fredag 21 december 2012

God Jul! Jag tror att det kommer att vända.

Det politiska året 2012 har skilt sig väsentligt från 2011. Det beror på att vi har en ny regering på Åland. Den har haft ett styvt jobb med ekonomin, men förstås också med att jämka samman fyra lagtingsgrupper, men från min horisont tycker jag att samarbetet överlag går bra. Framför allt tar regeringen ett fast grepp om budgeten, något som den gamla regeringen inte lyckades med.

Trots Ålandstidningens kampanj här på slutet av året mot förbättringarna inom tandvården blev det som vi socialdemokrater ville. Jag ser utökningen av tandvårdsservicen som steg ett i den tandvårdsreform som vi lovat kämpa för. "Steg för steg" har vi sagt hela tiden och tack vare idogt arbete har vi nu tagit steg.

Det går dock inte att låta bli att känna oro för världsekonomin och hur den ska påverka oss. Häromdagen presenterade Sveriges finansminister en konjunkturrapport som visar att det bli magert framöver.

"Dags att investera när vi behöver arbetstillfällen och räntorna är låga" sa en samlad panel i SVTs Gomorron Sverige igår.

"Det är mycket farligt när både det privata och offentliga sparar så här mycket....det inverkar mycket negativt på BNP" sa DNs politiske redaktör Peter Wolodarski.

Här har landskapsregeringen den stora utmaningen. Att spendera pengar på sysselsättningsfrämjande projekt blir viktigt även hos oss. Lantrådet Camilla Gunell har flaggat för gröna investeringar - bra!

I stadspolitiken är det gnetandet och försämrandet som vunnit gehör hos majoriteten i fullmäktige. Allra mest ledsam är nedmonteringen av kollektivtrafiken, det har ni kanske noterat att jag tycker. Så här vintertid är det bara att åka buss så förstår man hur många människor den här frågan berör.

Jag tror att det kommer att vända i staden. Redan i årets budgetdebatt flaggade liberalerna för skattehöjning redan till 2014. Även vissa moderater har varit inne på att en sådan behövs. Många Mariehamnare vill ha hög standard på den kommunala servicen, då spelar den där extra procentenheten inte lika stor roll. Att kalla en skattehöjning på en procentenhet för en sexprocentig skattehöjning, som Moderaterna gör, är skrämselpropaganda för att få dig att tro att det handlar om jättemycket pengar för dig, men så blir det inte för de allra flesta.

Nu lägger sig julfriden över Åland så får vi ta nya tag i januari. Själv ska jag klä gran, griljera skinka, skotta snö, spela soul, leka med barnen, se den rafflande upplösningen på SVTs julkalender som är väldigt rolig och förstås förbereda för att Tomten ska komma :D

För dig som vill göra en humanitär insats rekommenderar jag den årliga Amnestykonserten 28 december i St Görans ka, som jag deltar i för jagvetintehurmångte året. Mitt största bidrag till att göra världen lite bättre.

God Jul och Gott Nytt År!

måndag 17 december 2012

En mur passar inte intill vattnet....

I förra veckan behandlade stadsstyrelsen förslaget till stadsplan och tomtindelning på den s k Apalängen öster om Svibyviken, där det enligt planerna ska byggas ett med Mariehamnsmått gigantiskt flerbostadshus. Idag är området betesmark - miljön är mycket vacker och det gränsar till ett skyddat naturområde med värdefull våtmark.

Vid ett samrådsmöte har grannarna öster om Apalängen konstaterat att det planerade lägenhetskomplexet kommer att upplevas som en lång mur, eftersom det inte finns någon luft mellan de fyra huskroppar som nu ska byggas på rad (om än med en viss vinkling i södra ändan).

Vi anser att bebyggelsen blir alldeles för kompakt för att passa in i detta natursköna område. Därför föreslog vi vid förra veckans möte att stadsplanen ändras för att ett mer småskaligt projekt skulle kunna förverkligas.

Vi har full förståelse för att området är attraktivt för byggande av bostäder och det är förstås positivt att det finns efterfrågan på studentboende i Mariehamn. Vi har dock velat se ett sådant boende närmare skolorna. Vi har dessutom hävdat att efterfrågan på studentbostäder inte är så stort att det behövs så här många lägenheter.

Anders Hallbäck(S)

Sara Kemetter (S)

tisdag 4 december 2012

Rättvis samhällsstruktur är målet

Socialdemokraternas höstmöte hade samhällsservicereformen som tema. Det är ett långt ord som jag tidigare haft lite svårt att omfatta, men när man funderar mer kring ämnet så är det inte så dumt.

Ålands kommuner behöver samarbeta. Många kommuner bär inte sin ekonomi och kan därmed inte erbjuda service till den grad som invånarna är värda. Detta är en välfärdsfråga. Det handlar om solidaritet från de rika kommunernas sida gentemot de fattiga och framför allt de svaga i dessa kommuner.

En kommunreform är alltså en rättvisefråga i första hand, en ekonomisk fråga i andra. Det gäller att utnyttja alla resurser så smart som möjligt.

Det är förstås, som någon sa på mötet, inte så att skulderna försvinner för att man slås ihop. Det är förstås inte heller så att servicen automatiskt blir bra. En garantilag för att trygga att alla ålänningar får del av välfärden oavsett var de bor blir viktig. Detta oberoende av hur många kommuner det blir framöver.