onsdag 16 december 2009

Hur går det med miljömålet att minska utsläpp från bilar?

Det är helt klart svårt att hinna med att blogga. Men här kommer ett nytt inlägg, som spinner vidare på bilism-debatten. Noterade förresten att Annika Orre hakade på det här med biltullar och föreslog sådana för att hålla centrum bilfritt. Skulle kanske vara lättare att genomföra praktiskt än tullar vid utfarterna....

Hur går det med miljömålet att minska utsläpp från bilar?

I landskapets miljöhandlingsprogram 2005-2008 står följande: ”Utsläppen från väg- och småbåtstrafiken minskar sammanlagt med 20 % till år 2010 jämfört med 2001 års nivåer.
Det är snart 2010. Har landskapsregeringen för avsikt att följa miljöhandlingsprogrammet? Och i så fall, HUR skall utsläppen minska med 20 %?

I samma program står att kollektivtrafiken skall stödjas för att minimera utsläppen från biltrafiken. Hur går det med den minimeringen nu när landskapet skall spara på kollektivtrafiken? Att som trafikminister Veronica Thörnroos konstatera i Ålands Radio att ”folk ändå kör bil” är att kapitulera. Det rimmar inte med en offensiv åländsk klimatpolitik, som jag anser att borde föras.

Social- och miljöutskottet har för länge sedan konstaterat att miljövänliga bränslen för biltrafik inte finns allmänt tillgängliga i landskapet. ”För att stimulera en utveckling på detta område behövs särskilda åtgärder i syfte att främja handeln med alternativa bränslen och fordon som är anpassade för sådana bränslen.” Hur arbetar landskapsregeringen med sådana stimulansåtgärder?