscht vatten trots sjöns litenhet.

Hästhagsbrottet, Kumla

Ett starkt fäste för närkiska kallbadare. Här är det ofta folk - och många av dem har stämt träff via Facebookgruppen "Kallbad i Kumla och Örebro med omnejd". Här badar man i ett stenbrott och vintertid finns även här ett lock som sätts på vaken för att förhindra att den fryser igen.

Säbylundssjön

Kumla kommuns nordligaste sjö, ett stenkast från köpcentrat Marieberg. Jag skulle vilja utnämna den till Örebros närmaste riktigt bra bad. Här finns massor med mindre badplatser runt den grunda sjön. Vattnet är klart och längs med den östra sidan finns en lång sandstrand. Min favoritplats är sjöns enda ö i den norra delen. Bara på den ön finns minst tre ställen att gå i.

Snavlunda

Fin badplats vid Svartån, en bit utanför Örebro i riktning mot Garphyttan. Stora ytor för badgästerna att sprida ut sig på och fina promenadstråk åt olika väderstreck. Grillplats och toaletter. Och en stabil brygga! Här är den ända varningen att det faktiskt inte är alls barnvänligt och att det är lite strömt i vattnet. Så simma inte för långt ut!

Karlslunds tegelbad

Har man mindre barn och vill ta ett dopp i Svartån är det istället Karlslundsbadet man ska ta sig till. Här är vattnet lugnt och det går fint att vada i från de fina trappor som kommunen byggt. Sand- och stenbotten och mycket lummig och fin miljö. Att cykla hit från Örebro Centrum tar cirka 15 min.

Hästhagen

Blir man trött på vägen till Karlslund kan man välja Hästhagen istället. På båda ställena har det varit problem med otjänligt vatten i år. Men här finns fina bryggor och botten är stabil. Inte så strömt, annat än vid högt vatten.

Södra Lången

Liten badsjö norr om Örebro som är lite för populär och med det menar jag att det faktiskt kan kännas trångt på den lilla stranden och definitivt på den underdimensionerade bryggan. Men sjön i sig är det inget fel på och botten är fin åtminstone till brösthöjd. Barnvänlig plats. Det finns till och med en liten rutschkana ute i vattnet :)

Norra Lången

Nykomling för mig och ett riktigt mysigt ställe. Badplatsen ligger nedanför Svenska Kyrkans kurs-och koferenscenter Solliden som har ett sommarcafé som är öppet på eftermiddagarna. Stabila pontonbryggor och mycket vacker inramning, men en hel del växtlighet i vattnet, så det går inte att simma ut speciellt långt. Men klart godkänt betyg!

Brevens bruk, Brevensån

En personlig favoritbadplats, kanske beroende på den fina bruksmiljön man får uppleva när man tar ett dopp i Brevensån. En fin flotte är tillgänglig för den som vill gå i från en bra stege. Ett bra ställe för ett badstopp och varför inte lite medhavd fika?

Åstabadet

Den uppmärksamme kanske noterar att Hjälmaren är inte finns med speciellt frekvent på årets lista. Det beror helt enkelt på att de finare badplatserna i sjön är belägna rätt långt från Örebro. Denna vackra plats tar det dock bara 25 minuter till med bil. Men vattnet var inte speciellt fräscht och botten var en sörja.

Gallabergssjön

En skogssjö nära Vretstorp med en kommunal badplats och här har Hallsbergs kommun en liten pärla. Brant stigning uppåt när man kör från E20 och där grusvägen tar slut, där hittar man badplatsen. Välordnat med omklädningsrum och toalett. Fin stig för den som vill vandra runt den lilla sjön.

Tisarstrand

Första gången vi skulle bada i sjön Tisaren åkte vi till Tisarbaden, men det var fel. Tisarstrand ligger vid nordöstra sidan av sjön och nås lätt från Hallsbergs centrum. En komplett badplats med brygga, hopptorn, bra botten, fina ytor för solare, café med mjukglass och glutenfria rån ;) Enda problemet är att parkeringen är liten i förhållande till anstormningen av badare än varm julidag.

Veen

Liten badsjö i Askersunds kommun som inte går av för hackor. Ligger ett stenkast från huvudvägen mellan Askersund och Vretstorp. Fin sandbotten, lång brygga med hopptorn längst ut.

Östersjön, Kårberg

Skyltat från det lilla samhället, men bara på ett ställe. Så här behöver man Google maps för att hitta fram. Badplatsen var förfallen, så det verkar som att ingen underhåller den. Men platsen är fantastiskt fin och belägen på en liten udde i denna relativt stora skogssjö. Sjön ska inte förväxlas med havet med samma namn ;)

Pelles gruva

En bit utanför Glanshammar hittar man naturreservatet i Tåsta och i det detta stenbrott med klart, fint vatten. Lätt att ta sig i från södra delen. Ett friluftsbad helt utan faciliteter, men verkligen i min smak!

Tjugestasjön

Är du i Glanshammarsbygden och föredrar en riktig sjö istället för ovan nämnda stenbrott, då är Tjugesta det självklara valet. Fin, vårdad badplats med stabila bryggor och bra botten. Det blir djupt väldigt fort, så håll koll på barn!

Högsjön

Nära gamla Örebrovägen, mellan Arboga och Götlunda, ligger denna mysiga badplats, men en liten fin sandstrand. Uppe på land får detta ställe toppbetyg. Bottnen är dock lite lerig när man går ut en bit och det drar ned betyget en aning. Perfekt plats på eftermiddag och kväll när solen ligger på i väster :) Här kanske vän av ordning undrar om detta inte är Västmanland? Nej, sjön ligger i Närke, men i Västmanlands län..

VÄSTMANLAND

Norsebäcksbadet

Denna vackra plats vid Järleån ligger så nära Örebro, men ändå i Nora kommun i Västmanland. Fin brygga med flera stegar och en rejäl välskött gräsmatta att sitta och njuta på. Det är inte speciellt strömt just vid badplatsen, men det blir djupt ganska fort, så mitt råd är att hålla koll på medföljande barn..

Kvarnsjön

Arbogas stolthet, med all rätt! Badplatsen är mysig, med sin fina brygga, stora gräsytor och välskötta grillplatser. Härlig miljö för ett kvällsdopp (med picknick).

Skillingeudd

Kungsörs finaste badplats, vid Mälarens strand, i söderläge vilket betyder att kvällsbad är att föredra här. Se på bilden på vad man kan få uppleva. "Det ska va´ gött å leva" sjöng Galenskaparna och så känner jag här. Älskar verkligen den här fina platsen, som hamnar högt på rankingen över de finaste badplatserna på den här listan. Kommunen har satsat ordentligt på bryggorna, både för barn längst in vid stranden och för den som vill simma på djupt vatten eller hoppa från hopptornet. Fyrstjärnigt.

Bottens badplats

Kungsörs näst finaste badplats. Egentligen är det ganska svårt att rangordna de här två Mälarbaden, för båda håller hög klass. Botten förlorar ändå på sitt läge väster om sjön och med höga träd. Men å andra sidan: om man söker skugga är ju denna plats perfekt.

Norra Björnö

Favoritbadställe nära Västerås. Björnö har en större badplats, men jag fastnade redan förra gången jag var här för läget på den norra sidan. Här finns en bastant brygga, en liten sandstrand, härliga klippor, grillplats och ett café i närheten. Det känns nästan som man är vid havet när det blåser lite och vågorna går höga på Mälaren. Bra badplats.

SÖRMLAND

Lytterstabadet

Årets första nykomling som genast blev en positiv upplevelse! Badet som ligger tio minuter med bil från Vingåker såg väldigt välskött ut. På lördagar (åtminstone vintertid) håller ideella krafter igång en bastu på eftermiddagen - och det var verkligen populärt - men så råkade vi förstås pricka in en mycket solig och härlig februaridag för vårt besök.

Skjulsta

Lika fint på sommaren som på vintern. Eftersom badplatsen i Eskilstunaån ligger nära mitt jobb är det här jag oftast har vinterbadat med min arbetskamrat Fatima. Vid soligt väder är platsen utmärkt belägen vid 12-13-tiden, då man efteråt kan sitta och torka och njuta på bänkarna vid Skjulstabastun. Bastun är för övrigt öppen tre gånger i veckan för den som vill värma sig ännu mer.

Sommarhemmet

Det börjar bli "tradition" med ett dopp i ån vid denna idylliska plats i början av sommaren. Miljön är bedårande på försommaren, bryggan på denna kommunala badplats är stabil och åns vatten känns fräscht. Dessutom ligger badplatsen knappt fem kilometer från mitt jobb, så det är inga problem att hinna ta ett dopp på lunchen.

Skogstorp

Vissa platser fastnar man för direkt och denna är en sådan för mig. Badplatsen är liten: om tio personer vill bada samtidigt blir det trångt ;) Lummig grönska och en å där strömmen knappt märks. Fina ytor med gräs på land.

Vilsta koloniområde

Också en idyll, om än modell mindre. Här badar man strax nedanför stugorna, bara en cykelbana finns emellan. Fin gräsmatta att vistas på, bänkar, bord och en upprustad brygga. Och ingen biltrafik i närheten alls.

Vilsta

Inte så idyllisk plats som någon av de ovanstående. Här är ån bredare och troligen djupare eftersom det finns ett hopptorn på en flotte en bit ut. Sedan sist jag besökte platsen har en upprustning gjort. Det kändes fräschare. Åns vatten är dessutom hyfsat.

Väsbyviken

En fridfull vik i närheten av kända Mälarbaden. Här badade vi vid en privat brygga tack vare att Fatima har bekanta i området. Vid denna brygga bottnar man inte. Här får du solen i ansiktet när du kommer upp. Inte så dumt en kylig vårdag!

Borsöknasjön, västra

Denna lilla sjö har flera badplatser, varav denna är den mysigaste, enligt min mening. Stabil brygga och bra botten. Fina möjligheter för solande och fikande. Ligger i ett villaområde och skyltningen är minimal, sä även parkeringsmöjligheterna. Perfekt för en cykelutflykt från Eskilstuna.

Borsöknasjön, östra

Badplatsen kallas också lilla Borsöknabadet, men att jag kallar den östra beror kanske på att jag är gammal orienterare ;) Busshållplatsen heter dessutom också så, vilket gör detta till ett bra alternativ för dig som vill åka buss för att bada (men som ni ser tog jag min cykel från jobbet). Miljön på land är kanske lite tråkig, även om det finns en grillplats, men däremot inga bänkar att sitta på. Bryggan är däremot stabil och botten fin. Det blir djupt med en gång. Sjöns vatten är väldigt klart.

Borsöknasjön, norra

Den stora badplatsen vid sjön ligger närmast Eskilstuna, vilket betyder 3 kilometer från de yttre stadsdelarna. Stor strand med plats för "halva stan". Välskött med fina bryggor. Stranden sluttar ner mot badet, så tar man en plats en bit upp får man en fin utsikt.

Heen

Några kilometer norr om Flen finns denna gulliga sjö, som jag inte hade hittat till utan goda vänner - och det var från deras stabila brygga jag hoppade i. Lite grumligt vatten, men ändå kändes vattnet fräscht. Mitt morgondopp var extra skönt. Tänk att få bo med möjlighet att ta ett sådant varje morgon!

Mälsåker

Vid slottet på Selaöns östra sida anordnas en visfestival varje år som jag och min fru tycker om. Och på festivaler kommer det ju artister som man bara tycker är halvbra och då är det perfekt med en badpaus vid den lilla hamnen nedanför. Här finns en badstege, men vi upptäckte att det finns rester av någon konstruktion nere under vattnet. Så var försiktig och dyk inte! Summa summarum: vacker plats, men lite tveksamt för bad.

Ekebyviken

Ska man bada på Selaön föreslår jag istället Ekebyviken, ett bad som har allt. Fina bryggor, hopptorn, bra gräsytor, omklädningsrum, grillplats. Badet ligger ett lugnt och mysigt stugområde på västra sidan av Sveriges största insjö-ö, som detta är. Närmaste större samhälle är Stallarholmen.

Årsta havsbad

Ett vackert beläget, stort bad vid kusten, 2,5 mil norr om Nynäshamn. Det perfekta stoppet för dig som bilar mot Gotlandsfärjan, men det går också att ta SL-buss. Magnifik utsikt över skärgården, eftersom stranden ligger i en lång sluttning. Långgrunt, men med två stabila bryggor, den ena med hopptorn. Ett badställe som får många plus, men minus för hög parkeringsavgift!

UPPLAND

Fågelöudde

Jag tillbringade en halv lördag på Lidingö, som hör till Stockholms län, men landskapet Uppland. Där vimlar det fullkomligt av badplatser, men det här måste vara en av de största. Vackert läge längst norrut på ön. Lidingö stad ska ha beröm för denna plats som hade en rolig lekplats, fin sandstrand, hopptorn och en rymlig brygga. Lägg därtill kiosk och servering.

Kottlasjön

Från störst till minst tog det inte mer än en kvart med bil. Visst har Lidingö insjöar! Den populäraste badsjön verkar vara Kottlasjön som ligger söderut på ön. Fina vandringsstigar runt hela sjön och ett mysigt café vid Vattenverket. Och där hittade jag den minsta kommunala badplats jag sett. Bara att ta sig ner via rampen och ut i det varma vattnet - det skilde uppskattningsvis fem grader jämfört med det kalla havet jag just hade badat i.

Södergarn

Det var inte helt lätt att förstå var den kommunala badplatsen var i det här området. Jag hittade i alla fall en brygga, men det verkade inte som så många andra gjort det, för stegen var full av alger och annan växtlighet. Kanske det fanns något bättre bad i närheten? Även detta var norrut på Lidingö. Nåja, alla badplatser är inte tip top.

GOTLAND

S:t Olofsholm

De stora kända stränderna i all ära, men det här en av öns finaste platser. Verkligen propaganda för Gotland: vackra blommor, kritvit sand, historiska sevärdheter, naturreservat i närheten och möjlighet att plocka salmbär och smultron när det är säsong. Trots detta är det aldrig trångt. Betyg 5 av 5 möjliga.

Norsta Aurar

Vidsträckt strand på norra Fårö, som inbjuder till långpromenad! Går man hela vägen fram och tillbaka blir det 10 km! Norrut ser man bara hav och en obruten horisont. Svårslagen strand, som dock förutsätter någorlunda bra väder, framför allt att det inte är för mycket vind.

Sudersand

Den mest kända stranden av årets stränder - i Fårös turistcentrum. Sanden är mjuk och fin och för den som gillar att spana på andra är den perfekt. Fin botten, nära till strandbar och restauranger.

Skalasand

Fårös finaste strand! Sanden sjunger när man går på den. Det är lite svårt att hitta till detta paradis och det är ju så man vill ha det när man själv vet..Ljuvlig miljö. Som Sudersand fast utan alla människor som trängs med varann och utan tingel-tangel.

Bungeviken

En strand som kanske inte når samma nivå som Fårös, men inte så långt därifrån. Söderläget är härligt, sandbottnen fin. Lite mer växtlighet i vattnet än när jag bodde i närheten, det vill säga i Fårösund, 4 km västerut. Fina promenad- eller joggingmöjligheter finns i omgivningen och café finns på Bungenäs.

Svarthäll

Den finaste delen av den långa sandstranden längs Ihreviken. Här hittar man garanterat en egen plats. Det kan bli blåsigt och stora vågor så man ska passa sig för att simma för långt ut. Solnedgångarna här blir fantastiskt vackra. Extra plus för caféet/restaurangen Ihre gård ett par kilometer från badet.

Ihreviken

Den södra delen av samma strand där det är mer långgrunt än vid Svarthäll. Landskapet är mer trädfattigt, vilket gör det svårare att hitta vindskydd en blåsig dag. Med tanke på den öppna miljön ska man vara här en varm dag. Hit cyklade jag från Lickershamn, vilket tog ungefär en halvtimme.

Hideviken

Härlig strand, men lite väl långgrunt. Som ett exempel skilde det fem (!) grader på vattentemperaturen vid strandkanten jämfört med hundra meter längre ut där det var tillräckligt djupt för att doppa sig.

Lännahamnen

Fint mindre bad vid småbåtshamnen i utkanten av Slite. Fin botten och en bra brygga. Nedanför stegen längst ut bottnade jag precis. Vacker miljö och fina ytor att vara på på land.

Enholmen

En paddlingstur tog oss ut till denna spännande ö, 1,5 km från stranden i Slite. Efter mycket tvekan på grund av stora flockar aggressiva måsar, hittade vi härliga klippor på östra sidan av holmen. Där gick det helt ok att ta några kliv ner på stenarna för ett bad.

Slite badstrand

Stor, fin sandstrand nära samhällets centrum. Tennisbanor, strandbar och ett trevligt café i Badhusparken som ligger intill. Långgrunt med mjuk sandbotten.

Vikänden

Stranden som föll i glömska. Längst inne i Kappelshamnsviken är sandbottnen helt fantastisk, men från denna (före detta) badplats får man vada i genom vassen i gegga. Stranden kändes helt övergiven, men när man väl kommer ut är läget helt ljuvligt, speciellt kvällstid.

Kappelshamn

Några kilometer från ovanstående plats ligger däremot ortens riktigt välskötta badplats. Vackert läge i villaområde med utsikt över stort öppet hav. Här ska man veta att det ofta är kallare i vattnet än på många ställen runtomkring!

Snäckersvallen

En brygga som brukar få återbesök tack vare det trevliga badsällskapet :) Inte så djupt, men oftast tillräckligt för att kunna simma. Fin bänk att sola på ute på bryggan.

Bästeträsk, västra

En tur med kajaken i Gotlands största sjö tog mig till denna steniga strand. Botten bestod också av småsten. Kristallklart vatten och väldigt grunt, vilket betydde varm temperatur.

Bästeträsk, rastplatsen

På kartor kallas detta badplats, men det var inte lätt att komma i på de hala stenarna. Rastplatsen är däremot väldigt fin och det var en perfekt plats för att lasta av och i kajaken.

Gustavsvik

Min favorit av de stränder som man kallas Visbys. Lång brygga med handikappramp. Vill man simma på någorlunda djupt vatten är det längst ut man ska. Fin strand med sand och gräs där man kan sitta och njuta.

Snäck

En km längre bort från ringmuren hittar vi campingen och semesterbyn med detta namn. Trots den vackra bilden jag tog är det ofta rätt öde här. Är det släken (=algerna) i strandkanten? Det utsatta, blåsiga läget? Långt att gå från parkeringen? Egentligen är det ganska fint, men jag får inte nån känsla av att vilja vara kvar någon längre stund.

Brissund

Vi fortsätter norrut på västra kusten och hittar denna vildvuxna och vidsträckta strand. Här hittar man nog alltid i läig plats och någon sandgrop eller bakom någon buske. Det är stenig botten här, men ändå lätt att ta sig ut.

Lickershamn

I närheten av småbåtshamnen finns denna gulliga badplats som får högt betyg. Skyddat läge tack vare hamnpirarna. Möjlighet att hoppa i eller gå i från stege från en pir. Annars en utmärkt liten sandstrand. Och närheten till krog OCH fiskrökeri gör ju inte stället direkt mindre attraktivt. Sist men inte minst: otroligt vackra solnedgångar med sitt västerläge.

Hallshuk

Hamn på öns nordvästra spets med en synnerligen vacker miljö. Steniga stränder runtom. Här varnar man för underströmmar vilket gör att det är säkrast att simma i hamnen och det går bra eftersom det inte är någon större trafik. Så det är bara att balansera ut längs med västra kanten och gå i från en stege.

Tajnungs sandgrop

Stenbrotten är kända som alternativa badplatser på Gotland, men det här var en ovanlig upplevelse. Hit hittade vi tack vare det nyöppnade caféet Kafé Pölen. Gropen är belägen mittemellan Hangvar och Hall. Klart vatten och grus på botten. Och caféet kan verkligen rekommenderas, speciellt deras smoothie.

Follingbos kalkbrott

Det blev ett kalkbrott under årets semester på Gotland och då valde vi Follingbo, bara några kilometer öster om Visby. Följ skyltningen mot Svajdestugan! för här finns ingen skyltning som hjälper turister. Stenbrottet är lagom stort, vattnet är kristallklart och varmt. Jag förstår varför yngsta dottern fastnade för detta bad redan första gången hon besökte det.

Katthammarsvik

Rökt fisk tänker nog många när de hör namnet, så även jag, för restaurangen och butiken är mycket bra. Men ett dopp måste ju ingå när man besöker Östergarnslandet. Detta trots att temperaturen inte nådde upp till mer än 13 grader när jag var där. Tur att man är kallbadare under vintern.

Barläst

I historisk kalkstensindustrimiljö hittar man en gammal pir med badstege. Badet betjänar traktens stugägare. Utsikten mot Cementa i Slite på andra sidan viken är inte så mycket att skryta med, inte djupet heller. Men vill man ta ett snabbt dopp så duger denna badplats.

Skärs udde

Vid ovanstående badplats fick jag tips om denna vackra udde där det både finns ett fiskeläge och betande får och hästar. Så här ska man köra försiktigt. Man kommer dock längst ut på uddens spets med bil och kan parkera 20 meter från vattnet. Botten är lite gungig och det är grunt, så hit far man nog mest för naturupplevelsen.

VÄRMLAND

Lakelodge, Våtsjön

Rastplatsen och restaurang utanför Karlskoga ståtar med detta engelska namn, men Våtsjön låter ju mera svenskt. Här parkerade jag för att enkelt kunna lyfta i min kajak, men i anslutning till anläggningen finns en bra brygga med stege och faktiskt också en liten sandstrand. Motorledstrafiken var tyvärr ett stort minus, men jag var ju ute efter lite mer fridfulla platser, som följer....

Våtsjön norr om Timmerviken

Den finaste naturhamnen jag hittade för att parkera kajaken. Släta fina klippor att ligga och sola på. Och det gick hyfsat enkelt att ta sig i i den lilla bukten. Soligt läge vid lunchtid.

Våtsjön söder om Lövön

Längs med sjöns sydvästra kant var det svårare att hitta klippor. Här fick jag anpassa mig efter var jag kunde komma nära land med kajaken, för det var väldigt stenigt. Jag är glad att jag hade badskor på mig, för botten var geggig.

SMÅLAND

Södra Ekenkajen

Mitt årliga besök i Urshult blev i år ganska intensivt och därför hann jag bara med ett dopp. Ortens mest centrala bad, vid sjön Åsnens sydspets, är ett godkänt alternativ. Bryggan ligger mitt i en välskött park nära centrum, så det är nära till både butik, buss och matställen. Grunt och med grusig botten.

SKÅNE

Vittsjön, Blåbärsstigen

På genomresa efter Eurovision Song Contest i Malmö fick jag tips om denna sjö i norra Skåne. Hittade inte rätt, tror jag, för någon organiserad badplats var det inte, men botten var av sand och vid stranden låg småbåtar och väntade på sommarens inträde. Lätt att ta sig i och det blev hyfsat djupt efter tjugo meter.

ÅLAND

Mariebads badstrand

En badplats som uppfyller alla kriterier för att få högt betyg: sandstrand, sandbotten, restaurang, beachvolley, solstolar att låna. Bra är det dessutom att det blir djupt fort, inte minst när det är kallt och man snabbt vill doppa sig. Enda minuset här är närheten till den ibland hårt trafikerade östra utfarten.

Algrundet

"Favorit från förr". Eftersom jag har bott i stadsdelen Östernäs i Mariehamn vet jag vilken fridfull plats detta är. Lagom stor sandstrand, långgrunt. Bra plats för morgonbad.

Espholm

Ett sensommardopp vid eftermiddagstid, med ljumma vindar och någorlunda temperatur i vattnet. Ja, det var så det var när jag nådde den magiska gränsen 100 badplatser. Espholm är bekant sedan tidigare och miljön är härlig med skärgårdskobbarna utanför och en någorlunda "inbäddad" vik. Botten är bra till midjehöjd, men sedan blir det lite gyttjigt. Annars får rekordplatsen ett mer än godkänt betyg.

Kungsö

Vid Jomala kommuns västkust ligger en vacker, lite "vildvuxen" strand som jag fick tips om för några år sedan. Här kan det verkligen blåsa! Men sandbottnen är härlig och du får oftast vara i fred för platsen är lite "hemlig" ;)

Småholma

En gammal klassiker vid det här laget. Möckelö, där stranden ligger, har dock bebyggts ordentligt under de år jag bodde på Åland och även efteråt. Bostadsområdet i närheten stör dock inte friden på stranden. Rikt fågelliv och ofta lugnt vatten, men ett minus är den ibland lite väl omfattande växtligheten på botten.

Kvarnboviken

En badplats i en inre vik mitt på fasta Åland. Har man tur är man där när kvällssolen är som finast. Liten sandstrand. Botten är sisådär så här föredrar jag att gå i från den gedigna bryggan. Det finns ett litet hopptorn på den och djupet är där 3 meter. Högt totalbetyg.

Långsjön

Stor insjö med åländska mått. Vid Grelsby strand finns en fin brygga som hör till hotellet, vilket förklarar badtunnan och bastun som säkert går att hyra. Djupt direkt nedanför stegen och fint vatten.

Bambölevik

En mycket populär badplats centralt på Åland, där vattnet ofta är lite varmare än på andra ställen. Sandbotten på simskolesidan och hopptorn för de lite äldre. Fina klippor för solbad och picknick. Enda minuset är parkeringskaoset en varm sommmardag.

Kärringsund

Campingen är en idyll. Det är vackert som en tavla. Men den dyiga botten med en del växtlighet drog ner badupplevelsen. Fint däremot med en dusch så att man skölja av sig sand och en trevlig restaurang ovanför stranden.

Eckerö Camping

Vid Eckerö Camping och stugor i Skag ligger denna badplats i ett idylliskt läge. Bryggan hade förstörts av isen i vintras, fick jag veta. Så jag fick ta mig i från klipporna, vilket gick utan problem. Fast och fin sandbotten en bit ut.

Södra Björkskär

En eftermiddag i kajaker tog mig och mina döttrar till denna holme nordost om föregående bad. Fantastiskt solläge på södra udden. Inte så långgrunt och släta stenar att gå i på.

Skagudden, nordspetsen

Precis som vid föregående plats ett härligt läge, men här är det mot norr. Det är inte så många öar och skär kvar längre norrut, sen är det öppet hav. Släta klippor i röd granit och ganska lätt att ta sig i för ett svalkande dopp med vacker omgivning.

Sämjovägen

I Skag bodde vi Häggbloms stugor som erbjöd denna fina kvällsvy. I princip omöjligt att inte lockas till ett kvällsdopp. Jag gick i direkt från land och det blev inte djupt ens utanför bryggorna. Ganska mycket tång i vattnet. Behållningen var ett stilla hav i solnedgång.

Råttgrund

Har man bestämt sig för att paddla ut och bada så har man. Men här var det väldigt grunt och halt att gå. Det blev så att jag satte mig ner och badade. Ön var dessutom överbefolkad av fåglar. En av de sämre platserna i år, men vädret var vackert i alla fall.

Fågelbogrundet

Samma som ovanstående kan sägas om denna minst sagt udda plats. Men det var ingen trängsel på "stranden" ;)

Kattnäs

Hammarland har flera fina badplatser och denna är en som jag gärna återvänder till. Bilden talar för sig själv, men jag kan tillägga att det är ett fint område för både en picknick och en promenad. Kvällssol vid Marsunds östra sida.

Öra strand

En liten gullig och klippig badplats vid Marsundsbron. Stabil och välskött brygga, men geggig botten. Läget för solbadande är väldigt fint, men tyvärr ligger badet lite för nära Ålands mest trafikerade väg mellan Eckerö och Mariehamn.

Lilla Holmen

Här började mitt vinterbadande en gång i tiden - och platsen är idealisk för det. Fina förutsättningar med omklädningsrum och en pump som håller vaken öppen. Men man ska komma ihåg att det också är en härlig badplats på sommaren. Att den ligger så centralt i Mariehamn är ju också ett stort plus, både för den som vill ta ett dopp på lunchen eller för turisten som vill ha nära till glasskiosker och restauranger på Torggatan några hundra meter bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar