söndag 2 maj 2010
Oroande med ungdomsarbetslösheten
1-majtal
Det är med stor oro som jag som socialdemokrat kan konstatera att arbetslösheten skjutit i höjden inte bara i vår omgivning utan även här på Åland, fast läget är bättre här. Det som är värst här på Åland är läget för ungdomar.
I riket är krisen minst lika allvarlig, om inte ännu allvarligare, än under lågkonjunkturen i början av 90-talet.
Den finländska ekonomin har rasat ordentligt, till exempel sjönk BNP i Finland ifjol med nästan 8 procent, vilket var bland de värsta nedgångarna i hela världen!
Det här får naturligtvis återverkningar på Åland och inte minst för den offentliga ekonomin. Nu gäller det att använda de krympande resurserna på rätt sätt.
Vi skall inte fastna i pessimism – naturligtvis kommer konjunkturen att vända – och det gäller att inte göra panikbesparingar som skapar problem som blir svåra att hantera när finans- och jobbkrisen väl är över.
Landskapsregeringen borde ägna mycket arbete åt hur man skall se till att mildra effekterna av krisen i Finland och i världen.
Hur mycket energi ägnar landskapsregeringen åt problemet att nästan 200 ungdomar under 24 år på Åland är arbetslösa?
För merparten av dem räcker det inte att Mariehamns stad och Jomala kommun ordnar ett fåtal tillfälliga jobb för att mildra situationen något. De flesta av dessa nästan 200 unga arbetslösa kommer inte få jobb på det sättet ändå.
Dessutom finns det ett stort mörkertal. Det talas om att det kan finnas nästan lika många unga arbetslösa till, som inte syns i statistiken.
Det är statistiskt bevisat att den som blir arbetslös som ung – och får en dålig start på vuxenlivet, löper stor risk att drabbas om och om igen, det är därför det är så viktigt att alla ungdomar har möjlighet att få ett jobb och inte hamnar i en ond spiral.
Landskapet är med och finaniserar projekten med ungdomslotsar och Katapult – bra initiativ för att hjälpa unga att hitta motivation och hjälpa dem att hitta studier som passar för just dem.
Men det är fortfarande ett bekymmersamt läge inför sommaren. Visst, köpmannaföreningen har uppmanat sina medlemsföretag att försöka erbjuda ungdomar jobb i sommar och det är jättebra. Men i år finns det betydligt färre sommarjobbsplatser anmälda hos arbetsförmedlingen än i fjol. En hel del arbetsplatser har bestämt sig för att inte anställa sommarpersonal på grund av sparkrav.
I Sverige har den borgerliga regeringen lanserat en så kallad arbetslinje. Poängen är att alla kan hitta och få jobb, bara man lägger manken till. Detta trots en hög arbetslöshet och trots att man dessutom skall tvinga ut de som är för sjuka för att orka arbeta.
Det är en ekvation som inte går ihop.
Det man inte talar så mycket om är hur de nya jobben skall skapas. I en ekonomisk kris, när alla drar åt svångremmen, både inom den privata och den offentliga sektorn, är det inte bara att gå ut och söka jobb, när de inte finns.
Ur socialdemokratisk synvinkel är det inte de arbetslösa som är problemet – utan bristen på lediga jobb! Och det kan man ju inte lasta den enskilde för. Ett samhälle måste vara aktivt och det offentliga måste otvivelaktigt stödja vettiga satsningar som leder till jobb!
Socialdemokraterna här på Åland har föreslagit att landskapet skulle införa ett stödsystem för upprustning av allt turistboende som stugor, stugbyar, gästhem och hotell. Det skulle ge många jobb och samtidigt höja nivån på Åland som turistmål.
Vi har också föreslagit att utbyggnaden av självstyrelsegården borde genomföras nu under lågkonjunkturen – något som skulle skapa jobb inom byggbranschen.
Det finns alltså ett akut problem – att så många unga är arbetslösa just nu och att inte ens sommarsäsongen ser ut att kunna göra att dessa unga får in en fot på arbetsmarknaden.
Och så finns det ett långsiktigt arbete som måste göras för att skapa nya jobb: Det finns många driftiga ålänningar med massor av bra affärsidéer som kan leda till nya jobb. Alla kan vi tillsammans hjälpas åt för att välståndet på Åland skall kunna fortsätta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar