torsdag 29 september 2011

Jag ser att du är rädd....

Allt är inte politik. Just nu kretsar mitt liv förstås mycket kring valet, men desto skönare att kunna "vila" med musik emellanåt. Ikväll sjunger jag i en konsert i St Görans k:a till förmån för cancerforskningen.

Eftersom den norske prästen Björn Eidsvågs text, som han skrev när han arbetade på ett mentalsjukhus som vårdare, är så bra, vill jag dela med mig av den. Den handlar om medmänsklighet. Du kan se när han framför låten tillsammans med en av mina favoritsångerskor, Lisa Nilsson, här.

Eg ser (Jag ser)

Eg ser at du er trøtt
Men eg kan ikkje gå alle skritta for deg
Du må gå de sjøl
Men eg ve gå de med deg
Eg ve gå de med deg

Eg ser du har det vondt
Men eg kan ikkje grina alle tårene for deg
Du må grina de sjøl
Men eg ve grina med deg
Eg ve grina med deg

Eg ser du vil gi opp
Men eg kan ikkje leva livet for deg
Du må leva det sjøl
Men eg ve leva med deg
eg ve leva med deg

Eg ser at du er redd
Men eg kan ikkje gå i døden for deg
Du må smake han sjøl
Men eg gjer død til liv for deg
Eg gjer død til liv for deg
Eg har gjort død til liv for deg

tisdag 27 september 2011

Lagtingsloppet 2011



Valkampanjen är som ett kanonlopp. Man går ut hårt - allt vad man orkar - och sedan ökar man hela tiden, som min far alltid sa.
Just nu är jag förkyld och därför nerbäddad i sängen. Men jag hoppas kunna vara i farten inom kort - för nu avlöser debatterna och evenemangen varandra.

Själv tänker jag mest på den konsert jag ska medverka i i St Görans kyrka på fredag kl 20.00. Den är till förmån för cancerforskning. Hoppas att jag har sångröst tills dess och att Du kommer dit och lyssnar på alla duktiga åländska sång- och musikförmågor!

fredag 23 september 2011

Språket och välfärden tema i Helsingfors

Arbetsveckan avslutades med ett möte i Helsingfors med nordiska (S)-partisekreterare. Stämningen är god i (S)-familjen efter ett gott kommunval i Norge och ett regeringsskifte i Danmark.

Men tänk vad "lustigt" - av de fem nordiska länderna är det nu bara i Sverige (!) som socialdemokraterna inte är med i regeringen....Sverige, som ändå har varit ett av världens mest socialdemokratiska länder....

Den nordiska socialdemokratin tar nu krafttag för att möta utmaningarna som välfärdssamhället står inför. Och samtidigt satsar vi på forskning - ett stort gemensamt (S)-projekt är i startgroparna som du kan läsa om mer här.

På mötet konstaterade jag hur värdefullt det är för Ålands socialdemokrater att få vara med i de här nordiska sammanhangen. Jag passade för övrigt också på att diskutera hotet mot svenskan och den svensktalande befolkningen i Finland med SDPs partisekreterare Mikael Jungner.

Han är en av de SDP-politiker som hårdast bekämpat Sannfinländarna, så han förstod precis vad jag talade om när jag beskrev den oro som många ålänningar känner när det gäller den politiska utvecklingen på fastlandet.

onsdag 21 september 2011

Slöseri att ha 16 kommundirektörer

”Hela den offentliga sektorn måste förändras. Man måste minska kostnaderna för administration”. Så skriver vi i (S) valprogram.

Kommunstrukturen på Åland kommer att förnyas – jag anser att det är oundvikligt.

För mig är det viktigt att vi lever i ett så jämlikt samhälle som möjligt. Alla människor är lika värda. Det låter kanske som en klyscha, men med så stor skillnad mellan fattig och rik kommun som vi har på Åland, så blir det skillnad på folk och folk.

Nya Åland lyfter upp ett konkret exempel i ledaren 20.9: att biblioteksservicen är så olika beroende på vilken kommun du bor i. En större fråga är äldreomsorgen, där servicenivån kan vara ganska olika.

Ett argument mot en kommunreform är att den nära servicen skulle försvinna. Frågan är bara vad som är nära och vad som är service. Att ha nära till en bra skola är naturligtvis en viktig prioritering. Men att behålla nuvarande kommuner är ingen garanti för att skolor ska få finnas kvar. Under senare år har flera små skolor ändå fått stänga, i Emkarby, på Enklinge och Lappo.

Med färre men starkare kommuner kunde ändå besluten fattas så nära som möjligt. I många större kommuner, t ex i Sverige, har man infört så kallade kommundelsnämnder. Ett utmärkt sätt att förankra själva utförandet av service lokalt – och som förhindrar toppstyrning.

Jag tror att centrala frågor som ekonomistyrning, långsiktig planering och stads- och markplanering blir bättre om det finns en samlad kompetens. Vi behöver inte 16 kommundirektörer på Åland – det är slöseri med resurser!

Kuwaitiska fans?


Statistik kan vara väldigt intressant. Ibland kan man dock förundras över siffror och staplar.
Ikväll blev jag väldigt nyfiken: Vem följer min blogg från Kuwait???? Har nämligen SEXTON träffar därifrån på denna blogg, åtminstone enligt besöksstatistiken!

25 dagar kvar - se "Rakt på" på Å24!

Igår kväll och i morse sändes Åland 24:s Rakt på, ett program som jag fick förmånen att bli kallad till.

Det var INTE min TV-debut, men nog första gången jag var gäst i en TV-soffa.

Det är mycket man skulle vilja ha fått sagt, men jag är nöjd med att jag kunde lyfta fram tandvårdsreformen, som är en socialdemokratisk hjärtefråga.

Förresten, kandidatnumren inför höstens val har kommit. I lagtingsvalet har jag (tur)-numret 19 ;-).

Och i valet till stadsfullmäktige är det lätt att tänka nedräkning: 543.
Förhandsröstningen börjar nästa lördag, 1 oktober.

Och det är 25 dagar kvar till den riktiga valdagen!

tisdag 20 september 2011

Titta på TV ikväll!

Ikväll kan du se en intervju med mig och partikollegan Sara Kemetter i Tv-bolaget Åland24:s program Rakt på.
Det var kul att bli tillfrågad om att delta, som en av de nya lagtingskandidater som vill vara med och "lägga sig i....". Titta på Åland 24 ikväll på Ålandskanalen från klockan 18 och framåt, eller på nätet.

Valkampanjen rullar på bra, tycker jag. Det märks på sta´n och i e-postskörden att det är politisk högsäsong.

Igår morse hade jag besök av tre studerande från Ålands lyceum. De hade förberett sig med en mängd frågor om allt från homoäktenskap till beskattningsfrågor. Vi fick igång ett intressant samtal. (pst....och undrar du så är jag FÖR att homosexuella ska få gita sig).

Imorgon ska jag vara med och spela in radioreklam, men före det hjälper jag sosseseniorerna med ett brevutskick och efteråt kommer vår kandidat Sven Sjöblom från Brändö in för att hämta valmaterial. Och på fredag blir det en resa till Helsingfors för nordiskt partisekreterarmöte. Ja, det är resten av veckan i korthet :-)

fredag 16 september 2011

Ålandskanalen och upprördheten

Jag tittade på Ålandskanalen i fredags kväll. Först såg jag slutet av TVMax kulturprogram, sedan kom Åland 24:s program igång, något som inleddes med en reklamfilm för Roger Jansson (M). Efter nyheterna kom mer politisk reklam från (M). Det kom också reklam för att göra reklam i Nyan och Åland 24: i "en redaktionell miljö", säger speakerrösten.

Efter programmet om skördefesten igår kom Nyans s k text-TV som också blandades med stillbildsreklam för Obundna.

Detta sänds i den TV-kanal som Ålands radio/TV har att administrera. Public service-bolaget säljer programtid och distribuerar reklam-TV - också med politisk propaganda. Någon större politisk debatt om att detta skulle påverka radioredaktionens opartiskhet har det inte varit.

Men så kommer Ålands socialdemokrater på att man vill producera egna TV-program. Då går Nya Ålands VD i taket - liksom partiledarna för de andra partierna.

Ålandstidningens ledarskribent Niklas Lampi kommenterar skeendet i en utmärkt ledare i dagens tidning. Han sammanfattar frågan tydligt och klart.

Efter den här upprördheten i debatten ställer jag mig frågorna:
Vad ÄR Ålandskanalen? Är den en public service-kanal? Då vill åtminstone inte jag har reklam-TV i den.
Är den en TV-kanal för olika åländska TV-producenter? Om ja, varför är det okej att sända en reklamfilm med Roger Jansson som berättar för oss att hans erfarenhet och kunnande behövs i politiken, men så upprörande att socialdemokraterna tänker producera och sända TV-program UTAN sådan direktreklam för kandidater?

torsdag 15 september 2011

Maktskifte är en bra början

Maktskiftet är en bra början. Det har varit val i Danmark och vänsterblocket har segrat. Helle Thorning-Schmidt blir statsminister.
Det är inte märkligt med vänstervågen som drar över Europa. I kristider litar fler på socialdemokraterna, verkar det. Så är det på Island, så har det varit ett bra tag nu i Norge, i Finland gjorde SDP ett bra val och nu blev det seger i Danmark. Next stop: Åland? Hoppas.

Här hemma diskuteras de borgerliga partiernas envisa försvar för nedskärningar inom sociala sektorn i Mariehamn. För dig som missade debatten (Argument) i förra veckan i Ålands Radio: Ta chansen att lyssna på den i efterhand på nätet.
Barbro Sundback, (S) stadsstyrelseledamot, är mycket tydlig med att säga att vi inte accepterar en sådan försämring av välfärden som föreslås. Och notera att Sune Alén (Lib) så småningom håller med om att en skattehöjning nog blir nödvändig om Mariehamn skall klara budgeten.

Ansvarsfullt?

Ska man summera hur debatten har gått kan man säga att Moderaterna anser att det är att vara ekonomiskt ansvarsfull när man skär i verksamheterna, medan socialdemokraterna anser att det är ekonomiskt ansvarsfullt att se till att inkomsterna räcker för att betala utgifterna.

Det måste bli en ändring på den förda stadspolitiken.

Maktskifte är en bra början.

måndag 12 september 2011

Om jag får väljarnas förtroende....

Niklas Lampi efterlyser tydligare politik i sin ledare i Ålandstidningen 9.9.

Om jag får väljarnas förtroende vill jag jobba för följande:

Välfärden skall komma alla till del. Vi betalar skatt för att få bra service i Mariehamn: i skolan och på fritiden, inom omsorgen, på dagis, för äldre och handikappade. Därför vill jag inte att vi skär ned i dessa viktiga verksamheter. Om det i sämre tider behövs en måttlig höjning av kommunalskatten, så är det vettigare än att göra nedskärningar och skylla på att ”ramarna” har blivit mindre.

Mariehamn (och Åland) behöver fler invånare. Vi lockar hit folk med god service och ett tryggt, öppet och demokratiskt samhälle. För att utveckla och få bättre kvalitet på de kommunala verksamheterna, anser jag att kommunsammanslagningar skulle gynna medborgarna.

Miljöfrågorna är viktiga i Mariehamn. Vi måste ta ansvar för den hållbara utvecklingen. Cykla mer, ta den avgiftsfria stadsbussen, sortera sopor och spara på samhällets energianvändning. Det går om vi vill!

För övrigt anser jag att allmän tandvård bör införas på Åland.

lördag 10 september 2011

Folkets recensioner

Vi är inne i den intensiva valrörelsen nu. Den här veckan har vi i socialdemokraterna ägnat oss åt att få valprogrammet färdigt och att få kandidatlistorna färdiga (imorgon ska de lämnas in!).
Vi är över femtio kandidater som ställer upp i lagtingsvalet!

Många har sett TV-inslaget med mig i Åland 24 och det är ju kul! (Måste bara lära mig att stå mer stilla när kameran rullar....)

Nyan-reportern Patrik Dahlblom som recenserade vallåtar i programmet hade en sval inställning till (S) kampanjsång "Åland tillhör dig och mig". Han menade bland annat att den inte går hem "bland 20-åringar" (vilket är lite intressant med tanke på att mina musiker är just i 20-årsåldern).

Jag tar inte så allvarligt på vad en recensent tycker. Jag tar åt mig av konstruktiv kritik förstås, men väljer också att lyssna på andra recensenter jag mött i veckan:
"Bra låt!" (LR-tjänsteman, 35-årsåldern)
"Fin text - och förresten, har inte Harry Belafonte sjungit den låten?" (kyrkligt anställd man, 60-årsåldern)
"Min dotter nynnar....Åland tillhör dig och mig...." (småbarnsmamma, 40-årsåldern)
"Kan man få texten till er sång?" (kvinna som besöker (S) valstuga)
"Vilken fin melodi" (snabbköpskassörska, 40-50-årsåldern)
"Tycker att Anders Hallbäck i sången och filmen lyckats fånga känslan i varför jag bor här och varför jag engagerar mig politiskt" (Mia Hanström, kandidat för S i lagtingsvalet)

lördag 3 september 2011

Erland och budgetslitaget

Liberalen Olof Erland har en förkärlek för att generalisera och skriver i en insändare i Ålandstidningen om socialdemokraternas syn på skatter och välfärd.
Han har hakat upp sig på att en (S)-bloggare skrivit "dela ut" istället för "fördela" eller "omfördela". De senare orden är förstås tydligare och bättre att använda för att beskriva hur välfärdstjänster ska finansieras.

Visst är det skillnad mellan socialdemokraternas och Erlands språkbruk: Han skriver om "budgetslitage" och om att skära i driftskostnader, medan vi i (S) talar om att prioritera de svagaste och beskatta de som har råd om så krävs.

Om man som Erland bara ser siffrorna i landskapets budget som slitage, kan man ju undra om man förstår att det är viktiga verksamheter man skär i....

Om det är att bedriva politik för särintressen (som Erland menar att (S) gör) att förespråka tillräckliga resurser till fattiga pensionärer och ensamstående som inte har råd att gå till tandläkaren, att förespråka avgiftsfri buss för att värna miljön eller att förespråka att skärgårdsbor skall ha en rimlig hälsovårdarberedskap - ja, det får väljarna avgöra.

Socialdemokraterna kallar det generell välfärd. Olof Erland kallar det budgetslitage.

Framgångsvåg i Norden för (S)

Väl hemma från Palaver på Torget, det politiska jippo i Mariehamn som alla partier ordnar tillsammans.

Min viktigaste uppgift, förutom att organisera folk vid valstugan och prata med väljare och kandidater, var att leda allsång och hålla koll på "The Party Band" som vi plockade ihop speciellt för evenemanget.

I ärlighetens namn missade jag en hel del av vad som sas i blixtdebatterna. Men Jenny Jonstoij hörde jag debattera kultur och hon klarade sig galant! Kul att (S) har så starka unga representanter i årets val.

Väl uppvaknad efter en välbehövlig eftermiddagsvila läser jag i DN om det danska valet. Där går socialdemokraterna framåt - och det är ju speciellt glädjande med tanke på att det invandrarfientliga Danske Folkeparti haft allt för mycket att säga till om allt för länge. Dessutom ser man nu en trend: Norges Arbeiderparti står starkt, SDP i Finland är med i regeringen och fick finansministerposten och i Danmark ser det ljust ut. Och på Åland kunde vi nyss läsa att en glädjande opinionsmätning talar för en rejäl framgång för Ålands socialdemokrater....

Förklaringen till framgången för (S) i Danmark? Jo, allt fler väljare är trötta på att välfärden raseras och förstår att skattesänkningar har ett mänskligt pris och är kortsiktig politik....den borgerliga regeringen går till val på att försämra för förtidspensionerade och arbetslösa. Ja, det känner man ju igen....

fredag 2 september 2011

Allsång på torget imorgon

Strategi är något som diskuteras i korridorerna i självstyrelsegården så här i valtider. I Ålands radios reportage igår (som ligger ute på nätet) kan man höra hur vi inom de åländska partierna har lagt upp planerna inför kampanjen.

(PS....om du inte orkar lyssna på alla de andra så börjar jag prata efter 19.03)

Vi syns på stadsbussarna, det startas bloggar och sjungs om vem som är rappare och vem som går framåt, det talas om vem som har fler idéer och vem som bryr sig mer. Det skall delas ut kokhäften, bananer och ballonger och pennor (vilket väl är det bästa med valrörelsen: pennor tappar man ju alltid bort) :-)

För dig som vill bilda dig en egen uppfattning rekommenderar jag Palaver på Torget i Mariehamn imorgon kl 11 till 14. Förutom debatter och tävlingar får du chansen att sjunga med i allsången som leds av mig, Ove Andersson (ob), Martin Staf (lib) och Hasse Grönwall (vaktmästare i lagtinget).

Vi utlovar sväng och skönsång och bandet återkommer med jämna mellanrum, redan strax efter 11 är vi uppe på scenen. Och du, partierna bjuder på kaffe, äppeljuice och Ålandspannkaka....