måndag 19 november 2012

Lagtingets budgetdebatt, dag 2

16.37 S har duktiga utbildningspolitiker. Göte Winé och Sara Kemetter håller debatten levande om hur ungdomar mår, om mobbning, vilka stödinsatser som behövs i skolan, att kreativa ämnen måste prioriteras. Slut för idag! Imorgon är jag ledig så då får jag hänvisa Er, kära vänner, till Ålands Radio sändningar eller livesändningen på www.lagtinget.ax. Ha det gott!

16.24 Dagens roligaste uttalande: "Fru talman, jag gör som lagtingsledamot Kemetter vill" (Petri Carlsson, M)

15.48 Göte Winé plockar ut en viktig mening i budgetförslaget: Landskapet strävar efter att kunna erbjuda en studieplats åt alla. Det kan låta självklart att det ska vara så. Göte är också mycket nöjd med att ungdomar kan läsa upp grundskolebetyget på Ålands folkhögskola och att Katapultungdomar kan göra detsamma på Ålands gymnasium.

15.31 Bra ledarskap i skolan behövs: Våra skolledare behöver arbeta med mer pedagogik och mindre med administration, säger Sara Kemetter. Hon pratar också om att kreativa ämnen leder till bättre studieresultat. Elever presterar mycket bättre i teoretiska ämnen om man satsar på att utveckla ämnena bild och musik, påpekar hon. Läser på www.norden.org att den internationella uppmärksamheten kring de konstnärliga ämnenas betydelse i undervisningen har ökat, inte minst till följd av att UNESCO har satt upp Arts in Education på dagordningen. EU-kommissionen gjorde 2009 till kreativitetens år och England har satt igång en storstilad satsning, ”Every primary School to become a musical school”, som har fått 332 miljoner pund i anslag.

15.15 Regeringen vill förhindra utanförskap. Det börjar med att tillhandahålla resurser redan i grundskolan. Det ska finnas resurser till stödundervisning, Yrkesstarten, Katapult etc och dessutom ska regeringen följa hur man arbetar med ungdomsgaranti i Finland. Det är så härligt när den moderate utbildningsministern (Johan Ehn) talar som en socialdemokrat ;)

15.08 Bra, Sara Kemetter!: "Vi har stora möjligheter att utveckla kollektivtrafiken bara vi är envisa". Ja, här krävs nog en oherrans envishet på Åland, bilismens paradis. Danne Sundman, som tydligen i tiderna varit för avgiftsfri buss, säger nu att avgifter kan "hjälpa upp trafiken". Hur fattar inte jag. Men positivt att han talar sig varm för miljövänligare resande.

13.24 Debatten har varit igång ett tag efter lunchen och det är trafikens område som nu diskuteras. Viveka Eriksson (lib) varnar för en "Master Plan" (eller övergripande plan, som jag föredrar att kalla den på det enspråkigt svenska Åland) när det gäller skärgårdstrafiken. Liberalerna vill sätta igång direkt med att dra Kökarstrafiken över Föglö. Men om man inte vet hur hela systemet ska bli, hur vet man då att den förändringen blir bra i ett senare skede?

11.43 Det behövs IT-expertis för att den digitala agendan ska bli bra, påpekar centermännen Roger Nordlund och Harry Jansson. Förhoppningsvis finns den på Åland. Den digitala agendan ska inte bara gälla offentlig sektorn, den ska gynna även privata sektorn, påminner Nordlund. Tony Asumaa (lib) påpekar att kommunerna har kommit längre i utvecklingen, medan landskapets IT-system har stora brister. Desto viktigare då med en agenda och en samordning. Landskapet kan väl lära av de kommuner som har kommit längre?

11.23 Samhällsservicereform, samhällsservicereform, samhällsservicereform....

10.58 Samordning och likvärdig service är ledord i de arbetsgrupper som arbetar med samhällsservicereformen, "det största demokratiprojeket som satts igång på Åland", enligt kansliminister Gun-Mari Lindholm (ob). Vart är vi på väg? undrar liberalerna. De vill veta vad det ska bli, inte hur processen ska gå till. Gun-Maris partikamrat Danne Sundman konstaterar, mycket riktigt, att sättet att jobba kräver kreativitet i kommunerna - det kommer inte direktiv uppifrån från lagtingsnivå. Det är ju demokratiskt.

10.22 Är Ålands Framtid att montera ned offentlig sektor? Den rubriken har jag haft på ett blogginlägg tidigare. Ja, när Brage Eklund nu jämför med den engelska regeringens tuffaste budget på decennier i förra månaden (de offentliga utgifterna ska ned med 25 procent), så verkar svaret på frågan vara ja från det hållet. Med ÅF vid rodret skulle vi gå en mycket mörk framtid till mötes. Det är intressant ibland att lyssna till högerpolitiker. De verkar delta i en tävling i vem som är bäst på att nedrusta det gemensamma.

10.02 Harry Jansson (C) pratar om en egen plats i EU-parlamentet. Inget nytt under den solen :) Alla håller väl med om det? Nåväl, medan han pratar vidare kan man ju läsa hela lantrådets tal från igår.

10.00 Läser Nyans ledare. Nina Fellman vill att alla ska tycka lika, det blir tydligen mycket bättre då. Har hon inte förstått att debatten i stadshuset blir mer ideologisk för att man där har skatteinstrumentet i sin hand? Håller med om att lagtingsdebatten är lugnare och att alliansbygge är viktigt, men det är också viktigt att hålla sina vallöften.

9.39 Wille Valve (M) inledde dagen med att även han prata om samhällsservicereformen och tar minsta kommunen Sottunga som exempel. Är det vettigt att driva en kommun enbart med ideella krafter? frågar sig Valve. Ålänningarna är värda bättre än så! Så rätt.

8.51 Ibland är man tidigt ute. Budgetdebatten fortsätter först 9.30 - jag som hade trott att det var kl 9. Nåja, tydligen ska lagtingets kör ha övning inför julfesten en halvtimme före. Kan ju vara roligt att sjunga upp sig inför dagens mödor, så jag tror att jag hakar på :)

Debatt om landskapets budget för 2013 i lagtinget - 19 november 2012.

Tisdag 08.54 Har skapat ett nytt blogginlägg inför dagens fortsatta debatt. Precis som under måndagen uppdaterar jag enligt fotbollsmatchprincipen, d v s senaste inlägget kommer överst.

16.24 Den förra regeringen lyckades med att öka verksamhetskostnaderna med över tio procent år 2011. "Inte särskilt framgångsrikt", menar Karl-Johan Fogelström, som också frågar sig om klumpsummesystemet är något vi ska leva med även framöver. Nuvarande system är ytterst osäkert på inkomstsidan, vilket gör det svårt för åländska politiker att styra i den ekonomiska politiken. Ett inspel för mer ekonomisk självstyrelse alltså som känns motiverat när landskapet tvingas sanera. Med det har jag bloggat klart för idag. Imorgon är jag tillbaka igen när debatten i lagtinget om landskapsbudgeten för nästa år fortsätter.

16.08 Det har blivit ett mantra att landskapsbudgeten ska vara i balans, säger förra lantrådet Viveka Eriksson (lib). Hon upprepar i princip det Mats Perämaa tidigare sa, att kommunerna får vara med och spara för mycket. Hur man med liberalernas politik då får ihop landskapets ekonomi utan ökade underskott har hon däremot inget svar på. "Under några års sikt" ska man "gå in i systemet" och arbeta med den totala samhällsekonomin. Utreda, vänta och se, alltså....

16.02 Notis i Ålands Radio: Landskapet ska inte finansiera bildningsförbundens verksamhet, som åtminstone delvis har en partipolitisk anknytning. Det skriver liberalerna i en av sina 35 budgetmotioner som lämnades till lagtinget i dag. Intressant utspel samma dag som ABF firar 30-årsjubileum. Detta blir det säkert debatt om senare i lagtinget och ikväll på Alandica....

15.51 "Det är oerhört svårt att lägga väl underbyggda förslag" (Anders Eriksson, ÅF)

15.45 På begäran tog jag mig till kansliet för att lägga ut Barbro Sundbacks gruppanförande på nätet. Läs hela talet på socialdemokraternas hemsida! Många kloka ord. Häremellan har Roger Jansson (M), Mika Nordberg (Ob) och Anders Eriksson (ÅF) hållit sina gruppanföranden.

14.52 "De bästa samhällena är de där alla har det ekonomiskt tryggt och bra", säger Sundback. En god fördelningspolitik är bra för tillväxten. Låginkomsttagarnas köpkraft är viktiga för konsumtionen. "Pengar är som gödsel, de gör nytta endast om de sprids" (Francis Bacon, brittisk filosof, 1561-1626).

14.52 Det borde finnas ett lyckoindex i budgeten, säger Barbro Sundback. Så sant. Vad värderar vi mest? Frisk natur, mindre stress? Ja, det kan man verkligen fråga sig. I budgettider handlar det mesta om euron och cent, men det är bra att vidga perspektiven. (Förresten är danskarna lyckligast i världen....)

14.48 Barbro Sundback betonar hur viktigt det är med regeringen Gunells ledord: Budget i balans. Strategin är att kortsiktigt spara på utgifterna, stimulera ekonomin för medborgarnas och företagens skull och samtidigt omstrukturera den offentliga förvaltningen. Vissa av inbesparingarna/förändringarna möter av naturliga skäl stort motstånd - därför är det viktigt att förslagen är väl förankrade. Som exempel på förankring nämner hon det demokratiska i att kommunerna deltar i arbetet med samhällsservicereformen. Hon påpekar att arbetet går framåt på ett konstruktivt sätt.

14.24 Mats Perämaa vill ha mer pengar till kommunerna och kritiserar att medborgarna får betala totalt 750.000 när sjukdomskostnadsavdraget halveras. Han menar att ett minskat avdrag är en skattehöjning (!). Kreativt sätt att tänka.... Den liberale ex-finansministern talar om en "viss" besparing i antalet anställda (Den största minskningen någonsin?). Man kan inte låta bli att undra hur många landskapsanställda som skulle bli av med jobbet med liberalernas ekonomiska politik.

14.14 "Man sparar inte pengar genom att slå ihop kommuner, man centraliserar", säger centerns Runar Karlsson. Personligen tycker jag inte att samhällsservicereformen först och främst handlar om ekonomi. Det handlar just om det som reformens namn antyder: samhällsservicen. Det är stor skillnad på servicenivån i olika kommuner, likaså skillnad på rika och fattiga kommuner. Det är det som gör reformen nödvändig.

13.49 Vikten av att hålla igång kommunernas investeringar som håller igång sysselsättningen debatteras nu. Det gäller att hålla hjulen rullande, något som inte minst vi socialdemokrater diskuterade när vi hade vår kongress "Arbete och kunskap bygger Åland" nyligen.

13.41 "En arbetsbudget som ska stimulera till tillväxt", sa finansministern och menade att humankapitalet är viktigast. "Där människorna växer växer också samhället". Snygg avslutning på en bra sammanfattning av budgetförslaget.

13.29 Finansminister Roger Nordlund presenterar huvuddragen i budgeten. Den stora förändringen kommer att ske inom skärgårdstrafiken. Med ökade bränsleutgifter måste trafiken med skärgårdsfärjorna organiseras om. "Trafiken kan inte äta upp större och större del av vår gemensamma kaka", säger han och det ligger ju mycket i det.

13.15 Camilla Gunell poängterar att en budget inte bara handlar om pengar, pengarna är medel för att nå politiska mål. Vi vill ju ha ett växande utvecklat samhälle. Det unika med självstyrelsen ska värnas. Hon betonade hur viktigt det är med ett samarbete mellan näringslivet, tredje sektorn och politiken.

13.10 Efter namnupprop inleder lantrådet Camilla Gunell med ett anförande. Hon betonar vikten av hårt arbete, omställning, regeringens mål om ekonomi i balans och om stimulansåtgärder. Landskapsregeringen vill se ett välmående samhälle där alla är med och tar ett socialt ansvar. Skola, vård och omsorger står i fokus i budgeten. I budgeten finns också en storsatsning på integration för att välkomna nyinflyttade till den allt större åländska "familjen" ;)

tisdag 13 november 2012

Stadsfullmäktiges budgetdebatt 2012

23.18 Debatten lär fortsätta ett bra tag till. Vår vän Igge Holmberg har fyra inlägg kvar (!), Henrik Löthman lika många, Maria Antman, Linda Söderström finns även de på talarlistan. Är det rimligt att ha en kollektivtrafik i Mariehamn på nuvarande nivå, när vi ska se på kostnaderna på alla andra områden, undrar Johan Ehn (M) nu. Innan jag stänger ned för ikväll kan jag inte låta bli att svara på den frågan. Svaret är ja, Johan. Det är ju inte så att Mariehamns busstrafik, men en buss varje halvtimme under dagtid och med gles kvälls- och helgtrafik, är så väldigt välutvecklad. Men den funkar! Med sämre trafik blir det däremot inte lätt för folk att åka kollektivt. Den raseras. Det blir en moderat mardröm i ekostaden.

23.02 Nicolas Panisse talade sig varm för satsningar som får unga i jobb.

22.50 Bättre med en solidarisk skattefinansiering än att avgifter ska höjas, t ex för barnomsorgen! Det säger Linda Söderström. Bildningssektorn drabbas hårt och Linda varnar för vilka risker det finns för att besparingarna drabbar barnen i skolan och på deras fritid.

22.23 Det var full fart i debatten när Igge för några timmar sedan höll sitt första anförande: "Vi tror på att man ska bygga ett samhälle tillsammans. Vi tror på att de som har lite mer, betalar lite mer i skatt. Vi tror på att man om man gemensamt tar ansvar för varandra så blir det ett bättre samhälle där alla mår bättre", sa Igge. Det låter inte som en mardröm i mina öron ;)

22.16 Henrik Löthman talar om personalpolitiken i staden. Det är viktigt att ta hand om den kunskap som de som avgår med pension har och därför lämnar han in ett ändringsförslag.

21.30 Ulla Andersson talar om de äldres situation och vikten av att underlätta för dem att kunna bo kvar hemma. En servicelinje är ett bra komplement till kollektivtrafiken. De äldres livskvalitet är något det talas för lite om, menar Ulla. Äldre är värda att respekteras!

20.58 Rauli Lehtinen (lib) påpekar att han även i fortsättningen är för en avgiftsfri kollektivtrafik. Bra!

20.53 Igge Holmberg får fart på antalet repliker. Servicen har större betydelse för inflyttningen än en procentenhets skattehöjning. Han pekar på vad nedskärningarna leder till: sämre kulturliv, sämre kollektivtrafik. Johan Ehn (M) pratar (återigen, senast var i slutet av maj) om den socialdemokratiska mardrömmen. Klicka på länken och läs hur det var förra gången.

20.45 Man ska inte oja sig eller bekymra sig, inleder Axel Jonsson (ÅF). Han ger en eloge åt (S), som tydligt presenterar sitt alternativ. "Men som borgerlig politiker väljer man förstås det andra alternativet...." ;) "Strukturella förändringar" är det ÅF vill ha. Men vad leder det till för försämringar av servicen?

20.30 Bert Häggblom (Ob) talar sig varm för fastighetsskatt. "Ingen här i fullmäktige kommer att gå emot ungdomsorkestern eller Bastun, allt är inte fotboll". Det senare får man ju hoppas att det stämmer.

20.14 Situationen inom näringslivet är ytterst allvarlig, minskade intäkter till landskapet, minskade skattintäkter, inkomsterna räcker inte till utgifterna. Det är Britt Lundbergs (c) syn på läget. Hon vill spara in lite på verksamheterna och jobba för att få ner kostnaderna och menar att det är positivt med begränsningar: Det får en att tänka nytt. (Ett sätt att tänka nytt skulle ju vara att tänka att om inkomsterna inte räcker, så måste inkomsterna ökas, min anm.)

20.02 Lennart Isaksson har hållit (M):s gruppanförande och nu är det Rauli Lehtinens (Lib)s tur. Liberalerna är ett mittenparti, säger han. Han pratar om den ansträngda ekonomiska situationen. Han varnar för desperation och pessimism. Verksamheterna ska analyseras och effektiveras. Det är så liberalerna ska få ekvationen och budgeten att gå ihop. Mariehamnsliberalerna har beredskap att höja skatten om lågkonjunkturen håller i sig, men inte för 2013.

19.49 Är vi på väg mot ännu mer skattehöjningar? Det verkar Tage Silander (M) vara rädd för. Apropå att "måla allt i svart".

19.43 Britt Lundberg (C) svarar direkt: Centern vill inte höja skatten. Socialdemokraterna målar allting i svart och skrämmer invånarna, anser Johan Ehn (M).

19.38 "Många vet inte ens om att Mariehamn har en låg skatteprocent", menar Maria. Det är servicenivån som skapar en attraktiv stad. Anseende är en viktig faktor för en kommun. Framtidsinriktning och hållbar utveckling är ingredienser. Men högt anseende inger staden förtroende.

19.32 Maria Antman håller (S) gruppanförande. Hon betonar allas vår omtanke om varandra och god service. (S)-gruppen är beredda på en höjning av kommunalskatten med 1 procent för att hålla budgeten i balans. Då har staden råd med investeringar som t ex att börja med nybygget vid Övernäs skola redan nästa år och att bygga om Ålandsvägen. Vi har också råd att bibehålla t ex kollektivtrafiken på rätt nivå. Hon passar över frågan om nivån på kommunalskatten till centern och liberalerna, som under året "indikerat" att de kan tänka sig en skattehöjning.

19.25 Stadsdirektör Edgar Wickström talar om personalens arbetsglädje med går strax in på huvudämnet: stadens ekonomi: "Det är viktigt med en djup analys av vad vi menar vad vi menar med nettoskuldbörda"...."alla förtroendevalda måste ha förståelse för balansräkningen". Vi behöver kunna mer om ekonomi, alltså.

19.17 En minskad takt på sparandet (enligt ÅSUB inte bra för tillväxten), en offensiv satsning på inflyttning, en offensiv utveckling i centrum. Det är något som Petri Carlsson (M) betonar i sitt anförande som varande stadsstyrelseordförande.

19.12 Stadsstyrelsens ordförande inleder nu debatten. Maria Antman är den som ska hålla (S) gruppanförande. Du vet väl att du hör henne direkt i Ålands radio om du vill?

19.03 Det går inte att ta miste på att det finns intresse för debatten. Mer folk än vanligt på åhörarplats, men framför allt full mediatäckning: Ålands radio, Åland 24, Ålandstidningen och Nyan, alla är på plats. Så vad som sägs och beslutas lär vi inte gå miste om.

18.54 Debatten ska strax börja. Jag kommer att blogga under kvällen och kör enligt fotbollsmatchmodell, d v s senaste inlägget överst. Har du något du funderar på kan du alltid skicka ett mejl eller poppa upp på facebookchatten. :)

måndag 12 november 2012

Dags för budgetdebatt i sta´n

Ikväll är det budgetdebatt i Mariehamn. Jag tror att det kommer att bli intressant. Det finns mycket att tala om.

I grunden handlar diskussionen om kommunalskatten om huruvida Mariehamns stad kan gneta sig fram mera, om det går att nagga servicen i kanten mera, om vi "har gjort hemläxan" som bl a Moderaterna i Mariehamn påstår att vi inte har.

Än så länge har jag inte riktigt förstått vilken läxa som vi i staden påstås inte ha gjort. Kanske får jag det klart för mig ikväll.

Besparingar är aldrig kul att behöva ta till, det visar den "arbetsbudget" som landskapsregeringen lagt fram. Medborgarna har krav på service - ålänningar vill ha en fungerande offentlig service: bra sjukvård, vägar och skolor. Därför blir det en hel del höjda röster om att "politikerna bara skär ned och försämrar".

Den stora skillnaden mellan landskapspolitiken och den kommunala politiken är dock att man kommunalt kan styra mer över inkomstsidan. Det går att bedriva skattepolitik.

Man kan välja ett större skatteuttag för att kunna producera det medborgarna/väljarna vill att samhället ska kunna erbjuda. Man kan också välja det motsatta. Det finns politiker i Mariehamn som är övertygade om att skatten går att sänka.

Alla företräder vi olika väljare. Den stora frågan är kanske inte vad Bert Häggbloms eller Jörgen Petterssons väljare anser - de har säkert röstat på dessa herrar med vetskap om att de ligger till höger bland de borgerliga ledamöterna i stadsfullmäktige.

Nej - frågan är vad liberalernas väljare anser om den försämrade välfärden. Frågan är vad miljövänner som röstat "grönt" anser om att kollektivtrafiken kan komma att nedmonteras. Frågan är vad moderater som vill bibehålla standarden inom bildningssektorn tycker.

Ikväll kan du följa budgetdebatten via den här bloggen. Hoppas på en spännande debatt. Jag vet att socialdemokraternas fullmäktigegrupp är taggade med mycket goda argument.

Som man säger i Norge: Ha det!