Samlandet fortsätter! Att hitta nya badplatser har blivit en rolig hobby, men det är också skoj att återkomma till fina platser jag har besökt tidigare. Enligt mina egna regler räknas antalet badplatser per kalenderår. Bada kan man göra året runt, men vissa platser passar förstås bättre och sämre beroende på årstid. Ta gärna en titt på tidigare års samlingar här i bloggen. Hoppas att kunna ge dig tips och inspiration till fina dopp! Ställena är samlade här landskapsvis, med ett undantag: Cypern ;) Ordningen är som följer: Närke, Västmanland, Sörmland, Stockholm, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Småland, Uppland, Cypern, Gotland och Åland. Havsbaden på slutet med andra ord :)
Närke
Rostastrand, Örebro
Hemmabryggan måste få komma först i den här samlingen. Detta är en privat tomt, så här får man känna sig exklusiv om man får doppa sig. Svartåns vatten kan ibland se brunt ut, men botten är finare än man kanske kunde tro och lyxen är förstås att kunna stiga ut från det egna uterummet, gå 20 meter och sen vara nere vid vattnet.
Hästhagsbrottet, Kumla
Här inledde sambon Ann och jag vårt vinterbadande i länet. Stenbrottet har blivit ett centrum för kalla bad tack vare Kumlas entusiaster. På vintern saknar man omklädningsrum, men platsen är annars oerhört fin. Vaken hålls igång under vintertid tack vare ivrigt badande och en värmande frigolitskiva.
Hästhagen
Ligger på cykelavstånd hemifrån nära Karlslunds herrgård i utkanten av Örebro. Men nu kan jag också skriva paddelavstånd. Bryggorna är fräscha och miljön runtomkring, med sin discgolfbana i vacker parkmiljö, är mycket fin. Åvattnet är faktiskt fräschare än man kan tro och för den som undrar är det inte strömt vid platsen, dock djupt redan vid stegarna på den stora flytbryggan.
Karlslunds tegelbad
Vi fortsätter längs Svartån och kommer till en glänta mitt emot Karslunds herrgård, där kommmunen anlagt en mycket fin badplats. Här varnas för strömt vatten vid höga vattenflöden, men det slapp jag, för det var totalt lugnt. Här finns, förutom den ovanliga trappan, fina ytor att ligga och sola på, men man får fundera i förväg på när träden runt omkring inte skymmer solen. Grillplats och otroligt fin natur. Det är något visst med åar och omgivningen runt omkring dem.
Snavlunda
Här kan hemligheten vara att inte komma för sent på säsongen. Å-vattnet är då inte alltid så fräscht. Hellre lite kallare, men friskt, eller hur? Platsen är mycket tilltalande och det finns bord, bänkar, grillplats, toaletter och en mycket rejält tilltagen stabil brygga. Sammantaget är det den bästa badplatsen vid Svartån, åtminstone i Örebros närområde.
Bocksbosjön
En liten pärla i Kilsbergen, nära byn Bocksboda. Vid första anblicken ser sjön ut som en bottenlös tjärn, men den lilla fina badplatsen överraskar med fin sandbotten och stadig brygga. Området att sitta på är dock väldigt begränsat. Vi var ett sällskap på fyra personer och då tog vi upp hela stranden, så när två barnfamiljer dök upp efter ett tag, ja, då blev det för trångt.
Ramsjön
Denna skogssjö söder om Nora (men i Örebro kommun) är en av de finare i närheten av Örebro. Badplatsen är välskött och det finns gott om bord med grillplatser, en bra brygga och sandbotten för den som föredrar att gå i från land. Men min nyinköpta kajak är det också ett bra ställe att sjösätta den och det är lätt att ta sig i och ur. Badplatsen är också ett vinterbadsställe.
Ramsjöns minsta lilla ö
Minsta badplatsen i år? Med möjligheten att paddla finns chansen att få komma ut till avskilda platser, men stränderna kring Ramsjön var inte så badvänliga när jag såg mig runt. Då dök dessa stenar upp. Det gick bra att gå i land och lätt att ta sig i vattnet. Utsikten över sjön var underbar och solen låg på perfekt på kvällen.
Ramsjöns övernattningsö
Oklart om ön har ett officellt namn, men tipset om att den finns fick jag av en paddlarveteran som nämnde just övernattningsmöjligheten, vilket består i ett vindskydd i hyfsat skick. Eldstad finns och lite överraskande; ett torrdass. Badstrand saknas dock. Så det är bara att kliva i någonstans där det inte ser så farligt stenigt ut.
Hällsjön
Vi stannar kvar i Kilsbergen, men har kommit till en liten skogssjö 3,5 km norr om Ånnaboda som man får ta sig till till fots. Utsikten från rastplatsen uppe på en hög klippa är magnifik, men det kan man verkligen inte säga om badmöjligheten, i alla fall inte nedanför nämnda berg. Soppig botten och strand med vassa stenar. Men ett bad blev det, vilket var härligt efter en svettig svamp- och bärplockningstur.
Södra Ånnabosjön
..och eftersom jag blev svettig igen efter vandringen tillbaka från ovanstående sjö, föreslog jag ett nytt dopp, men denna gång vid en av de finare badplatserna i Örebroregionen. Populär plats för folk av alla dess slag. Fina bryggor och klart vatten! Konstigt att det kan skilja sig så mycket mellan två små skogssjöar bara några kilometer ifrån varandra. Det enda som saknades en varm augustidag var en glasskiosk.
Björktjärnen
Vid sidan om Ramsjön och Södra Ånnabosjöns välkända badplatser är Björktjärnen möjligen Kilsbergens bästa. Skillnaden är att tjärnens bästa bad ligger inne i ett militärt skjutfält. Man behöver alltså hålla noga koll på när det är tillåtet att vara där, oftast på helgdagar. Badplatsen är vackert belägen på norra sidan av sjön. Fin botten och klart vatten! Platsen passade också utmärkt för att lägga ut med kajaken.
Igeltjärn
Liten tjärn som kanske inte ser så inbjudande ut med sina sumpiga strandkanter. Men bryggan är fräsch och fin och efter några timmar i svampskogen är det en välsignelse att få svalka sig. Nära till flera fina naturreservat.
Säbylundssjön i Kumla
Ny badplats för mig som passade utmärkt att fara till en varm dag när jag hade ett ärende till köpcentret i Marieberg söder om Örebro. Sjön ligger vid gamla vägen mot Kumla på höger sida om man kommer från sta´n strax söder om Mosås kyrka. Härlig sandstrand, fin botten, sjön blir varm på grund av sin litenhet. Flera möjligheter till dopp runt hela sjön. Riktigt bra betyg till denna lilla oas.
Hjälmarbaden
För mig som Örebroare blir frågan: cykel, bil eller buss till badet? Den här gången blev det buss (800 mot Odensbacken) vilket fungerade fint. Promenaden från stora vägen tar en kvart. Badplatsen är liten och charmig, men med tanke på närheten till staden och därmed relativt många badgäster undrar man om det inte skulle löna sig med en glasskiosk? Här blir det förvånande nog djupt direkt utanför den lilla bryggan, så barn bör hålla sig innanför.
Norsebäcksbadet
Norr om Örebro, på väg mot Frövi, hittar man denna lilla oas vid Järleån. Jag blev positivt överraskad. Visst ligger badplatsen lite för nära riksväg 50, men tack vare sluttningen ner mot ån märker man inte av trafiken så hemskt mycket. Botten nedanför bryggan är fast och fin. Ån är inte bred, men vattnet kändes fräscht och området var städat, gräset var klippt och närheten till busshållplatsen var ett plus eftersom jag inte hade tillgång till bil. Bussen (314) från Örebro C tog drygt 20 minuter.
Leken
Sjön har varit en favorit på mina badlistor, men här behöver Lekebergs kommun få till sanering av gåsbajs, för det är inte trevligt att kliva omkring i. I övrigt är det ett vackert ställe. Badet ligger på en stor udde på norra sidan av sjön och norrläget gör förstås att man får sol från förmiddagen och framåt. Flotte med ett litet hopptorn en bra bit ut i vattnet!
Pelles kalkbrott, Glansammar
Ännu en av tidigare års favoriter. Tyvärr blev det även här lite av en besvikelse. Det växte någon slags alger på botten, vilket jag åtminstone tycker är sällsynt för ett kalkbrott. Miljön i Tåsta naturreservatet är annars både trolsk och ljudföroreningsfri. Det ger stora plus.
Lanna badgruva
Knappt två mil utanför Örebro finns ett annat stenbrott, där kommunen har satsat ordentligt inför i år. Här finns gott om parkeringar och det är också möjligt att ta sig hit med buss. Ungdomar och barnfamiljer trängs här under varma dagar, så därför besökte jag badet en mulen och lite kall dag i mitten av juni. Bra brygga, lätt att komma i. Ytorna att ligga på är dock små i förhållande till besökarskarorna.
Norra Ässundet
En av de bättre badställena i närheten av Örebro, drygt 10 kilometer från centrum. Ässundet har ett fint sommarcafé och nedanför det ligger den rymliga badplatsen med fina gräsytor, grillplats och fräsch brygga. Handikappramp ger ett extra plus. Botten är någorlunda fast och fin och det är lagom långgrunt för att passa alla åldrar. Badplatsen och caféet är dessutom ett bra stopp om man cyklar Hemfjärden runt.
Åstabadet
Här var det verkligen folktomt! Jag var där i flera timmar utan att träffa på en människa, i 23-gradig värme och med drygt 20 i vattnet. Detta trots att det är en kommunal badplats. Kanske beror det på att badet har fått dåligt rykte på grund av dyig botten, vilket ju inte är så mysigt. En annan orsak kan vara den bristande skyltningen. Synd, för platsen är fantastiskt fin, men botten, ja, den var lite gungig..
Björkön
Hjälmarens näst största ö som blev naturreservat för några år sedan. Hit når man med båt, kajak eller kanot. Den enda stranden är minimal, men ligger en liten vik med fin sandbotten. Fridfull miljö och fin utsikt över Storhjälmaren. Bra rastplats intill. Toaletter och vindskydd finns i närheten.
Namnlös ö i Hjälmaren, öster om Björkön
Det var mycket varmt när jag paddlade ut till Björkön, så jag behövde svalka mig på vägen. Det fanns inte många platser som såg bra ut mellan Åstabadet och Björkön. De flesta bra ställen är på privata tomter. Denna ö såg bra ut på håll, men det var inte så lätt att komma i på de hala stenarna.
Lögardammen, Garphyttan
Inte det finaste vattnet, men en idyllisk plats. Verkligen barnvänligt - djupet går upp till min midja innanför bryggorna. Dock finns faktiskt hopptorn i bortre ändan av dammen, så där flockas äldre ungdomar.
Borgmästarholmen
I sommarstaden Askersund vid Vättern ligger denna charmiga lilla ö strax utanför centrum. Ingen biltrafik i närheten. Man når ön via en lång båtbrygga och på området finns kajakuthyrning och möjlighet att övernatta i tält eller trädkojor (!). En liten och mysig sandstrand intill farleden för båttrafiken söderut mot Vätterns norra arkipelag.
Långgrundet, Lunger
Favorit i repris! Lunger, i Arboga kommun, är en by som ligger vackert vid Hjälmarens norra strand. Här finns en liten camping som man går igenom för att hitta till badplatsen. Sandstrand och fina omgivningar. På vintern finns en gullig bastu som drivs ideellt och som är öppen för alla. Nedanför bryggan på bilden fanns en liten vak med vattendjup upp till midjehöjd.
Västmanland
Villagatsbadet, Arboga
En ofrivillig extra timme i Arboga, p g a en gles tågtidtabell på söndagkvällar, ledde mig till staden mest centrala bad, vid Arbogaån. Jag hade tur som fick bada i solnedgången, men på dagen ligger badet mot söder, så då bör det kunna finnas möjligheter att pressa i solen. Själva badet är inte så märkvärdigt och det är mycket näckrosor väster om bryggan. Men det är vackert och pitoreskt och praktiskt för den som bor centralt.
Skillingeudd, Kungsör
Välskött plats med en fast brygga, med hopptorn, och en mindre pontonbrygga med barnområde närmare stranden. Här kan bli överraskad över hur snabbt det blir djupt. Miljön är mycket tilltalande och det finns fina omklädningsrum och mycket yta för badgäster att sprida ut sig på. Svårt att hitta något att klaga på, med andra ord, speciellt vid andra besöket då kvällssolen låg helt perfekt, vilket framgår av bilden.
Måns Ols, Sala
Under en bilresa behöver man ett badstopp och tack vare badkartan.se hittade vi denna pärla i stadens utkant! Badet har allt! Fina omklädningsrum, hopptorn, barnvänlig strand, simbanor (!), glasskiosk och restaurang intill. En av de allra finaste badplatserna jag sett i Sverige, åtminstone i en insjö!
Sörmland
Skjulsta, Eskilstuna
Stadens överlägset finaste badplats (skriver jag utan att ha varit på alla..). Det finns mycket sjöar runt Eskilstuna, men ska man bada centralt så är det Eskilstunaån som gäller. I Skjulsta finns en bastu som är öppen några dagar i veckan, men det går utmärkt att byta om och kliva i utan bastande.
Vilsta koloniområde
Denna lilla undanskymda lilla pärla till badplats ligger lite närmare Eskilstuna centrum än Skjulsta och nås bäst med cykel. För dig som vill njuta av naturupplevelsen och att det är lugnt. Bra, stabil brygga och fina ytor för att sola eller sitta på en filt och fika. Passar dedsutom utmärkt för vinterbad, eftersom det är lagom djupt för en vuxen nedanför stegen.
Vilsta
Om koloniområdet ligger undangömt, så är det tvärtom med Vilsta, med sitt friluftsområde mitt emot stadsdelen Fröslunda. Här är det många Eskilstunabor som springer, vandrar, rastar hundar och förstås..badar. Egentligen finns inte något att klaga på, men jag har ändå inte riktigt fastnat för det här badet, kanske för att det ibland är för mycket folk, kanske är det är åns vatten? Ibland vet man inte var känslan kommer ifrån. Den största fördelen här för mig är cykelavståndet till och från jobbet.
Sommarhemmet, Skogstorp
10 minuters bilresa åt sydväst från mitt jobb i Eskilstuna och allt blir plötsligt så fridfyllt och idylliskt. Visst ser man en landsvägsbro på håll, men det är inte mycket trafik mot Lista, Näshulta och Öja. Just friden som infinner sig här är mitt stora plus. Badplatsen är vackert belägen i ett sommarstugeområde. Servicemässigt verkar det dock inte finnas så mycket mer än en bajamaja, men vem behöver egentligen ett omklädningsrum?
Skogstorpsbadet
Ännu mera "friluftsbad" blir det på andra sidan ån i förhållande till Sommarhemmet. Här var det lite dyigt och bryggan hade sett sina bästa dagar. Men gräset var fint klippt ;)
Roxnäs
Mälaren är Sveriges tredje största sjö så här får man lite känslan av att vara vid en havsvik, inte minst när man ser en och annan större båt. Badet skedde vid en privat brygga utrustad med en ordinär stege. Inte så mycket att tillägga annat än att bryggan var stabil, att det fanns en mycket bekväm bänk och att läget passar bäst för kvällssol.
Borsöknasjön, lilla badplatsen
Det finns flera bryggor runt sjön, samhället Borsökna är en idyll bara några kilometer utanför Eskilstuna. Vattnet ser lite brunt och mörkt ut och konstigt nog var det några större stenar i vattnet i det lilla barnområdet innanför bryggan, men som sagt kompenseras eventuella nackdelar av de vackra omgivningarna.
Borsöknasjön, stora badplatsen
Mitt emot föregående badplats ligger badet som lockar fler människor och det förstår man, för läget mot eftermiddags- och kvällssolen är perfekt. Väl tilltagna bryggor och stort strandområde. Bra parkering i bostadsområdet intill. Utanför bryggorna är det lagom djupt för en vuxen vilket inbjöd till en lite längre simtur.
Gillberganäs
I Hjälmarens allra mest östliga vik, bara 15 kilometer från Eskilstuna, hittade jag denna lite undanskymda kommunala badplats, som det inte skyltas till. Kanske beror den bristande marknadsföringen på att bryggan är ganska förfallen? Eller på att parkeringen rymmer ca 6 bilar? Skönt med ett dopp i alla fall! Soligt läge vid lunch!
Näsbyvik, Selaön
Ett besök på visfestivalen vid Mälsåkers slott vid Mälaren ledde oss till denna lilla brygga som låg femtio meter från vår övernattningsstuga några kilometer norr om slottet. Omgivningen på alpackegården som vi bodde på var synnerligen lantlig och charmig, men själva viken var lite igenväxt. Så som bad betraktat får denna vik inte så högt betyg, men det var förstås lyxigt att ha så nära till ett dopp (som på morgonen skedde i ösregn).
Stockholm
Tranebergs strand
En stockholmshelg i början av juni avslutades med en promenad runt Alvik och där fann vi en solig brygga full av folk, en bra badstege och fina bänkar att sitta och byta om på. Området Minneberg-Traneberg bjuder på fler möjligheter till bad och fina promenadstråk.
Gästrikland
Högbacka camping
Fint badstopp vid E4 på väg norrut på årets varmaste dag. Väldigt liten sandstrand, men som matchar den lilla campingen. Härlig sandbotten, väldigt långgrunt. 7 km till Tönnebro som har café och restauranger.
Hälsingland
Uvåssjön
Liten sjö öster om samhället Järvsö. Här hamnar man nog inte om man inte känner folk som bor här. Badet togs vid en liten privat stuga och på bilden ses dottern Cajsa två dagar före hennes och Olovs bröllop.
Kyrkbybadet, Järvsö
Kallt och friskt i älven Ljusnan, med en underbar utsikt söderut mot kyrkan. Ortens mest centrala badplats, en knapp kilometer från centrum. Sandstrand med generösa ytor.
Österrike, Kalv
Favoritplats för dottern och hennes man - och det kan man förstå! Sandstrand, som synes på bilden. Att köra dit var dessutom en mäktig upplevelse för landskapet, med sina berg och dalar är bedårande vackert!
Dalarna
Styrsjön, Åkersbodarna
Även Dalarna kom med på listan i år, om än med denna enda badplats. Hos våra goda vänner fick vi förmånen att bada från privat brygga med omklädningshytt och tillgång till SUP:ar. Här var det allra finast med kvällsdopp, men stillsammast på morgonen. Ståtliga berg runtomkring, så Dalarna består uppenbarligen inte bara av dalar ;)
Småland
Södra Ekenkajen, Urshult
I centrum av denna lilla ort i södra Småland finns södra Ekenkajen, vilket jag egentligen inte skulle kalla badplats, snarare en park med en badstege. Stenigt när man ska doppa sig, men utsikten över sjön, Åsnen, är vacker och parken är välskött.
Mårslycke, Tingsryd
Fint ställe bara någon kilometer från ortens centrum i anslutning till Tingsryds camping. Lång brygga - och det behövs, för det är väldigt långgrunt på den här sidan av sjön Tiken. Här ska man bada vid lunchtid om man vill ha solen rakt på sig. Café med fräsch minigolfbana alldeles ovanför badet. Fina gräsytor att vistas på. Enda minuset är närheten till stora landsvägen mellan Karlskrona och Växjö.
Uppland
Alsta sjö, Örsundsbro
Liten sjö vackert belägen nedanför Uvberget i Enköpings kommun. Badplats med stora ytor, grillplats och fina bryggor. Väl tilltagen parkering. Dålig skyltning från Örsundsbro, så GPS:en kommer väl till pass. Sjön ligger väster om riksvägg 55.
Cypern
Konnos beach
En vecka på Cypern - då tog årets badplats-samlande fart! Den allra finaste stranden låg så långt österut man kan komma, 15 km från Ayia Napa, där vi bodde. Konnos beach omges av höga sluttningar och en serpentinväg tog oss ner till den rätt så avgränsade stranden. Mycket "sea sports" från bryggorna, men ändå lugnt och harmoniskt!
Nissi Beach, Ayia Napa
En fantastisk strand med mjuk sandbotten, höga vågor med salt medelhavsvatten och gott om faciliteter. Enda minuset var att det var molnigt under premiärdoppet. Här lär det dock vara ett sjudundrande partyliv under högsäsong, men av det märktes inget i början av maj.
Vathia Gonia (Sandy Bay beach)
Vår "hemma"-strand under Cypernveckan. En lagom stor beach där det alltid fanns lediga solstolar. Restaurang intill som serverade god mat och dryck. Lugnt vatten även när det blåste, eftersom viken var smal och gick djupt in mot land. Lite stenigt här och var vilket vid ett tillfälle ledde till skrapsår på knäet..
Ayia Napa Island
Näst bästa stranden vi hittade. Det blåste hårt så på Nissi Beach visades röda flaggor, men då upptäckte vi den lilla viken bakom ön som sticker ut i väster. Man kan vada ut till ön och direkt på höger sida hittar man, som på så många andra ställen, kritvit sand. Och som sagt en lugn vik även när det stormar.
Landa beach
Det flaggades rött även vid denna strand, så det var med stor försiktighet jag badade alldeles intill land. Landa beach är en av de större i Ayia Napa och en av de fräschare om man tänker på omklädningsrum och toaletter. Här testade jag t o m ett litet utegym, med träningsvärk dagen efter som konsekvens..
Makronissos beach
Stranden är det absolut inget fel på, men vi fick en dålig feeling p g a av den nedslitna strandbaren som pumpade ut tråkig discomusik och som hade personal som inte verkade vilja vara där. Så det blev bara ett dopp där för att sedan upptäcka något mycket lugnare och finare.
Ziatzi beach
Det räckte att runda en udde så hittade vi lugnet väster om Makronissos. Vacker bukt nära Aiya Napa Marina. Här kan man ägna sig åt allehanda vattensporter, för dagen verkade havskajaker var mest populärt. Vi kunde njuta av en rofylld simtur en denna relativt långgrunda vik.
Mikri Landa beach
Vårt enda bad på Cypern som inte var vid en sandstrand, snarare i ett litet fiskeläge, där de lokala invånarna verkade trivas med att sitta och umgås och grilla. Bottnen var stenig, men lugnet och charmen får högt betyg. Lätt att ta sig till med hjälp av turistortens strandpromenad, både från Landa beach och Makronissos.
Glyki Nero beach
Vi hyrde cykel en dag och eftersom det var varmt och svettigt var det tur att det fanns många möjligheter till badstopp. Denna strand ligger ganska centralt, i närheten av den berömda Lovers Bridge, en stenformation som ser ut som en bro. Här gick vågorna höga och stranden var inte så lång, men den hade vad som behövdes; fin botten, salt och rent hav, samt förstås en liten strandbar där vi kunde läska oss med kall dryck efteråt.
Ammos Kambouri beach
Sist och näst minst hittade vi till denna strand, som inte var speciellt befolkad, vilket kan bero på att det inte låg några stora hotell i närheten. Hit nådde vi också per cykel. Själva strandremsan var inte många meter och ett liten smal passage ledde ut till stort öppet hav. Kanske just därför var det här det var som kallast, vilket i början på maj betydde ca 17 grader. Populärt ställe för dykargrupper, kunde vi notera.
Gotland
Ihreviken
På nordvästkusten ligger denna "ordentliga" sandstrand som i norr byter namn till Svarthäll. Här behöver man sol och värme eftersom det är så öppet och ofta blåser. Men det finns en del sanddyner att lägga sig i lä i. Strandkanten är stenig men annars är det mjuk sandbotten.
Lickershamn
Vackert fiskeläge några mil norr om Visby. Dramatisk och otroligt vacker stenkust. Badet är kanske inte det bästa p g a all sten, men omgivningarna och horisonten! Har man inte matsäck med sig kan man köpa rökta räkor, fisk eller kanske bara en glass?
Kustparksbadet
Ett fint bad i Fårösund för den som vill slippa sand mellan tårna. Fin utsikt på bryggan norrut mot Fårö. Ganska ofta blåsigt. Lätt att ta sig till med cykel eller bil från ortens centrum.
Skalasand, Fårö
Öns, ja möjligen hela badbloggens finaste strand. Söderhavsatmosfär! Mjuk, fin sand, bra vatten, horisont mot öster. Packa matsäcken och strandstolarna och njut så länge du vill!
Sudersand, Fårö
Lite mer långgrunt än på Skalasand. Mycket folk, men gott om plats (2,5 km). Har utsetts till Sveriges finaste strand, men det är sannerligen inte lätt att välja vilken av Fårös stränder som vinner..
Norsta Auren, Fårö
Ännu längre strand än Sudersand. Ett minus vid vårt besök där var mängden släke, som drog ned betyget på själva badandet. Annars storslaget!
Ekeviken, Fårö
Lång sandstrand, känns det igen? Fårö har verkligen utomlands-känsla. Här är det väldigt långgrunt, så detta var mest barnvänligt. Nära till butik och café, men inte alldeles intill. Enda minuset är att det kunde behövas några fler toaletter.
Åland
Degersand, Eckerö
Eftersom Gotlandsavdelningen avslutades med Fårös fantastiska stränder, så måste ju den första åländska bli Degersand, ärligt talat den enda på Åland som kan konkurrera med Gotlands utbud. Mjuk fin sand både på land och i vattnet, gott om utrymme, omklädningrum och toaletter. Och nytt sen senast jag var där: Strandbar!
Kalen, Kökar
I år fick den lilla perifera skärgårdskommunen besök, men att hitta vettiga badplatser skulle inte visa sig vara lätt. Vid naturstigen vid Kalen kom vi dock ut till havet. Härliga klippor, men svårt att ta sig i. Och riktigt kallt, här kändes det som vinterbad trots att det var juli!
Sandvik, Kökar
Enda officiella badet i kommunen och det får godkänt. Bra med campingen i närheten vilket innebar tillgång till servering och toaletter. Bra brygga.
Skinnars, Kökar
Som sagt, svårt att hitta vettiga badplatser här som turist. Enligt stugbyns ägare var det här det skulle finnas ett bad..vi hittade några båthus och däremellan ganska "slemmig" botten.
Kalvik, Kökar
Vacker vik nära Kökars centrum Karlby. Liten allmän strand och mycket växtlighet i vattnet. Här är det nog inte många som badar. Med lite upprustning skulle det dock kunna bli fint!
Smultronstället, Kungsö
Rekommenderar verkligen dig som vill hyra stuga på Åland att välja Smultronstället! Då kan du bada vid bryggan vid den lilla hamnen. Stegen är lång och det blir direkt djupt. Väldigt blåsig plats men med vidsträckt utsikt över stora havet.
Lillbroskär
En roddtur ledde mig till denna lilla obebodda ö väster om Kungsö. Här var det verkligen svårt att komma i. Men stenighet och halka stoppar förstås inte en badplatssamlare ;)
Småholma, Möckelö
Liten sandstrand med solnedgångsläge, som synes på "årets badbild". Botten är dock lite svajig och vattnet lite stillastående så omdömet blir: finare på land än i vattnet.
Flunderviken, Möckelö
Ett av de bästa ställena för kvällsdopp på Åland. Härliga klippor att sitta på, eller gömma sig bakom när det blåser. Sandbotten förutom allra närmast strandkanten, så gå försiktigt tills du når den fin bottnen.
Hemlig strand 1, Jomala
Jag fick ett tips..om en "hemlig" fin sandstrand, men jag måste ha missat något med vägbeskrivningen, för här var det stenigt och tämligen svårt att ta sig i..
Hemlig strand 2, Jomala
..Som tur var träffade jag mina tipsare igen som förtydligade vägen. En underbar strand med mjuk fin sand och lagom långgrunt! Man har en viss förståelse för att den hålls hemlig, för det var svårt att parkera bilen. Folk tar sig tydligen ofta hit med båt.
Ytterbyviken, Jomala
Favorit i repris! Badet ligger inte långt från Mariehamn, men ändå lantligt. Obefintlig skyltning dit, men väl framme hittade jag en splitterny badbrygga. Inte utan att man misstänker att de boende i närheten och de som har båt där inte vill ha dit turister..Fin sandbotten och en liten sandstrand intill bryggan.
Rödhamn, Lemland
Småbåtshamn ute i havsbandet som kräver att man kan ta sig dit med båt eller möjligtvis kajak. Badet på ön ligger vackert ute på en udde. Bryggan är lite ovanligt konstruerad och man saknar att det inte finns något att hålla i sig i på trappan. Men det är enda kritiken, för här är det MYCKET fint!
Kalvhagsudden, Strömma
I norra delen av Hammarlands kommun ligger denna pärla till badplats. Privat mark dock. Jag har dock förmånen att vara god vän med markägarinnan. Fina klippor och lätt att dyka i direkt. Ofta varmt.
Enigheten, Föglö
För andra året i rad blev det bastu med bad vid denna härliga lilla hamn intill gästhemmet Enigheten. Bastun är mycket fräsch och rymmer många gäster. Bryggan är bastant, men stegen, eller rättare sagt stegarna, var lite udda uppsatta, den ena på den andra. Bortsett från det var badet helt klart till belåtenhet.
Nabben, Mariehamn
Stadens största strand, som konstigt nog verkar ha tappat i popularitet. Visst är Lilla Holmen (se nedan) finare, men chansen för att få vara lite för sig själv en vacker sommardag är större här på grund av de stora ytorna. Badmässigt är det extremt långgrunt. Här rekommenderas att du tar ett morgondopp, men som sagt, du får vada långt.
Algrundet
Favoritplats i södra stan. Du når badet från en liten vändplats där det finns plats att parkera för 5-6 bilar. En liten väg genom vassen leder dig till sandstranden. Långgrunt, men plötsligt kommer man fram till en grävd ränna i viken och då bottnar man plötsligt inte. Fördelen med denna udde är att man kan bada både på norra och södra sidan, beroende på hur solen står.
Espholm
Mysig liten plats i Mariehamns friluftsområde söder om södra stan. Sandbotten. Omklädningsrum, grillplats och toaletter. För att hitta hit behöver man hålla noga utkik efter den lilla skylten som det står "simstrand" på. Det är så det heter på åländska.
Lilla Holmen
Badplatsen där jag alltid badar först på Åland eftersom det är kallbadarnas Mecka, men stranden är utmärkt på sommaren. Som vinterbadarplats är den ljuvlig med sitt söderläge när man är ute på bryggan. Å andra sidan är det inte lika fantastiskt när det blåser nordanvind. Fin botten. Ombyggda och uppfräschade omklädningsrum i år.