måndag 1 mars 2021

Här är årets badplatser 2021

Rekordet är slaget! 72 badplatser i Närke, Sörmland, Västmanland, Småland, Värmland, Uppland och på Åland och Gotland. När man samlar på badplatser får man se sig omkring mycket och ibland leta sig fram till de finaste lite undanskymda platserna. Därmed inte sagt att de populära badplatserna med mycket folk heller är fel, det beror på vad man gillar. Jag har fått fina tips även i år och trevligt badsällskap! Jag har också fått frågor om hur man hittar vissa av platserna och jag berättar gärna mer om du hör av dig till hallbacka@hotmail.com. Vilka favoriter fick jag i år då? Ja, Degersand i Eckerö på Åland är ju alltid i toppen, men i år vill jag lyfta fram några nya bekantskaper: Tisarstrand i Hallsberg - en härlig camping- och badplats för en heldag med vackert väder! Labbsand, strax norr om Degerfors vid Möckelns östra strand. Vilken riviera och dessutom med en mycket trevlig restaurang med panoramautsikt från bordet! Sist - och faktiskt minst - Igeltjärn i Kilsbergen, en riktig hallelujaupplevelse med sin vackra skogsnatur och fridfulla omgivning. Här följer nu listan med alla recensioner.

Närke

Hultsjön, Hallsberg

Det är inte mycket som avslöjar att den här badplatsen finns ute vid närmaste landsväg. Man tar sig till sjön från Hallsbergs kyrka och 6 km söderut. En underbar liten vik i en liten skogssjö. Fin fast sandbotten. En liten klippa vid ena sidan. Det lär finnas flera klippor längs med stranden som nås via stigar. Inga faciliteter förutom en soptunna. Men vackert och mysigt!

Tisarstrand, Hallsberg

En toppenfin plats vid Tisarens östra sida. Här finns möjligheter för alla typer av badare, en liten vik för de allra minsta, brygga och ett litet hopptorn för oss äldre. Du kan vistas på gräs, klipphällar eller sandstrand. Steka i solen eller gömma dig i skuggan under de många träden. Här finns också camping med glasskiosk och minigolf. Högt betyg!

Hästhagsbrottet, Kumla

Tack vare en Facebookinbjudan kom jag och sambon med i gruppen "Kallbad i Kumla och Örebro med omnejd" i början av året. En entusiastisk skara vinterbadare. Detta brott utanför orten Hällabrottet öster om Kumla passar riktigt bra för ändamålet och vaken hölls öppen under de nästan två månader som det var is. Fina ytor att vistas på och bra brygga. Idylliskt förstås även på sommaren.

Skogsbrottet, Kumla

Detta brott är granne med Hästhagsbrottet, men här finns det inte alls någon ordnad badplats. Av de brott jag testat under mina år som samlare rankar jag detta som det sämsta, men det kan bero på att vattennivån var väldigt hög vilket gjorde att gräsytan att vistas på var vattensjuk, vattnet var fullt med pollen och vädret var mulet. Dessutom är det en hel del privata tomter runt brottet, vilket gör att platsen där det fungerar att bada är väldigt liten.

Södra Ånnabosjön

Här badas det, precis som vid Hästhagsbrottet, året om. På sommartid kan det bli mycket folk i vattnet, vintertid lagom många för att hålla vaken öppen. Tyvärr var inte värmestugan öppen för omklädning, p g a pandemin. Fina vandringsleder runt Ånnaboda, som är ett oerhört populärt strövområde i Kilsbergen.

Gårdsjölägret, Stora Gårdsjön

Rast- och lägerplatsen söder om sjön är värd ett besök! Hit vill man återvända! Fridfull skogssjö och fina faciliteter. Vandringen dit från närmaste parkering bjuder på vacker utsikt från en hög kulle.

Gårdsjötorp

Samma sjö som just beskrevs, fast i det nordöstra hörnet. Detta är inte någon officiell badplats utan bara en fin udde med plats för två strandstolar :) Här njöt vi av stillheten och att bara sitta och lyssna på vattnets kluckande mot klipporna. Badmässigt var det lite svårt att ta sig i på de hala stenarna, så här var behållningen att vi fick vara ifred och njuta av naturen och utsikten.

Sjötorpet, Stora Gårdsjön

Samma sjö är med tre gånger i år. Vid den sydvästra spetsen finns ett torp som man kan hyra och det gjorde vi för några nätter. Alldeles intill låg en mysig badplats. Botten var fin och det blir fort djupt. Grillplats alldeles ovanför. Bäst när det är sol på eftermiddagen.

Igeltjärn

Alldeles vid vägen mellan Frösvidal och Gårdsjötorp finns denna idylliska badbrygga. Det här är årets minsta sjö, men vattnet var fräscht, liksom bryggan och stegen. Sol mot bryggan på eftermiddagen. Perfekt läge efter en vandring eller om man svettats i skogen på jakt efter svamp.

Stora Dammsjön

En dryg kilometer öster om Igeltjärn ligger denna sjö som inte var så speciellt inbjudande faktiskt. Men jag kanske gick i på fel sida? Bottnen var stenig och vattnet väldigt stillastående. Ovanför båtbryggan som finns på bilden fanns i alla fall bord och bänkar för den som vill ha picknick. Och Kilstbergens natur på vägen dit är dramatisk och väldigt kuperad.

Kalltjärn

Kilsbergens finaste sjö vid sidan om Ramsjön (se nedan), i alla fall av de jag har hittat. Här får man en ordentlig skogspromenad från parkeringen i Bocksboda, cirka 1,5 km. Väl framme vid KFUM Orienterings stugor hittar du denna välskötta badplats med både badbrygga och hopptorn. Fin grillplats alldeles vid sjön, där det också finns några fina klippor. Jag upplever inte detta som en tjärn, snarare en liten sjö med friskt vatten.

Bocksbosjön

Inte långt från Kalltjärn ligger denna lilla sjö, intill naturreservatet Ånnarote. Här är känslan att man åkt nästan tills vägen tar slut. Att det fanns en fin badbrygga och ett bad med sandbotten alldeles intill vägen var det inga skyltar som skvallrade om. Här är det lugnt och skönt och här kan man ta ett dopp när man svettats i jakten på kantareller.

Klockhammar

En av årets nykomlingar och överraskningar! Vilken badplats! Visserligen var det kallt i den lilla dammen i början av juni, men vilken miljö! Ortens samfällighet sköter platsen med den äran och uppmanar gästande badare att swisha en slant och det var det ju värt! Fin sandbotten, härliga gräsytor, lekplats och stabila bryggor.

Ramsjön

Kilsbergen har många små pärlor och detta är en av dem. Sjön ligger längs med vägen mellan Nora och Närkes Kil och vid badet finns fina platser för solande och picknick. Två badbryggor och djupt vatten ganska snabbt. Vill man gå på lite sightseeing rekommendera en promenad till närliggande Ramshyttan med sina vackra ängar och hagar.

Björktjärnen

Vid rastplatsen längs Bergslagsleden finns södra ändan av denna skogssjö med klart och fint vatten. Botten är stenig, men platsen fantastiskt vacker! När jag besökte platsen, i början av sommaren hörde jag fler badare, på norra sidan..

Björktjärnen, norra

..så när det några månader senare var det dags för svamp- och lingonplockning passade det bra att svalka sig vid norra badplatsen, som var mycket finare, med gräsytor och sandbotten. Kruxet här är att denna sida av sjön ligger inom ett militärt skjutfält. Hit har man bara tillträde vissa dagar, vilket det informeras väldigt noggrant om på stora skyltar. Så det kändes lite extra exklusivt när man kunde vara här.

Hultasjön, Garphyttan

En f d kommunal badplats som är lite lurig att hitta eftersom alla skyltar är borta och eftersom man måste parkera en bra bit ifrån. Fina gräsytor att sitta på vid den lilla skogsjön. Botten är förvånansvärt bra, men det blir inte speciellt djupt. Verkar vara en populär plats för folk med hund och häst. Bästa solchanserna är på morgonen, eftersom höga träd annars skymmer platsen.

Rostastrand, Örebro

Hemmabryggan vid Svartån! Biltema sålde en praktisk bryggstege, vilket gör att det nu kan bli dopp vid egna bryggan. Botten är stenig, vilket är att föredra framom dy. Här har jag dock stor respekt för att det är strömt, så det blir inga långa simturer. Men för kallbad funkar det och då är förstås fördelen att det är knappt 20 meter till den egna duschen.

Karlslunds tegelbad

Årets nyhet i Svartån! Kommunen har byggt en ny badplats snett mittemot Karlslunds herrgård. Positiv överrasking! Här är det inte så strömt i ån och vattnet såg klart ut. Man kan simma till andra sidan ån, där det finns riktigt fin sandbotten. Fin plats för grillning och picknick.

Hästhagen

Ett å-bad som invigdes i fjol. I klass med badet vid Karlslund, men det är djupare direkt utanför bryggorna. Inte heller här känns strömmen farlig. Ibland kan man få trängas lite med kanotister för ån är inte speciellt bred. Stora fina gräsytor intill liksom Örebros mest populära (?) discgolfbana.

Snavlunda

Fem kilometer hemifrån ligger denna natursköna plats, omgiven av ridstigar, promenadstigar och åkrar. Tänk vad nära det är att komma ut på landet! Vattenkvaliteten är av någon anledning inte så fräsch här, kanske för att ån är mer stillastående här än närmare staden. Men bryggan är mycket bra. Bord, bänkar och grillplats finns.

Alnängsbadet, Örebro

Här badar jag hellre på vintern än på sommaren, vilket blev fallet i år. Här bottnar man inte i vaken vid bryggan, vilket jag hade föredragit. Men omgivningarna får plus med vandringsstigar i naturreservaten vid Oset och Rynningeviken alldeles i närheten. Här får man sällan vara i fred. Många flanörer längs närbelägna Svartån och en fin grillplats vid badet.

Södra Lången

En mycket liten sjö som har fördelen att den ligger nära Örebro. Men under högsommaren var vattenkvaliteten inte den bästa. Det luktade lite unket om vattnet. Botten är också lite sumpig när man kommer en bit ut. Synd med dessa negativa aspekter med tanke på att den omgivande miljön med både gräs- och sandytor är fina. Här finns till och med en liten fotbollsplan för den spelsugne.

Leken, Lekeberg

Lätt att nå från E18 mellan Örebro och Karlskoga. Badet ligger på en udde med utsikt åt tre väderstreck. Fint för medhavd middag på kvällen! Passar alla åldrar, för här är det grunt en bra bit ut från land, men det finns också brygga och flotte med ett litet hopptorn att dyka ifrån.

Lillsjön

En favorit från i fjol i ett vackert naturreservat och på skyltarna kallas det "naturbad". Det betyder att det t ex inte finns omklädningsrum eller toaletter. Strandremsan med sandstrand har minimal bredd, men är utsträckt. Mjuk fin sandbotten och lagom långgrunt för att locka i huvudsak familjer med små barn.

Sixtorp, Multen

Populärt bad i närheten av Mullhyttan. Här är det liv och rörelse under soliga sommardagar. Café- och glassförsäljning, uthyrning av kajaker och SUP:ar finns. Det kan bli trångt när man ska ta sig i vattnet, men har man väl tagit sig förbi folk vid bryggan rekommenderas en simtur till eller runt badflotten en bit ut.

Tjugestasjön

Den charmiga byn Tjugesta, med sina angränsande sommarstugeområden, är en trevlig bekantskap. Badet är klart godkänt, men platsen är utsatt för mycket vind, dock fint ordnad med grillplats och bord. Eftersom badet togs tidigt på våren låg inte hela bryggan i än när undertecknad ville i. Men det stoppar förstås inte en badplatssamlare.

Norra Ässundet

Glanshammarsbygden har flera fina badplatser och vid Ässundet i Hjälmaren finns en av dem. Här är det folkliv på sommaren tack vare caféet med sina kända räksmörgåsar, cykelfärjan som tar cyklister från Ässön, samt en intensiv båttrafik. Badet är barn- och handikappvänligt (med ramp) och på kvällstid får man solen rakt emot sig när man går i.

Pelles kalkbrott, Tåsta

Ett härligt ställe som vi upptäckte förra sommaren. Det blir så kristallklart fint vatten i dessa brott! Här är dessutom lätt att ta sig i från ena sidan, på alla andra ställen är det bråddjupt. På badplatsen kan det bli mycket folk på liten yta om vädret är bra och vattnet är varmt.

Katrinelund

Norr om Stora Mellösa ligger den här fina badplatsen. Verkligen barnvänlig med stort område mellan bryggorna där det inte är djupt. Längst ut bli det dock det. På gräsytorna vid badet får många plats och det finns bra möjlighet att välja en solig eller en skuggig plats.

Hjälmarbaden

Mysig, välskött badplats på cykel- och bussavstånd från Örebro. Själva badet är verkligen inte stort, men det finns mycket fina gröna ytor att vistas på runtomkring. Natursköna omgivningar att bekanta sig med. Varför inte t ex en promenad över bron till Ässön för att hitta ett eget litet smultronställe?

Västra Vinön

Hjälmarens största ö är lätt att tycka om och vandringsleden längs med västra sidan är vacker och fridfull. Här passerade vi den första badplatsen man kommer till när man kommer från färjeläget för att efter någon kilometer till komma fram till en fin brygga med stege. Här fanns precis så mycket hål i isen att det gick att göra en passande vak utan redskap. Uppfriskande och med fin vy över sjön.

Karl-Gunnarshamn, Vinön

Vid andra besöket på ön i år sökte vi en ny badstege och fann den i gästhamnen längst norrut. Som ses hade vi fantastiskt väder, sol och vindstilla. Utsikten över Storhjälmaren är den närmaste känslan av att vara vid havet man komma i den här delen av landet. En ljuvlig upplevelse, helt enkelt!

Brevensån

En utflykt till Brevens bruk i Östernärke är verkligen inget att ångra! Vacker bruksmiljö och flera badplatser i närheten. Här spelade vi discgolf först, vilket gjorde att man fick upp värmen inför ett iskallt dopp i en djup å. Åtminstone bottnade inte jag som är 1,85.

Västmanland

Käppstabadet, Gyttorp

Ett bad vi verkligen gillade! Vi satt på en platå med gräsmatta lite ovanför sandstranden och hade panoramautsikt över sjön Vikern. Fin botten hela vägen ut och lagom mycket folk. Enda nackdelen var närheten till en rätt så trafikerad väg.

Hitorpsbadet, Nora

Vid Norasjöns sydligaste vik ligger denna lite undanskymda badplats. Vackra omgivningar och gott om plats på stranden, men inga faciliteter. Fint för den som vill ha lite lugn och ro. Väldigt långgrunt och lite "soppig" botten en bit ut. Ett par kilometer bort ligger Nora centrum med charmiga butiker och restauranger.

Prästryggen, Frövi

Omskriven som "Lindesbergs bästa badplats" och jo, det var trångt i vattnet, vilket tyvärr ger minus. Barnvänligt med fin sandbotten. Och visst är platsen fin! Möjlighet att steka i solen på sandstrand eller välja lite mer skuggig plats under träden längst ut på udden. Glasskiosk och minigolf med begränsade öppettider.

Sjöbodviken, Lunger

I närheten av Lunger, söder om Götlunda, lånade vi kanot och for ut i denna lugna, vackra vik som faktiskt har tre badplatser. Vi valde den längst österut, som har en fräsch och väl underhållen brygga. Innanför den lilla stranden finns fina möjligheter att sitta och fika/äta och en liten lekplats. Det är mycket växtlighet i sjön (Hjälmaren), speciellt näckrosor, så området man kan simma i är aningen begränsat.

Sörmland

Skjulsta

En favoritplats vid Eskilstunaån i utkanten av staden. Här badas det också på vintern, men på grund av pandemin har inte bastun varit igång. Men det hindrar förstås inte ivriga badare. På sommaren finns valmöjligheter med antingen sandstrand eller bryggan som ses på bilden.

Vilsta

Inte lika mysig plats som Skjulsta. Här kan det bli ordentligt befolkat på de stora gräsytorna på kvällarna. Barnvänlig vik kompletteras med badbryggor för de som simmar bra. Är strömmen stark ska man vara försiktig.

Vilsta koloniområde

Vacker plats i anslutning till kolonilotterna nära järnvägsspåret. Hit hittar inte alls lika många jämfört med Vilsta och Skjulsta. En liten brygga och en pytteliten sandstrand. Plus för närheten till stadens centrum och de vackra träden :)

Sommarhemmet, Skogstorp

Om vi ska gradera å-baden i Eskilstuna kommmer det här som nummer 2 efter Skjulsta. Jag och kollegan var här i oktober och då fick vi vara ensamma på lunchen, men jag tänka mig att detta är ett populärt ställe på somrarna. Fina grillmöjligheter, bra barnområde innanför bryggan och ett lugnt område utan trafik. Detta blev dessutom årets rekordplats, för detta var 71:e badstället för mig :)

Kofältet, Torshälla

Ännu ett fint å-bad i Eskilstuna (Örebro har lite att lära...). Välskött litet parkområde, med bänkar och bord för picknick. Stor parkering. Lång brygga längs med åkanten. Dock inget ställe för barn. Det är ganska strömt och så djupt att jag inte bottnade.

Borsökna, lilla badplatsen

Borsöknasjön är en fin liten sjö med klart vatten - den sjö som ligger närmast mitt jobb. Ett bättre alternativ än å-baden som nämnts här ovan. I år blev jag introducerad av arbetskamraten Fatima (på bilden) till en mindre badplats än den mer kända på andra sidan sjön. Bra brygga fanns det här också och det är säkert lugnare här än på den stora badplatsen sommartid.

Kullerstastrand

En fin badplats med sandbotten för dig som inte vill trängas på de stora stränderna i närheten. Ligger vid Mälaren i ett mysigt sommarstugeområde någon mil utanför Eskilstuna. Vädret var inte direkt inbjudande i slutet av september, men desto roligare att få sällskap av två körkamrater. Det fanns ingen skyltning hit och det fanns inte många ställen att parkera, så att cykla hit är att föredra.

Muskan

Sjön ligger några mil norr om Nynäshamn och runt den finns en fin vandringsled på 9 km. Alltså upplagt för ett badstopp på vägen. Vi valde en fin klippa i norra änden av sjön, nära den officiella badplatsen som vi tyckte såg tråkig ut. Klippan med den lilla "badviken" intill blev ett perfekt lunchställe med härlig sjökontakt. Inte någon vidare botten dock, så det blev ett snabbt dopp.

Körunda

Vid samma sjö ligger golfbanan och hotellet, som i sin tur erbjöd bastuflotte med bad. Eftersom den var så fullbokad fick vi nöja oss med ett dopp på morgonen. Välordnat och fint och fräscht vatten. Ett bastubad i glada vänners lag är säkert härligt här.

Minneberg

Ett bad i Stockholm blev det i år, i den vackra stadsdelen Minneberg i närheten av Alviks tunnelbanestation. Här bjöds vi på en fin badupplevelse, trots ett gäng skarvar som ockuperade badflotten. Men bryggan var väl tilltagen, med fyra stegar och bänkar att sitta på. Ett fint stadsbad, helt enkelt och på sommartid är det populärt att sitta i en liten backe ovanför och äta medhavd mat.

Värmland

Labbsand

Att ta sig från Örebro till sjön Möckeln mellan Karlskoga och Degerfors tar inte mer än 35 minuter. Från i fjol vet jag att det finns många fina badmöjligheter runt sjön. Vi valde denna gång denna vackra sandstrand. Noterbart att stranden delats av så att även hundar fick möjlighet att bada. Här finns dessutom en trevlig restaurang som har öppet när vädret är bra. Vi åt väldigt god lunch och njöt samtidigt av sjöutsikten..

Småland

Rävabacken, Urshult

Vilken upprustning sedan sist! Campingen bredvid har fått nya ägare och bryggor och omgivningar har rustats upp. Problemet med gäss som skitar ner verkar vara borta. Platsen vid sjön Åsnen är mycket naturskön och tätorten ligger på bekvämt cykelavstånd. Omklädningshytter för den som känner att den har behov av det.

Södra Ekenkajen, Urshult

Inne i Urshult kan man ta sig ett dopp här, men som badplats är den inte mycket att ha, trots fin brygga. Stenig och tråkig botten, inga faciliteter. Öppen parkmiljö som i och för sig inbjuder till en stunds avkoppling vid vattnet, men platsen ligger för nära stora landsvägen.

Gotland

Gustavsvik

Att Gotlandspremiären i år fick bli i Gustavsvik var ingen slump, i värmande vårsol och utan blåst blev det en underbar upplevelse. Här vandrar många förbi längs med strandpromenaden, så publik får man räkna med, liksom sand mellan tårna. Men platsen har något speciellt, kanske framför allt det stora havet och den vackra horisonten.

Kallis, Visby

Vid ett kallbadhus kan man förstås bada året om! Här finns en lång brygga vilket gör att djupet varierar nedanför de olika stegarna. Liten sandstrand upp emot Almedalsparken. Badet är väl egentligen rätt ordinärt, men läget i stadens centrum är ju inte dumt, ifall man blir badsugen mitt i en shoppingrunda, eller före lunchen. Och det brukar man ju bli ;)

Kappelshamn

I Kappelshamn på norra Gotland finns flera badplatser och i år blev det världspremiär för mig vid idrottsklubbens lilla brygga. Fin stege och lagom djupt, två bra förutsättningar för ett fint dopp i fyragradigt vatten.

Slite badstrand

Slites största badplats är inte alls pjåkig. På våren när det är kallt föredrar jag badstegen som man når om man går ut från Badhusparken. Där finns också fina hytter under tak att byta om i. Ett minus är att det var väldigt grunt för en lång man, men annars är det många plus för mijön.

Lickershamn

En pärla på nordvästra kusten, några mil norr om Visby. Pittoreskt fiskeläge med storslagen natur runtomkring. Badet sker antingen i hamnen, som vi valde denna gång, eller strax vid sidan om. Överraskande stenig botten trots en fin liten sandstrand. Med andra ord, vyerna och miljön i omgivningarna får 10 av 10 poäng, själva badet får 5.

Själsö

På bekvämt avstånd från Visby hittar vi ett litet fiskeläge med storslagen utsikt över horisonten. I hamnen finns flera möjligheter att doppa sig. Fridfullt och naturskönt. Bra promenadstigar längs med havet om man går norrut.

Åland

Lilla Holmen, Mariehamn

"Hemmabadet" från förr som tyvärr får färre besök än tidigare, men så fort jag är på Åland vill jag dit. Har skrivit om platsen i många blogginlägg tidigare år, så superlativerna sammanfattas här enkelt med: vackert, badvänligt, centralt och en samlingsplats för örikets vinterbadare.

Nabben, Mariehamn

Denna strand har man ibland nobbat för att det är så otroligt långgrunt. Lite tråkigt är det också att den ligger så nära Lemlandsvägen. Men det är ju en av Ålands största stränder, det finns volleybollnät och bra lekmöjligheter. Årets nyhet är dessutom en strandbar! Den är precis det som behövs för att lyfta ett sådant här ställe.

Algrundet, Mariehamn

En vacker, lite undanskymd plats i stadsdelen Östernäs. Och vi som känner till denna fina lilla sandstrand vill kanske inte att den ska överbefolkas? Här är det långgrunt för att plötsligt bli väldigt djupt. Stranden passar för den som vill vara lite i fred, kolla in båtlivet och för barnfamiljer som tryggt kan övervaka när barnen plaskar närmast stranden.

Mariebad, Mariehamn

Badhuset är en pärla och sommartid finns en fin liten strand att vistas på, men i år blev det istället vinterbad från trappan som nås via stora motionsbassängen. Jämfört med Lilla Holmen är det inte samma naturupplevelse, men fördelen här är förstås närheten till bubbelpooler och bastu, vilket gör att det kan bli flera omdopp! Enda nackdelen för vinterbad är att det är lite för djupt. Det är skönt att kunna stå på botten när man badar kallt, tycker jag.

Jomalviken

I närheten av landsbygdscentrum (f d naturbruksskolan) finns denna lilla favoritbadplats. Här är det sällan mycket folk. Här kan man ta med sig fika och sitta och njuta av naturen i sluttningen ner mot bryggan. Hoppa i kan man göra direkt från den eller gå i från land. Sandbotten en bit ut.

Flunderviken, Möckelö

Här får man bereda sig på kallare temperaturer än på stadens badplatser. Det beror antagligen på närheten till det öppna havet. Miljön är helt fantastisk fin, med röda granitklippor och stor utsikt. Mycket fin sandbotten. Hit far man definitivt för kvällsdopp i solnedgången. Det är grejen med detta badställe! :)

Kalvhagsudden, Hammarland

En fin plats som återkommer på listan i år igen, vilket beror på att goda vännens stuga ligger där. I år blev det premiär här redan i maj och vädret var på vår sida. Denna inre vik kan bli mycket varm! Att det var 17 grader i vattnet redan i mitten av maj bevisar det. Fina klippor av röd granit och härligt läge för kvällsdopp!

Bovik, Hammarland

Här har det inte blivit bad på många år och man kan undra varför. En fin liten sandstrand med rejäl och välskött brygga. Lagom långgrunt så att badet passar för alla åldrar. Enda minuset är att hundar inte är välkomna.

Käringsund, Eckerö

Käringsund är en fin anläggning, med restauranger, aktiviteter och olika boendemöjligheter. Stranden är inbjudande och miljön är mycket vacker. Men botten är tyvärr lerig. Det finns möjlighet att hoppa från en brygga en bit från stranden om man inte gillar det geggiga.

Degersand, Eckerö

Finare badplats är svår att hitta! Den har allt - mjuk, lång sandstrand, bra botten, vacker utsikt över öppet hav, ofta roliga och stora vågor, fina ytor att sitta på. Restaurang och camping i närheten. Femstjärnigt helt enkelt!

Godby simstrand

I närheten av caféet Uffe på Berget går vägen ner till badplatsen, som kanske är lite okänd (?) men som verkligen har sina fördelar. Nackdelen är att man aldrig hamnar på djupt vatten. Längst ut vid bryggan var det 65 centimeter djupt. Men platsen är härlig och välskött, med fina omklädningsrum och stora gräsytor.

Kvarnboviken, Saltvik

En fin liten badplats med det mesta man önskar sig. Fina bryggor med ett hopptorn längst ut. Sandstrand och sandbotten för den som vill gå i från land. Och en flotte att simma ut till.

Sandösund, Vårdö

Vid denna camping finns en fin sandstrand, men det tar väldigt lång tid att komma ut till djupare vatten. Eftersom vi var där i mitten av maj och temperaturen bara var 15 grader föredrog jag ett dopp från badstege vid campingens bastu. Inget speciellt med det egentligen, men jag rekommenderar verkligen platsen, som är mycket vacker. Bra, personlig service av Olof Salmi, som driver campingen och stugbyn.

Enigheten, Föglö

En hösthelg tillbringade vi på Föglö, där vi bodde på gästhemmet Enigheten. Hembygdsföreningen har byggt en fantastiskt fin bastu nära vattnet. Det enda som saknades här var belysning ut på bryggan, så ficklampa eller mobiltelefon behövs när man vill doppa sig efter mörkrets inbrott.

Degerby simstrand

Föglös kommunala badplats går inte av för hackor! Väldigt vackert belägen ute på en udde några kilometer söder om byn. Grunt vatten vid en mindre brygga men stort hopptorn och ordentligt djup för den som vågar. Sandstrand med fina lekmöjligheter för barnen.

1 kommentar:

  1. Merkur 25c Chrome Slant Bar DE Safety Razor - CCASINO
    The Merkur 25c is deccasino a great addition to your shaving arsenal. It's 1xbet a great razor that gives you a close and honest look at its features. You 바카라 사이트 can't

    SvaraRadera