torsdag 27 januari 2011

Program utan idéer

Det är inga små krav som ställs på Ålands Radio & TV i det massmediepolitiska program som centern och liberalerna tagit fram.
"Utifrån tillgängliga ekonomiska resurser" skall högkvalitativa program produceras som beaktar (alla?) olika ålders- och intressekategorier.

Idag finns det ett enormt radioutbud. Själv gillar jag radio på internet. Först och främst har vi Sveriges Radio, med ett tjugotal olika kanaler på webben samt 25 lokala P4-kanaler, + förstås (och inte minst) en massa arkiverade program och direktsänd sport som sänds bara på nätet.
Egentligen räcker det med Sveriges Radio för att förstå hur lätt det är att svika Ålands Radio för att det finns mycket annat att välja på.
Lägg därtill hur många kommersiella stationer som helst på nätet + de tre vi har här på hemmaplan + Rundradions kanaler österifrån.

I ett sådant läge måste man välja vad man vill konkurrera med. Det är inte musikprogram, knappast barnprogram, inte kultur-, sport- eller underhållningsprogram som är Ålands Radios starka sida. Det är förstås lokala nyheter och aktualiteter.

I utredningen föreslås att den dagliga sändningstiden för radio minskas. Det skall vara kvalitet istället för kvantitet.
Här saknar jag samtidigt en målsättning och framför allt en idé hur detta skall bli bra.

Säg att ÅR skulle sända bara på eftermiddagarna, vilket var fullt realistiskt för 18 år sedan när jag började jobba där. Hur många lyssnare blir det kvar till ÅR om det är tyst/alternativt bara spelas pausmusik i kanalen under större delen av dygnet? Hur beaktas då alla intressen? Vi har olika tider som passar oss bäst för radiolyssnande.

Det absolut vettigaste för att få bra lokal radiojournalistik med de resurser man har, är definitivt att slå ihop Ålands Radio med större aktörer. Varför inte satsa på Ålands Radio-program i två kanaler, som övriga tider sänder P4 eller P3 respektive Vega eller Extrem?

Sätt igång och förhandla fram en sådan lösning, vd Rothberg-Olofsson.

Lägg sedan ut i princip alla nyheter och reportage på webben. Som det är nu är det mycket som saknas där. Man skall inte behöva söka i en tablå eller än mindre sitta och vänta vid radioapparaten för att få veta vad man kan förvänta sig för reportage just idag. Så var det förr, inte nu.

söndag 23 januari 2011

Medieavgift för radio & TV en het potatis

Hur Ålands Radio & TV ska finansieras skall finansieras har varit en het potatis i veckan som gått. Ett mediapolitiskt program har presenterats och en ny s k medieavgift har lanserats: Räkningen skickas ut till alla hushåll och de som inte har TV får anmäla det, annars skall man betala. Den "omvända bevisföringen", att du får en räkning som du måste bestrida om du inte "köpt varan", har kritiserats, men i praktiken lär det inte beröra många.

Protesterna handlar i stora drag mest om att "jag lyssnar aldrig på Ålands Radio, dit merparten av pengarna går", alltså samma argument som används tidigare för att smita från TV-licensen.
Problematiken, såsom jag ser den är ju att:
- Det bor så få människor på Åland att licenspengarna/medieavgiften inte räcker till den kvalitets-heldagsradio som politikerna vill ha. Speciellt inte om tusentals hushåll inte betalar.
- Att så liten andel av avgiften går till SVT, SR mm beror ju på att vi delar kostnaderna med 9 miljoner svenskar.

Jag är förstås partisk i sammanhanget som före detta anställd, men jag tycker att Ålands Radio gör utmärkt public service-radio i förhållande till bolagets resurser och att jag som licensbetalare får ovanligt mycket för pengarna: SVTs alla kanaler, SRs alla kanaler (både i radion och på nätet), YLEs kanaler i radio och TV och TV4.
SVT Play borde förstås ingå i paketet, men annars är jag nöjd.

För övrigt anser jag att jag fick utmärkt valuta för licensen i fredags: Father Mckenzie, med ålänningen Jochum Juslin, tog sig till final i finska Eurovisionsuttagningen. Familjen lade 5 euro extra på att rösta på deras bidrag. Något för Ålands Radios ledning att fundera mer på: Hur får man in mer pengar än licensen/medieavgiften från lyssnarna?

fredag 21 januari 2011

För dumma frågor finns inte

Debatten i kölvattnet av den ungdomspolitiska debatten, med ungdomar närvarande i lagtinget, fortsätter.
Det är Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman som retat upp ungdomar i en spalt på ledarsidan.
Hur kunniga frågor politikerna fick eller inte av de unga åhörarna råder det tydligen delade meningar om.
När jag jobbade som journalist lärde jag mig att det inte fanns några för dumma frågor att ställa till makthavare. Ibland förstod man inte själv vad de sa när man intervjuade dem - och då var man kanske ändå någorlunda insatt i ämnet. Bättre en dum fråga för mycket än ingen alls! Radioreporterns jobb var ju att få så många som möjligt att förstå.
Visst är det ju skillnad på hur insatta åländska medborgare är, men att vissa är "lyckligt omedvetna" - det gäller absolut inte bara ungdomar. Många äldre vet väldigt lite om hur samhället fungerar och det är förstås medias och politikernas roll att vara pedagoger oavsett ålder på mottagaren av budskapet.
Kanske Röd Ungdom kan hjälpa till att få bukt med det här? Här har vi en nyvaknad vänsterrörelse med alerta ungdomar, som tror på ett solidariskt och jämlikt samhälle! Ett friskt initiativ!
Lånar ett citat från Röd Ungdoms facebooksida: "Det är dags att människan hamnar i första rummet igen och inte pengarna. Det är dags att välja vänster!"

onsdag 12 januari 2011

Ny hem(s)ida!

Socialdemokraternas nya hemsida finns nu ute på nätet. Förnyelsen av vår webbplats har varit ett intressant och spännande arbete tillsammans med Mats Lundberg och Maria Jonsson. Det är mycket man skall tänka på när man skall modernisera sig på webben som är i ständig utveckling.

Vad har vi då förändrat (förhoppningsvis förbättrat)? Ja, först och främst utseendet: Vår gamla sida var mer lik kvällstidningarnas - nu är utseendet mera stilrent och seriöst, tycker jag. Vi har inspirerats av många bra politiska hemsidor, inte minst norska Arbeiderpartiets. Och i Norge går det ju alldeles utmärkt för socialdemokraterna :-)

Länkarna till våra produktiva och aktivaste bloggare, t ex Mia Hanström, Göte Winé och Carina Aaltonen, har precis som videoklippen från den s k "sossetuben" har fått en framträdande plats på förstasidan.
Vi har förbättrat sökmöjligheterna med hjälp av Googles sökverktyg och det finns också ett bättre nyhetsarkiv.
Och så skall det förstås vara lättare att hitta kontaktuppgifter och våra aktuella politiska program.

Men viktigast av allt är ju att vara aktuell. Ingen återkommer till hemsidor som uppdateras för sällan. Så det gäller att arbeta på här på partikansliet, i sitt "anletes svett", som det så vackert heter.

Kom gärna med synpunkter på hemsidan!