Tidningen nämnde våra äldsta manliga lagtingsledamöter, Karl-Johan Fogelström och Christian Beijar, men bortsåg i detta sammanhang från röstmagneten Igge Holmberg och Göte Winé.
I lagtingsvalet fick vårt parti in 3 kvinnor och 3 män i lagtinget. Våra två ersättare är en man och en kvinna. Vår ordförande är kvinna, vår vice ordförande och partisekreterare är män, vår andra vice ordförande är kvinna. Vår styrelse har en jämn könsfördelning. Vi har en jämställdhetsgrupp med lika många kvinnor som män i. Vi har lockat till oss nya, yngre män i medlemsledet.
Det är bra att tidningen lyfter fram våra starka kvinnliga ledare. Lantrådet Camilla Gunell och social- och miljöminster Carina Aaltonen har precis som Nya Åland skriver fått välförtjänt beröm. Det intressanta är att ett parti som företräds av starka kvinnor men som samtidigt satsat medvetet på jämn representation upplevs som kvinnodominerat. Skulle motsvarande ha skrivits om vi haft en manlig partiordförande?
Vårt problem är snarare att de andra partierna har så skev könsfördelning. Socialdemokraternas starka kvinnliga representation ger våra kvinnor möjlighet att få plats i utskott, kommittéer, styrelser etc, men det blir svårare för våra män att få plats i beredande arbete eftersom de andra partierna ofta lanserar manliga kandidater.
Under hösten kommer vårt parti att lansera en kampanj för att lyfta fram jämställdhetsfrågorna på den politiska agendan och inom vårt eget parti. Vi är övertygade om att män och kvinnor ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter och att en jämnare könsfördelning i alla förtroendeorgan är en viktig framtidsfråga.
Ålands socialdemokraters jämställdhetsgrupp
Mia Hanström
Anders Hallbäck
Jessica Sundberg
Karl-Johan Nyholm
----------------------------
Tidningens chefredaktör Jonas Bladh svarar att det i deras artikel påtalades att lantrådet Gunell, tillsammans med minister Aaltonen och Barbro Sundback totalt dominerar bilden av socialdemokraterna utåt. Det är väl delvis sant och det har ju att göra med deras topp-positioner inom politiken, men att män skulle skrämmas bort från partiet på grund av detta verkar inte vara speciellt förankrat i verkligheten (se ovan). Inte heller att vi inte har några yngre män. Att socialdemokraterna drar till sig fler kvinnor än andra partier tror jag dessutom beror på att vi för en politik som inte bara koncentrerar sig kring traditionellt manliga områden. Vård, skola och omsorg säger sig alla värna om, men när frågorna ska debatteras är det ofta kvinnorna som är mest engagerade + de socialdemokratiska männen :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar